Ben jij ook zo’n fan van bloemkoolrijst? Menig dinergast die ik een bloemkoolrijst-gerecht heb geserveerd, had werkelijk geen idee dat het bloemkool was (zelfs enkelen met bloemkoolaversie). Geweldig die verbaasde gezichten als ze horen dat het gerecht niet met rijst, couscous, bulgur, quinoa (of welke structuur je ook hebt gekozen) is gemaakt, maar gewoon met bloemkool. Vaak is het zelfs zo dat als ik zeg dat er bloemkool in zit, dat ze gaan zoeken naar de bloemkool in het gerecht .
Bloemkool is natuurlijk ideaal als rijstvervanger aangezien de smaak zo neutraal is, in tegenstelling tot wat veel mensen denken. (Lang) gekookte bloemkool is inderdaad sterk van geur en smaak. Bloemkoolrijst die je enkele minuten roerbakt in een schep kokosolie en een scheutje water is echter gewoon vergelijkbaar met rijst. Zo kun je er heel makkelijk je eigen favoriete recept op los laten, of je nou nasi wil maken, couscoussalade, pilav, paella, rijstepap, rijstevlaai, sushi, gevulde paprika’s, Griekse rijst… Je kunt het zo gek niet bedenken of bloemkool kan het ook. Soms met een kleine aanpassing, maar meestal is het een kwestie van de bloemkoolkorrels roerbakken met kruiden, specerijen en andere smaakmakers naar wens en voilà!
Gezien mijn enthousiasme voor bloemkool zou je bijna denken dat ik elke dag bloemkool eet, maar eigenlijk is het vooral de rijststructuur die ik zo lekker vind. Structuur voegt voor mij veel toe aan smaak- en eetbeleving. Bloemkool mag dan één van de meest neutrale groenten zijn die je kunt gebruiken, er zijn tal van andere geweldige producten te gebruiken om rijst/couscous van te maken: broccoli (vooral de stelen), wortel, koolsoorten, spruitjes, koolraap, zoete aardappel, koolrabi, courgette, biet, radijs, aardpeer, bakbanaan, groene jackfruit, knolselderij, venkel, meiknolletjes, schorseneren, rettich, wortelpeterselie, yacón, en mijn andere grote favorieten: pompoen en pastinaak. En er zijn er vast nog veel meer die me nu niet te binnen schieten. Maar, zoals je ziet, keuze genoeg!
Enige tijd geleden heb ik voor het eerst een authentiek Afghaanse maaltijd mogen proeven. Wauw, wat een overheerlijke smaakexplosies door kruiden- en specerijcombinaties die bijzonder verrassend voor me waren. En ook visueel werd ik geprikkeld door de meest aantrekkelijke kleuren en structuren. Ik heb er een nieuwe keuken bij om me in te gaan verdiepen (dat ik dié nog niet eerder heb ontdekt…). Vooral kardemom en komijn hebben een prominente plaats in veel Afghaanse gerechten. Kardemom kwam duidelijk, maar subtiel naar voren in veel van de gerechten die ik geproefd heb. Ik was zo onder de indruk van de smaken dat ik het niet kon laten om uitgebreid met de betreffende kok over smaakcombinaties, cultuur, en achtergronden te praten. De volgende dag ben ik meteen zelf gaan experimenteren, onder andere deze paleo-variant op het meest bekende gerecht van Afghanistan: Kabeli Palau. Dit koningsgerecht wordt ook vaak geserveerd bij speciale gelegenheden zoals bruiloften.
Kabeli Palau is eigenlijk de Afghaanse variant op pilav. Het is een kruidige rijst met wortelreepjes, amandelen, pistache noten en rozijnen, eventueel aangevuld met kip, lam of rundvleesreepjes. De Afghaanse tafel staat vaak vol met gerechten, iets waar ik helemaal blij van word. Je ziet Indiase en Pakistaanse accenten, maar ook zie je de keuken van het Midden-Oosten terug in de Afghaanse keuken en toch heeft het een hele eigen identiteit. Het gebruik van kardemom is bij mij sterk toegenomen sinds mijn kennismaking met de Afghaanse keuken. Een komijnliefhebber was ik al.
Ik heb gekozen om rijst van pompoen te maken vanwege de zoete smaak, die de specerijen in dit gerecht accentueert. De oorsponkelijke bereiding van Kabeli Palauw is wat bewerkelijk, ik heb een snellere variant gemaakt die je, inclusief bijgerechten, binnen een mum van tijd op tafel hebt. Mocht je geen pompoen kunnen krijgen, of er geen zin in hebben, kies dan bijvoorbeeld lekker voor pastinaak, bloemkool of een andere groente om ‘rijst’ van te maken.
- 1 middelgrote Hokkaido-pompoen (ca. 1 kg)
- 1 grote ui, gesnipperd
- 6 gedroogde abrikozen, in kleine stukjes of 50 gram rozijnen
- 1 eetl. kokosolie of ghee
- 1 theel. gemalen komijnzaad (of meer naar smaak)
- 6 - 8 kardemom peulen, gemalen (schil verwijderd), of ½ theel. gemalen kardemom (of meer naar smaak!)
- 3 draadjes saffraan (optioneel)
- ½ theel. gerookte paprikapoeder
- 3 teentjes knoflook, fijngehakt
- 2 volle eetl. amandelschaafsel
- 1 volle eetl. pistachenoten (grof gehakt)
- 15 - 20 gram verse koriander, grofgehakt
- een handvol verse muntblaadjes, fijngehakt
- verse Spaanse peper naar smaak, in dunne ringetjes
- 1 middelgrote wortel, grof geraspt
- Was de pompoen en snijd hem doormidden. Verwijder de steel en schep de zaden uit de pompoenhelften (Hokkaido pompoen hoef je niet te schillen). Snijd de pompoen in grove stukken. Gebruik een foodprocessor om de pompoen fijn te hakken tot je de structuur van rijst hebt (maal kleine porties tegelijk om te voorkomen dat de pompoen in puree verandert).
- Verwarm een grote hapjespan of wok op middelhoog vuur.
- Voeg kokosolie, gesnipperde ui, komijn en kardemom toe en laat de aroma's van de specerijen vrijkomen door deze enkele minuten zachtjes te verwarmen.
- Voeg knoflook, saffraan, paprikapoeder, abrikozen en pompoenrijst toe en roerbak het geheel enkele minuten op matig vuur.
- Voeg enkele eetlepels water toe, en dek de pan af met een deksel. Laat de pompoenrijst verder garen, ca. 2 min. of tot de pompoen de gewenste garing heeft bereikt.
- Schep de 'rijst' op een mooie schaal en garneer met geraspte wortel, koriander, munt, amandelschaafsel en pistachenoten.
