Marshmallows

Ken je zo nog van vroeger, spekjes? Je weet wel, van die roze met gele ruitvormige marshmallows. Ze doen me denken aan de lagere school, dat was dé traktatie als iemand jarig was; een spekje met een vlaggetje er in. Wauw, dat is echt lang geleden. Ik weet niet of ze nog bestaan, van die spekjes die met z’n tweeën aan elkaar zitten en waarvan je er dan natuurlijk maar één mocht Animated Winking smiley Emoticon for Skype . Ik zat net even te googelen, roze en geel is blijkbaar nog helemaal hip in marshmallowland.

Marshmallow

In de Verenigde Staten verwonderde ik mij over de brede ‘inzetbaarheid’ van marshmallows. Daar worden ze gebruikt om zoete aardappelovenschotels mee te gratineren, ambrosia salade mee te maken (fruitsalade met room, marshmallow en kokos), om warme chocomel mee op te leuken, voor s’mores (koekjes met geroosterde marshmallows en gesmolten chocola, in allerlei varianten) en zelfs gefrituurde marshmallows Animated Worried Emoticon for Skype . Dat gaat mij iets te ver allemaal, ik ben al helemaal in mijn element met deze spekjes met als enige zoetigheid aardbeien en kokoswater. Wat ik nog wel een keer wil proberen is om er negerzoenen (sorry, ik heb geen idee hoe ik ze anders moet noemen) mee te maken.

marshmallow1

Spekjes en marshmallows die je in de winkel koopt, worden gemaakt uit suiker en (glu­co­se-fruc­to­se)­stroop, wa­ter, ­ge­la­ti­ne, gommen, ma­ïs­zet­meel en heel soms eiwit. Er worden vervolgens (kunstmatige) smaak- en kleurstoffen aan toegevoegd om de spekjes aantrekkelijk te maken. De suikermassa wordt opgeklopt tot een luchtige en sponzige massa, waar uiteindelijk de spekjes van gevormd worden. Niet echt een verantwoorde snack naar mijn idee.

Wat als ik je nu eens vertelde dat je ook heel eenvoudig zelf spekjes kunt maken en dan zonder enorme hoeveelheden suikers en stropen en uiteraard zonder kleur- en smaakstoffen?! Dit recept is zeker het proberen waard. Deze fluweelzachte en luchtige aardbeien wolkjes marshmallows zijn echt om van te smullen…

Marshmallows
 
Auteur:
Personen: 24
Ingrediënten
  • 150 gram aardbeien*, schoongemaakt (of ander zacht fruit naar keus)
  • 175 ml kokoswater (of 150 ml water en 2 eetl. honing)
  • 1 theel. vanille extract
  • 2,5 eetlepel gelatinepoeder
  • ½ eetlepel kokosmeel, gemalen tijgernoten of amandelmeel of bessenpoeder
Bereidingswijze
  1. Breng in een kleine pan de volgende ingrediënten aan de kook: aardbeien, 100 ml kokoswater en vanille extract.
  2. Zet het vuur uit en pureer het fruit.
  3. Passeer de fruitpuree door een zeef om evt. kleine pitjes er uit te halen. Als het goed is heb je nu ongeveer 175 ml fruit'saus'.
  4. Gebruik een klein zeefje om 'meel' over de bodem van een bakvorm (ca. 12 x 16 cm) te verdelen. Zet de schaal voorzichtig aan de kant.
  5. Verhit de resterende 75 ml kokoswater in een kleine pan.
  6. Schep ondertussen de 2½ eetl. gelatine in een mengkom en giet hier al roerend het hete kokoswater bij.
  7. Zet een mixer klaar.
  8. Verwarm opnieuw het fruit en giet al mixend heel langzaam het fruit bij het gelatinemengsel.
  9. Klop ca. 5 tot 10 minuten tot je een wit-roze, lobbig en luchtig mengsel hebt (zie onderstaande foto).
  10. Schep het mengsel snel in de bepoederde bakvorm en strijk glad.
  11. Laat minimaal 1 uur opstijven in de koelkast.
  12. Snijd de marshmallows in de gewenste grootte.
  13. Wentel de marshmallows door wat resterend poeder uit de bodem van de bakvorm.
  14. Gekoeld bewaren.
Notities
* In plaats van vers fruit zou je evt. ook diepvriesfruit kunnen gebruiken.

