Kookboek review: Paleogasm van Camille Macres + RECEPTEN!!

Paleo en oervoeding kookboeken schieten de laatste tijd als paddenstoelen uit de grond. Heerlijk om uit zo veel verschillende boeken te kunnen kiezen. Ondertussen is er zeker voor ieder wat wils; voor beginnende koks, paleo-nieuwkomers, hobbykoks, haastige koks….

Paleogasm

Het boek Paleogasm van Camille Macres biedt een breed scala aan doordeweekse simpel en snel te bereiden maaltijden voor de drukke mens. Daarnaast biedt het verschillende basisrecepten die in grotere hoeveelheden voor te bereiden zijn en voor uiteenlopende gerechten gebruikt kunnen worden zoals; basissauzen, bouillons, kruidenmengsels, etc. Deze basisgerechten komen altijd van pas.

Na enkele bladzijden doorgebladerd te hebben, had ik al meer gerechten die in aanmerking kwamen voor een review-smaaktest, dan ik in een week op zou kunnen. Dat kon maar een ding betekenen; een hapjesavond. Veel gerechten in dit boek lenen zich uitstekend om als hapje/tapa geserveerd te worden. Voor de hapjesavond heb ik gekozen voor zoete-aardappel-bacon-ei-salade, groente-gehaktballetjes, mangosalsa en peterselie-citroenpesto. Daarbij heb ik snack/dip-groenten geserveerd. Zie onderstaande foto voor het resultaat.

hapjes paleogasm

De recepten in Paleogasme vergen geen moeilijke keukenapparaten of bijzonder keukengerei. Het meeste zal al ergens in je keukenkastjes verscholen staan, afgezien van een slowcooker, iets wat ook nog op mijn verlanglijstje staat. De ingrediënten zijn over het algemeen ook goed verkrijgbaar, maar zeker niet saai. Sommige ingrediënten zullen wellicht nieuw voor je zijn, zoals kokosmeel, appelazijn en bakbanaan.

Camille laat zien hoe je de dagelijkse maaltijden naar een ander niveau kunt brengen. Ze maakt veel gebruik van kruiden en specerijen, iets wat ik vaak mis in andere kookboeken. Ik heb lang niet alle gerechten geprobeerd, maar dat wat ik gemaakt heb, was eenvoudig te bereiden, zeer smaakvol en vol afwisseling. Ontbijt, lunch, diner, salades, hartige en zoete tussendoortjes; alles komt aan bod. Recepten die ik zeker binnenkort wil gaan proberen zijn: humus van geroosterde bietjes, chips & dip en Marokkaanse kipsalade.

salade paleogasm

Zoete aardappel salade

Camille laat in dit boek zien hoe je eenvoudig en stressvrij elke dag een smakelijke, gezonde en voedzame maaltijd kunt bereiden. Vol enthousiasme, zorgt ze ervoor dat zelfs met simpele ingrediënten bijzondere gerechten tevoorschijn getoverd kunnen worden, kortom een boek vol variatie en ideeën voor een dagelijkse paleogasm.

Hierbij alvast een voorproefje uit haar boek (natuurlijk met goedkeuring van Camille).

Zoete aardappel salade
 
Auteur:
Ingrediënten
  • 5 eieren
  • ca. 170 gram bacon (let op toevoegingen)
  • ca. 120 gram zoete aardappel, in dobbelstenen van ca. 1 cm
  • 3 eetlepels lente ui, fijngesneden
  • 2 eetlepels gehakte kappertjes
  • 3 eetlepels gehakte peterselie
  • dressing (zie onderstaand recept)
Bereidingswijze
  1. Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius.
  2. Plaats de bacon in een enkele laag op een grote bakplaat en bak tot deze krokant is.
  3. Leg de bacon vervolgens te drogen op keukenpapier, snijd in stukjes en hou even apart. Gebruik 2 eetlepels van het baconvet en meng dit door de zoete aardappelblokjes.
  4. Bak de zoete aardappelen in het vet in ongeveer 20 minuten gaar in de oven. Roer af en toe door. Kook ondertussen de eieren gaar, en laat deze vervolgens afkoelen.
  5. Pel en hak de eieren. Meng de gehakte eieren, baconstukjes, zoete aardappel, lente ui, kappertjes en peterselie in een kom.
  6. Meng alle dressing ingrediënten en giet over de salade. Roer alles door elkaar. Serveer met een salade, snackgroente of paleo crackers.

 
Dressing
 
Auteur:
Ingrediënten
  • 60 ml aioli* (zie onderstaand recept)
  • 2 eetlepels mosterd
  • 2 eetlepels appelazijn
  • ½ theelepel gerookte paprikapoeder
  • ½ theelepel zout
  • ½ theelepel cayennepeper
Bereidingswijze
  1. Meng alle ingrediënten goed door elkaar tot een gladde dressing.

*Aioli
 
Deze saus is werkelijk overal lekker bij en je kunt oneindig veel variëren door kruiden en/of andere smaakmakers toe te voegen.
Auteur:
Ingrediënten
  • 250 ml olie (bijvoorbeeld extra vierge olijfolie, macadamia-olie, avocado-olie, walnootolie, etc.)
  • 3 eierdooiers
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel mosterd
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 theelepel zout, evt. meer naar smaak
Bereidingswijze
  1. Hak in een kleine keukenmachine de knoflook fijn en voeg eidooiers, citroensap, mosterd, en een theelepel zout toe en mix ongeveer een minuut. Het mengsel zal crèmekleurig worden.
  2. Voeg nu langzaam in een dunne straal de olie toe terwijl de keukenmachine draait. De aioli hoort zeer dik en goed gemengd zijn.
  3. Voeg indien gewenst naar smaak extra zout, citroensap of mosterd toe.

Klik hier voor meer info

Niet-tomatensaus (maar het lijkt er veel op!)
Citroenpudding (met verborgen groente)

No Comments

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.