Luister jij naar je lichaam?

Materiƫle welvaart en vooruitgang hebben onze samenleving aanzienlijk veranderd over de tijd. Veel veranderingen hebben onze levensstandaard verbeterd. Op andere vlakken is het tegendeel het geval. Voorbeelden ten overvloede, maar opvallend is dat het gevoel van vervreemding is toegenomen te midden van technologische ontwikkelingen, individualiteit en overvloed. Steeds meer mensen voelen zich een buitenstaander, zelfs binnen hun eigen omgeving. We raken steeds verder vervreemd van de natuur en van onszelf.

Onze maatschappij vraagt steeds meer van ons. Veel mensen identificeren zich met hun functie, hun baan of hun rol. De rest van het “ik” mag eigenlijk niet bestaan. We kennen onszelf niet, we luisteren niet meer naar de tekenen van ons lichaam. Erger nog, we herkennen de signalen van ons lichaam niet eens meer.

Wat doe jij als je hoofdpijn hebt? Neem je een pijnstiller of ga je bijvoorbeeld even rusten? Pijn is een signaal van het lichaam dat er iets niet in orde is. Als je pijn telkens blijft onderdrukken, gaat het lichaam na verloop van tijd grotere maatregelen treffen, omdat je immers niet naar de eerdere signalen geluisterd hebt.

Als er brand in je huis is en het brandalarm gaat af, dan ga je het vuur blussen en hopelijk maatregelen treffen zodat er niet opnieuw brand ontstaat. Natuurlijk moet je soms doorgaan ookal heb je pijn, maar ga wel op zoek naar de oorzaak, zoek hulp en kijk welke aanpassingen nodig zijn.

Ik heb heel wat brandjes geblust met medicatie en dat is me duur komen te staan. Veranderen is zo ontzettend moeilijk en kost veel tijd en energie. Maar wat ben ik blij dat ik mezelf weer gevonden heb.

Ruimte om te groeien
Over de datum


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.