Receptenruil – kombucha pudding

Na een winterstop, is de receptenruil weer terug van weggeweest. We waren wat te druk allemaal, maar des te leuker is het om nu weer even uitgebreid bij een collega rond te kijken. Want we hebben allemaal niet stil gezeten en er zijn veel leuke nieuwe recepten en artikelen bij gekomen. De receptenruil is een initiatief waar we met een groep bloggers een paar jaar geleden mee zijn gestart. Eén keer per maand gaan we eens lekker rondneuzen op de site van een collega en kiezen we een recept uit van één van de andere deelnemende “health food” bloggers. Dit recept bereiden we en vervolgens delen we onze ervaringen met het recept op ons eigen blog.

snoepjes

Deze maand heb ik het blog De Voedzame Keuken toegewezen gekregen. Na een zoektocht langs verschillende levensstijlen en eetgewoontes is Iris, de schrijfster van dit blog, op het pad gekomen van traditionele voeding. Geïnspireerd door Weston Price, wat ook voor mij een grote bron van inspiratie is, richt Iris zich op voeding die op traditionele wijze wordt bereid en voeding zoals de mens dat het grootste deel van de evolutie heeft gegeten. De Voedzame keuken is, naar mijn idee, in dat opzicht een uniek blog. In plaats van reguliere Westerse maaltijden en gerechten gezonder te maken, neemt Iris je op haar blog mee naar de basis; voedzame voeding in plaats van vulling. Je vind er onderwerpen uiteenlopend van het fermenteren van voeding (om de voedingswaarde aanzienlijk te vergroten) tot het maken van je eigen tandpasta. En zo kwam ik er ook een recept tegen voor gezonde snoepjes. Deze gummies zijn gemaakt van gelatine en kombucha, een probiotische drank.

receptenruil-groen

Ik had toevallig nog een flesje gember kombucha staan. Kombucha is een gefermenteerde drank bereid uit thee, suiker en een soort zwam opgebouwd uit bacterie- en schimmelculturen (scoby). De scoby voedt zich met de suiker, waardoor probiotische bacteriën en enzymen ontstaan (en een heel klein beetje alcohol). Dat maakt kombucha een natuurlijke bron van gezondheidsbevorderende bacteriën. Zelf maken is natuurlijk het allerleukst en ook vanuit kostenoogpunt zeker een aanrader.

snoepjes pudding

Het recept voor de snoepjes is snel en makkelijk. Let wel op dat de kombucha niet boven de 37°C verhit wordt, want dan doodt je de bacteriën die juist zo goed voor ons zijn. Ik heb het recept een klein beetje aangepast door er het sap en de rasp van een sinaasappel aan toe te voegen, vandaar dat mijn gummies niet transparant zijn. Binnen een mum van tijd stonden de snoepjes op te stijven in de koelkast. Ik ben dol op de gember-kombucha smaak, maar de gummiestructuur is toch niet echt mijn ding. Dus ging ik even verder knutselen. Door kokosmelk en mango toe te voegen en dit met een sterke foodprocessor luchtig te pureren heb ik er een kombucha pudding van gemaakt. Erg lekker en nog steeds met de gezondheidsvoordelen van kombucha en gelatine.

Ik heb de pudding gemaakt uit de snoepjes, wat prima werkt, maar je kunt ook de gelatine eerst maken van de kokosmelk, zodat de kombucha niet verwarmt hoeft te worden en je daardoor niet op de temperatuur hoeft te letten. Deze laatst genoemde werkwijze heb ik in onderstaand recept uitgewerkt.

Receptenruil - kombucha pudding
 
Ontstaan uit het recept voor Kombucha snoepjes van de Voedzame keuken
Auteur:
Personen: 4
Ingrediënten
  • 250 ml kombucha of kokoswater
  • sap en rasp van 1 sinaasappel (optioneel)
  • 4 eetlepels gelatine
  • 250 gram mango (schoongemaakt)
  • 250 ml kokosmelk
  • evt. water
Bereidingswijze
  1. Meng de kokosmelk met de gelatine. Laat een minuut staan.
  2. Verwarm de kokosmelk en blijf roeren tot de gelatine is opgelost. Zet het vuur uit en laat iets afkoelen.
  3. Laat de kokosmelk opstijven in de koelkast (enkele uren).
  4. Pureer vlak voor het serveren de opgesteven kokosmelk met de mango met de kombucha (of kokoswater) en sinaasappelsap en -rasp met een staafmixer of blender, voeg evt. wat extra kokosmelk of water toe als de pudding nog te dik is.
  5. Pureer/klop tot de mousse luchtig is.
  6. Serveer direct

 

Appeltaarttruffels
Hartig groentebrood

1 Comment

  • Iris 17/03/2015 at 11:51

    Wat leuk Marjolijn dat je ook verder bent gaan experimenteren! Lijkt me heerlijk ook weer met kokosmelk en mango! Grappig van die sinaasappelrasp ook, want dat gebruik ik ook wel eens in van die snoepjes samen met sinaasappelsap, yummie! En ook op mijn site vind je informatie over kombucha: //www.devoedzamekeuken.nl/kombucha-de-gezondheidsvoordelen/

    Reply

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.