marshmallow

Het luchtig geslagen marshmallow mengsel

 

Marokkaanse maaltijdsalade
Taco's met mojosaus

24 Comments

  • Annemieke 07/07/2015 at 18:58

    Mijn handen jeuken om meteen aan de slag te gaan met dit recept. Klinkt echt heel goed! Dankjewel voor het uitvogelen en delen ervan 🙂

    Reply
    • Marjolijn 09/07/2015 at 08:06

      Dankjewel Annemieke, leuk om te horen. Ik ga morgen een ananas variant proberen, dat lijkt me wel lekker zomers 🙂

      Reply
  • Marijke 07/07/2015 at 20:10

    Ik moet eerst tijgernoten scoren, anders had ik het recept morgen gelijk gemaakt ☺

    Reply
    • Marjolijn 09/07/2015 at 08:05

      Andere poeders of meelsoorten zoals arrowroot, kokosmeel, amandelmeel, etc. werken ook prima. Het gaat de plakkerigheid van de marshmallow tegen.

      Reply
  • Tineke 07/07/2015 at 20:28

    Ga ik zeker maken. Leuk voor de kleinkids. Maar wat bedoel je met ‘meel’? Amandelmeel lijkt me hier niet zo bij passen.
    groeten, en dank voor het recept!

    Reply
    • Marjolijn 09/07/2015 at 08:04

      Ik denk zeker dat kinderen hier door op zullen zijn. Met meel bedoel ik de arrowroot, tijgernotenmeel, kokosmeel of paarsemaismeel, maar amandelmeel zou ook prima kunnen. Ik gebruik het om er voor te zorgen dat de marshmallow makkelijk uit de vorm komt en daarna ook niet kleeft.

      Reply
  • Erika22 07/07/2015 at 22:03

    Zo blij dat je tijgernoten met een link hebt aangegeven. Ik stond even op het verkeerde been.

    Ik ga dit recept zeker een keer uitproberen. Ben stapelgek op Marshmallows en chocoladekussen 😉

    Reply
    • Marjolijn 09/07/2015 at 08:02

      Tijgernoten zijn heel erg leuk om mee te werken in de keuken, ik vind ze ook echt zo lekker. Binnenkort volgen meer recepten met tijgernoten(meel).

      Reply
  • Liane 21/07/2015 at 08:51

    Ziet er goed uit! Smelt dit ook lekker weg in de warme chocolademelk?

    Reply
    • Marjolijn 22/07/2015 at 10:25

      Dat wil ik nog gaan proberen, ik heb zo’n idee dat het langzaam smelt in warme dranken. Lijkt me heel lekker 🙂

      Reply
  • akkefietje 26/07/2015 at 20:00

    de marshmallows zou ik graag willen maken, maar ik gebruik liever geen gelatine. Welk alternatief kan ik daarvoor in de plaats gebruiken?
    groetjes, akkefietje

    Reply
    • Marjolijn 27/07/2015 at 06:51

      Ik denk helaas dat er geen alternatief is voor gelatine in dit recept. Het lijkt er op dat het echt de collageen is die er voor zorgt dat er lucht in het mengsel geklopt kan worden.

      Reply
  • Mirjam 27/07/2015 at 20:32

    Hoi!
    Klinkt lekker!!
    Kan je ook vanillepoeder gebruiken uit zn zakje en eventueel gelatineblaadjes in plaats van poeder?

    Groetjes.

