Ons voedingspatroon is aan het veranderen. Steeds meer mensen zoeken een gezondere balans in voedingsstoffen. De absurde hoeveelheden koolhydraten worden teruggedrongen. Daar waar jarenlang vet uit ons voedingspatroon werd verbannen, worden momenteel koolhydraten, soms tot in het extreme, beperkt. Het is ongelofelijk hoe vaak ik de laatste jaren gehoord heb dat mensen groenten als courgette, ui, prei, spruitjes, e.d. zo veel mogelijk vermijden, omdat deze te veel koolhydraten zouden bevatten…

Kruimeltaart

Vetten en proteïnen winnen terrein, maar waar blijven de oh-zo-essentiële groenten? Ik zie het zo vaak, of mensen nu een paleovoedingspatroon volgen, koolhydraatarm eten, vegetarisch zijn, of zo puur mogelijk willen eten; groenten (en een beetje fruit) delven het onderspit. Ik blijf het zeggen, de basis van een gezond voedingspatroon is groente… aangevuld met… Maar de basis is groente! 750 gram groenten per dag is echt wel een minimum, dat lijkt veel, maar als je groente als uitgangspunt neemt, in plaats van allerlei andere ruimte-in-je-buik-innemende-voedingsmiddelen (met extremen als: 0-calorie noedels of 0-calorie chocoladepasta (echt waar, het bestaat doh)), dan zit je zo op ruim een kilo groente per dag.

Kruimeltaart1

Waarom hamer ik toch zo op die groenten (in elke maaltijd!)? Groenten bevatten niet alleen heel veel verschillende micro-nutriënten zoals vitamines, mineralen en andere bioactieve stoffen, groenten (en een beetje fruit) vormen onze voornaamste bron van voedingsvezels (let wel: fermenteerbare voedingsvezels!). Het zo veel mogelijk vermijden van fermenteerbare koolhydraten (ja, daar staat koolhydraten) kan op de lange termijn grote gevolgen hebben voor onze gezondheid! Komende week volgt een nieuw blog waarin ik hier verder op in zal gaan.

Kruimeltaart2

Helaas is het wel zo dat wanneer je geruime tijd weinig vezelrijke (fermenteerbare vezels) producten hebt gegeten of door andere oorzaken gevoelige darmen hebt gekregen, dat je niet zomaar opeens grote hoeveelheden vezels kunt verdragen (Low FODMAP helpt dan om klachten te verminderen). Dat betekent niet dat je vezels (fermenteerbare koolhydraten) voor altijd moet vermijden, dat betekent dat het hoog tijd is om de darmgezondheid onder de loep te nemen.

Kruimeltaart3

We weten allemaal wel dat voedingsvezels belangrijk zijn, onder andere voor onze spijsvertering, darmperistaltiek, verzadigingsgevoel, etc. Vezels halen we dus in de basis uit groente, een voorbeeld van een bekende voedingsvezel is inuline (niet te verwarren met insuline wink ). Inuline vinden we onder andere in asperges, artisjokken, bakbananen, knoflook, chicoreiwortel (Pacha koffie bijvoorbeeld), aardperen, witlof. Tevens is inuline verkrijgbaar als voedingssupplement (prebiotica). Natuurlijk willen we zo veel mogelijk van de benodigde vezels uit voeding halen, maar waarom we (ook de groente-eters) wel wat aanvulling kunnen gebruiken, leg ik binnenkort uit.

Kruimeltaart4

Inuline heeft van zichzelf een licht zoete smaak (hoewel ik heb ondervonden dat deze smaakbeleving nogal verschilt van persoon tot persoon). Inuline kan gebruikt worden in recepten, waar het een (gedeeltelijke) vervanger kan zijn van suiker, vet en meel, door de veelzijdige eigenschappen. Inuline geeft een romig effect en zorgt voor extra smeuïgheid en bindkracht. In deze kruimeltaart is geen zoetigheid toegevoegd; de combinatie van inuline, amandelmeel en kastanjemeel is van zichzelf zoet genoeg.

