Vandaag een recept voor een luchtige en romige mokka mousse, vol super gezonde ingrediënten. De combinatie van koffie, cacao, amandel-/kokosmelk en vanille maken dit een overheerlijk en decadent nagerecht.
In dit gerecht zorgt gelatine voor stevigheid. Bij gelatine, denk je misschien aan drilpudding. Maar door de ‘drilpudding’ op te kloppen, ontstaat een heerlijk luchtige mousse. Zo kan je volop profiteren van de voordelen van gelatine en nog genieten van een smakelijk nagerecht ook.
Luchtige mokka mousse
Auteur: Marjolijn
Porties: 2
Ingrediënten
- 300 ml amandelmelk of kokosmelk (leuk om zelf te maken) + evt. extra als de mousse te dik is.
- 50 ml espresso/koffie
- 1 eidooier (eiwit kan je bijvoorbeeld gebruiken in dit recept voor wraps)
- 1 afgestreken eetlepel (= 15 ml) gelatine poeder (of voldoende gelatineblaadjes voor ca. 350 ml vloeistof*)
- 1 volle eetlepel cacao (bij voorkeur rauwe cacao
- 1 theelepel vanille extract
- 1 eetlepel honing of ahornsiroop
- 1 eetlepel rum (optioneel)
Bereidingswijze
- Giet 200 ml amandelmelk of kokosmelk en de espresso in een steelpan.
- Roer de eidooier en gelatine er door met een garde.
- Blijf roeren en verwarm het geheel tot aan het kookpunt. Zet het vuur uit.
- Giet het mengsel in een glazen schaal en laat afkoelen, plaats vervolgens enkele uren in de koelkast tot het een stijve massa is.
- Schep de massa in een mengbeker en voeg de resterende 100 ml amandel-/kokosmelk, cacao, vanille, honing en evt. rum toe.
- Gebruik een staafmixer om het geheel te mengen en tot een zachte luchtige mousse te kloppen/mixen (met een gewone mixer lukt het niet, keukenmachine kan wel).
- Voeg eventueel een klein beetje water of extra amandel-/kokosmelk toe als de mousse nog te dik is.
- Serveer de mousse met geraspte chocolade of bijvoorbeeld kokosslagroom.
Notities
* Bij gebruik van gelatine bladen: bladen voor het toevoegen aan de vloeistof eerst 5 minuten laten weken in koud water. Vervolgens uitknijpen en dan gebruiken in recept.
Tip:
Als je de mousse niet direct serveert, klop de mousse dan vlak voor het serveren nog een keer door om hem weer luchtig te maken.
Tip:
Als je de mousse niet direct serveert, klop de mousse dan vlak voor het serveren nog een keer door om hem weer luchtig te maken.