    Reply
    • Marjolijn 28/07/2015 at 19:52

      Hoi Mirjam,
      Vanillepoeder kan ook prima, of je kunt het ook gewoon weglaten of bijvoorbeeld rozenwater gebruiken. Dit kun je dan gewoon aan het kokoswater met de vruchten toevoegen. Ik gebruik zelf graag Great Lakes gelatine vanwege de gezondheidsvoordelen, maar je kunt inderdaad ook gelatineblaadjes gebruiken, je komt dan op ongeveer 12 blaadjes gelatine voor het recept, misschien iets meer.
      Groetjes

      Reply
  • sjakkelien 29/07/2015 at 22:11

    ik heb de marshmellows gemaakt met verse bramen en met water+honing.
    ik kan niet anders zeggen dan wat een ongelooflijk lekker snoepje is dat geworden!!

    Reply
    • Marjolijn 30/07/2015 at 09:16

      Wat leuk om te horen, dat lijkt me inderdaad een lekkere combinatie, wat zal dat ook een mooie kleur geven.

      Reply
  • Olga 16/09/2015 at 20:04

    Hoi Marjolijn,

    Ik heb meerdere keren het recept uitgeprobeerd maar het lukt me niet om het mengsel lobbig en wit te krijgen.

    Ik los de gelatine op in het hete kokoswater, ik meng dit langzaam, fruitsap erbij en daarna mixen maar (heb een handmixer en een keukenmachine geprobeerd). Het blijft vloeibaar, ook na 20 min.. Na in de koelkast geweest te zijn lijkt het meer op een drilpudding dan op marshmallows. Ik gebruik gelatine, ong. 18 blaadjes.

    Weet jij wat ik verkeerd doe?

    Met groet,
    Olga

    Reply
    • Marjolijn 17/09/2015 at 10:00

      Hoi Olga,
      Wat vervelend dat het niet lukt, de hoeveelheid gelatine zou toch echt voldoende moeten zijn. Het kan zijn de de gelatine wat ouder is of in aanraking is gekomen met vocht, waardoor de bindkracht is afgenomen.
      Bij gebruik van blaadjes is het wel aan te raden om ze eerst te laten weken om ze te activeren, daarna goed uitknijpen en vervolgens oplossen in het hete water.
      18 blaadjes is best veel namelijk, dat zou toch echt heel stijf moeten worden bij 350 ml vocht.
      Groeten, Marjolijn

      Reply
  • Rita 26/03/2016 at 21:58

    Hoi Marjolein
    Zou ik hier ook kokosmelk voor kunnen gebruiken ipv kokoswater?
    Wil het gaan maken met mango
    Alvast bedankt
    Gr Rita

    Reply
    • Marjolijn 27/03/2016 at 11:54

      Hoi Rita,
      Ik heb het zelf ook met kokosmelk geprobeerd, ik denk dat het mogelijk moet zijn, maar bij mij is het nog niet gelukt daarmee een mooie dikke substantie te krijgen.
      Met mango lijkt me heerlijk. Ik ben benieuwd of het bij jou lukt met kokosmelk.
      Groetjes, Marjolijn

      Reply
      • Rita 27/03/2016 at 13:47

        Hoi, ja ze zijn gelukt!
        Maar de smaak komt wat minder terug maar desonks zijn ze toch erg lekker! Ik heb ze wel gemaakt in kleine bonbonvormpjes

        Reply
        • Marjolijn 27/03/2016 at 13:55

          Dat is super! Dan ga ik het zeker ook nog eens proberen met kokosmelk, misschien wel met wat extra vanille voor een vollere smaak.

          Reply
  • Natalia 21/12/2017 at 22:03

    Kan je deze ook rooster boven het vuur? Lijkt me leuk om met kids te doen zonder alle meuk in hun lijfjes.

    Reply
    • Marjolijn 22/12/2017 at 10:37

      Ik denk dat ze harder smelten dan gewone marshmallows, omdat ze niet door suiker, maar door gelatine bij elkaar gehouden worden. Dat zal er ook voor zorgen dat ze niet echt zullen karameliseren boven een vuur. Maar ik heb het nog niet geprobeerd en ben ook eigenlijk wel benieuwd wat er gebeurt als je ze zou roosteren. Dus mocht je het proberen, dan hoor ik graag hoe het ging.

      Reply

Laat een reactie achter op Annemieke Cancel Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.