Mangochutney

Zoals waarschijnlijk het geval was in veel gezinnen, aten wij vroeger regelmatig aardappelen, groente en vlees. Soms hadden we een sausje bij de groente, maar dat was een luxe. Wel was er altijd jus voor over de aardappelen. Nou waren er maar weinig dingen die ik niet lekker vond. Mijn “vind-ik-niet-lekker-lijstje” bestond uit: mayonaise, slagroom, roomijs, boter, speklapjes en … jus. Ik vond mijn avondeten dan ook vaak niet bijzonder spannend; stukje vlees, gekookte groente en droge aardappelen… En daar had ik me nou de hele dag op zitten verheugen.

mangochutney

Mijn voorkeur gaat meestal uit naar warme gerechten met een saus of een zachtere substantie en uitgesproken smaken, zoals verse kruiden. Mijn lievelingseten was vroeger dan ook spaghetti. Het ging mij dan vooral om de saus. Die spaghetti-slierten waren wel grappig, maar dat was het dan wel zo’n beetje.

Sauzen maken voor mij een maaltijd vaak speciaal. Een simpel stukje vlees of vis kan door een saus extra lekker gemaakt worden. Nou moet ik toegeven dat vlees of vis van goede kwaliteit weinig extra’s nodig heeft dan een goede bereiding, zoals bijvoorbeeld verse gegrilde sint-jakobsschelpen (jammie). Maar toch…, sausjes vind ik lekker.

Thaise mango’s

 

Gisteravond had ik een lekkere Poulet Noir en toch wilde ik er nog iets “sauzigs” bij serveren. Het is uiteindelijk een heerlijke zout-zure mangochutney geworden waarvan ik graag het recept met jullie wil delen. Ik heb de chutney warm geserveerd bij de warme kip, maar koud zal die ook erg lekker zijn (dat ga ik vandaag voor de lunch proberen, want ik heb nog een beetje over van gisteren).

Ik heb deze chutney geserveerd met kip, maar ik denk dat het ook heerlijk zal zijn met witte vis of bijvoorbeeld garnalen.

Recept mangochutney
 
Auteur:
Ingrediënten
  • 2 kleine uien
  • 1 rode paprika
  • ½ eetl. kokosvet (of roomboter)
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 cm verse gember
  • enkele eetl. limoensap (mag ook citroensap zijn)
  • 1 mango
  • snufje cayenne peper (optioneel)
Bereidingswijze
  1. Snipper de uien en fruit deze licht in pan samen met het kokosvet.
  2. Snijd de paprika in blokjes en bak deze mee met de ui.
  3. Hak de knoflook en gember in hele kleine stukjes en roer dit samen met kerriepoeder door het ui-mengsel.
  4. Schil de mango en snijd hiervan kleine blokjes en voeg deze samen met de limoensap toe aan de saus.
  5. Laat het geheel ca. 5 minuten zachtjes stoven tot de ingrediënten zacht zijn.
  6. Voeg naar smaak cayenne peper toe.

Voeding versus vulling
Groente met vis en een sausje

No Comments

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.