Kruimeltaart
 
Welk seizoen het ook is, een kruimeltaart is altijd lekker. Dus als de bramen niet in het seizoen zijn, gebruik dan lekker een andere fruitsoort. Hard fruit (zoals appel) zou je van te voren even licht kunnen smoren voor een zachter eindresultaat.
Auteur:
Porties: 3 - 4
Ingrediënten
  • 50 gram amandelmeel
  • 50 gram kastanjemeel
  • 40 gram ghee (of roomboter of kokosolie)
  • 2 à 4 eetl. inuline
  • 1 theel. kaneel
  • 1 theel. arrowroot (of kokosmeel)
  • ca. 200 gram bramen (of ander fruit naar keuze)
Bereidingswijze
  1. Was de bramen voorzichtig en laat ze uitlekken.
  2. Verwarm de oven voor op 165°C.
  3. Meng amandelmeel, kastanjemeel, ghee, 2 eet. inuline en kaneel met twee messen door elkaar tot een mooi kruimeldeeg. Proef het deeg en voeg evt. extra inuline toe als je nog meer zoetigheid wilt.
  4. Verdeel de bramen over een taartvormpje (؝ ca. 18 cm) (of ovenschaal) en strooi hier met een klein zeefje de arrowroot over. Hussel de arrowroot een beetje door de bramen.
  5. Verdeel het kruimeldeeg over de bramen.
  6. Bak het kruimeltaartje in ca. 20 minuten gaar.

Heerlijke zoete broodjes
Stress en onze spijsvertering + brownie recept!

Door Marjolijn

11 gedachte over “Kruimeltaart”
  1. Hi Marjolijn, interessant stuk maar ook een heel lekker recept! Ik heb wel een vraagje, waarmee zou je de inuline kunnen vervangen als je dit niet in huis hebt? Je geeft aan dat het een zoetige maar ook romige toevoeging geeft. Een vervanger als kokosbloesemsuiker heeft niet beide eigenschappen, maar is bijvoordbeeld honing of agavesiroop een optie denk je?

    1. Hoi Tessa, Leuk om te horen. Je zou in dit recept ook prima kokosbloesemsuiker kunnen gebruiken, het gaat maar om een kleine hoeveelheid. Agavesiroop zou ik echt vermijden en honing is niet geschikt om te verhitten, dan zou ik eerder voor ahornsiroop gaan.

      1. Bedankt! Ik heb nog een vraagje over uw blog.
        U schrijft over FODMAP, het is tijdelijk dit dieet maar dan moet je wel je darmgezondheid herstellen, hoe ziet u dit? Hoe krijg je de flora etc weer gezond, moet je daarvoor speciaal een dieet volgen als bijv Gaps oid of kan dit ook met andere manieren/voeding?
        Sorry voor mijn vragen!

        1. Waar de oorzaak van disbalans ligt kan van persoon tot persoon verschillen en daarmee zal de behandeling en aanpak ook anders zijn. Wanneer er in een lichaam al lange tijd verstoringen zijn, is het bijna niet mogelijk om daar alleen met voeding uit te komen. Het lichaam heeft dan wat extra steun nodig. Helaas is er geen standaard protocol dat voor iedereen werkt, aangezien iedere situatie anders is.

          1. Bedankt nog voor de reactie. Met alleen voeding is het dus moeilijk.
            U bedoelt dus dat er bijv pre en probiotica en suppletie nodig is?

            Ik moet aankomen dus dat maakt het soms lastig. Bentvu voorstander van diëten zoals ik hierboven noem of bestAat het risico dat je na eliminatie minder verdraagt?
            Vr gr en bedankt!

          2. Soms is het inderdaad goed om het lichaam even rust te geven door bepaalde voedingsmiddelen te beperken, zodat aandacht en energie kan gaan naar disbalansen. Voedingsaanpassingen kunnen dan al naar gelang de gezondheidssituatie aangevuld worden met suppletie, fytotherapie, en evt. andere behandelingen en lifestyle aanpassingen. Groetjes, Marjolijn

  2. Hoi Marjolein,
    Ik ga je recept vanmiddag maken. Doe ik een keer wat met mijn potje inuline 🙂
    Nog een vraagje: Waarom is honing niet geschikt om te verhitten? Doordat de goede stofjes dan verloren gaan of is er nog een andere reden?

    1. Leuk! Ik ben benieuwd wat je er van vindt. Door honing te verhitten gaan waardevolle enzymen en probiotische eigenschappen verloren, daarnaast ontstaan er bij verhitting van honing inderdaad ongewenste stoffen die een negatieve invloed kunnen hebben op onze gezondheid. Helaas is de meeste commercieel verkrijgbare honing reeds verhit, en daardoor al ontdaan van gezondheidsbevorderende eigenschappen. Koud geslingerde (rauwe) honing heeft dus zeker de voorkeur.

  3. Bedankt voor je uitgebreide antwoord!
    Ik vond de kruimeltaart erg lekker en verrassend wat betreft de romigheid en smeuiigheid door de inuline.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.