Kormasaus

En, hebben jullie je vriezer al volgeladen met super gezonde goedgevulde kleine gehaktballetjes? Wat is er nu handiger dan een overheerlijke zelfgemaakte maaltijd op voorraad te hebben? Deze balletjes bieden mogelijkheden voor talloze variaties; de ene keer maak je ze met kipgehakt, de volgende keer met lams- of rundergehakt en de groenten waarmee je de balletjes vult, kunnen gewoon groenten zijn die je nog hebt liggen. Zo kun je meteen mooi kleine restjes opgebruiken.

Kormasaus

Na een lange drukke (werk)dag, heb je wellicht niet altijd de puf meer om uitgebreid te gaan koken. Zelfs als koken één van je favoriete bezigheden is en meestal juist voor ontspanning zorgt, zijn er altijd van die momenten dat je gewoon even iets makkelijks wilt. Gelukkig kan een gezonde maaltijd ook super snel en eenvoudig zijn. Deze korma kun je binnen een kwartier op tafel hebben als je de proteïne-bron al kant en klaar op voorraad (bijvoorbeeld in de vriezer) hebt, zoals zelf gegaarde kip, kleine gehaktballetjes, garnalen, vis of zelfs cashewnoten die je gewoon op het laatst even meewarmt in de saus.

Kormasaus1

Ik serveer er graag wortelsalade en ‘koriander-bloemkoolrijst’ of ‘pompoenrijst’ bij, maar als je echt weinig tijd hebt, kun je ook kiezen voor diepvries groenten of bijvoorbeeld broccoli. Broccoli daar hoef je in feite ook bijna niks aan te doen, die stoom je even in de 5 minuten die de saus nodig heeft om in te koken en de proteïne op te warmen. Zo snel lukt het vast de meest geroutineerde thuisbezorger op z’n supersonische elektrische brommer niet om jou van een pizza of maaltijd te voorzien wink.

Kormasaus2

Natuurlijk hoef je niet per se haast te hebben om deze maaltijd te bereiden. Aangezien je deze korma ook makkelijk in grote hoeveelheden en ruim van te voren kunt bereiden, is het ook een praktisch gerecht voor als je gasten krijgt, en zelfs als buffetgerecht doet het prima dienst.

Kormasaus3

Helemaal leuk wordt zo’n gerecht als je gebruik maakt van je zelfgemaakte garam masala kruidenmengsel. De letterlijke vertaling van garam masala is ‘heet mengsel’. Met ‘heet’ wordt hier verwarmend bedoeld, vanwege de verwarmende kruiden die gebruikt worden zoals komijn, kaneel en kruidnagel. Dit specerijenmengsel is niet scherp/pittig, maar het verwarmt het lichaam en stimuleert de spijsvertering. Daar wordt je vanzelf blij van smile.

kormasaus
 
Deze Indiase saus is lekker met kleine gehaktballetjes, stevige witte vis, gamba's of kip.
Auteur:
Porties: 2
Ingrediënten
  • 1 theel. kokosolie of ghee
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 eetl. amandelmeel (optioneel)
  • ½ - 1 eetl. korma kruidenmix (zie onderstaand recept) of garam masala
  • 250 ml kokosmelk
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 rode peper (optioneel)
  • 2 à 3 cm verse gember
  • kleine gehaktballetjes (of zie bovenstaande andere suggesties), zo veel als je wilt 😉
Bereidingswijze
  1. Pel en snipper de ui.
  2. Pel de knoflook en was de gember en de chilipeper.
  3. Verwijder de zaden van de chilipeper en hak chili, knoflook en gember zeer fijn.
  4. Verhit een hapjespan op matig vuur en voeg als de pan warm is kokosolie en ui toe en laat de uien zachtjes garen.
  5. Roer er vervolgens amandelmeel en korma kruidenmix door.
  6. Zet het vuur hoger en voeg kokosmelk, gember, chili en knoflook toe, breng het geheel zachtjes aan de kook en zet dan het vuur laag en doe een deksel op de pan.
  7. Laat de smaken 5 à 10 intrekken en de saus indikken.
  8. Serveer de saus over kleine gehaktballetjes en met koriander - bloemkoolrijst

Dit is mijn versie van garam masala:
Korma kruidenmix
 
Auteur:
Ingrediënten
  • 2 eetl. komijn
  • 1 eetl. korianderzaad
  • 1 eetl. kardemom
  • 1 eetl. zwarte peper
  • 2 theel. kaneel
  • 1 theel. kruidnagel (optioneel)
  • 1 theel. nootmuskaat of ½ theel. foelie
Bereidingswijze
  1. Rooster de specerijen al roerend in een droge koekenpan op middelhoog vuur tot de geur van de specerijen vrijkomt en ze licht geroosterd zijn.
  2. Schep de specerijen dan onmiddellijk uit de pan op een bord, om te voorkomen dat ze verder roosteren (en evt. aanbranden).
  3. Maal de afgekoelde specerijen in een koffiemolentje of vijzel tot fijn poeder.
  4. Bewaar in een luchtdicht afgesloten potje.
Notities
Maal de specerijen bij voorkeur zelf, voorgemalen kruiden hebben al veel van hun smaak en voedingswaarde verloren. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon gemalen specerijen gebruiken.

 

Chocolade truffels
knapperige wortelchips

No Comments

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.