Kruidnootjes

Vorige maand zijn we gestart met een super leuk initiatief; een receptenruil. Eén keer per maand kiezen we een recept uit van één van de andere deelnemende “health food” bloggers. Dit recept bereiden we en vervolgens delen we onze ervaringen met het recept op ons eigen blog.

Pepernoten2

Voor de eerste editie van de receptenruil heb ik de chocolade mousse gemaakt van Leo goes Paleo. Deze maand was het aan mij om een recept te kiezen van Kinderen kunnen prima anders eten. Ester laat op haar blog zien dat aantrekkelijke en kindvriendelijke recepten prima vrij van gluten, suiker, koemelk en onnodige toevoegingen kunnen zijn.

receptenruil-groen

Vooruitlopend op de decembermaand heb ik gekozen om kruidnootjes te gaan maken. Het is pas begin november, maar dat geeft me de tijd om verschillende pepernoot-recepten te proberen, zodat ik met Sinterklaas dé perfecte pepernoten kan maken.

Pepernoten

De hoeveelheden in het recept heb ik door 3 gedeeld, omdat ik anders wel heel veel kruidnootjes zou hebben. Ik ben niet echt een grote fan van stevia, maar ik wilde de verhouding tussen de ingrediënten in dit recept niet in de war gooien, dus heb ik wel steviapoeder gebruikt. In de keukenmachine was het deeg zo klaar, toen even een uurtje in de koelkast en daarna kon ik balletjes draaien. Eigenlijk best een leuk klusje. Ik had uiteindelijk toch een hele bakplaat vol kleine kruidnootjes.

De geur van speculaas vulde mijn keuken toen de pepernootjes in de oven stonden. Tja, en dan moet je nog een half uur wachten tot ze klaar zijn. Het resultaat mocht er zijn; handen vol prachtige kleine kruidnootjes. ‘s Middags kreeg ik bezoek, dus had ik wat leuks om te serveren. Ik heb de kruidnootjes uitgedeeld en dat resulteerde in veel blije gezichten.

Hieronder vind je het recept bron: Kinderen kunnen prima anders eten

Kruidnootjes
 
Auteur:
Ingrediënten
 • 250 gram boekweitmeel
 • 250 gram amandelmeel
 • 3 eieren
 • 250 gram roomboter
 • 2 eetlepels stevia poeder (onbewerkte variant) of honing
 • rasp van een citroenschil (biologisch)
 • 2 eetlepels taaitaaikruiden
 • 3 eetlepels speculaaskruiden
 • 1 theelepel gemberpoeder
 • snufje zout
Bereidingswijze
 1. Mix alles door elkaar in een keukenmachine.
 2. Zet het deeg daarna een uurtje in de koelkast om te rusten en op te stijven.
 3. Daarna maak je er kleine balletjes van die je plat drukt tussen je handen. Het is even een klusje om zoveel balletjes te draaien, maar dan heb je ook wat!
 4. Bak ze af in een half uur op 160 graden (het is normaal dat ze beginnen te bruisen, dit komt door de boter. Het bruisen hoeft niet klaar te zijn als je de pepernoten uit de oven haalt).

Aan de receptenruil doen de volgende bloggers mee! Kijk ook eens in de keuken van:

Mayonaise (van gekookte eieren)
Geroosterde pompoen


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.