Mayonaise (van gekookte eieren)

Mayonaise is een ideale basis voor allerlei sauzen en dips. Helaas is mayonaise uit potjes vaak op basis van zonnebloemolie en in veel gevallen is er ook suiker aan toegevoegd. Mayonaise wordt normaal gesproken gemaakt van rauwe eidooiers en plantaardige olie, meestal op smaak gebracht met mosterd en azijn.Mayo

Ik vind rauwe eieren prima, maar ik merk dat het mensen soms toch afschrikt om eieren rauw te eten, helemaal als er kinderen mee eten. Daar heb ik een oplossing voor; mayonaise van gekookte eieren. Dit recept is ooit ontstaan toen ik nog een paar gekookte eieren in de koelkast had liggen en een dipsaus nodig had. Van het één kwam het ander en sindsdien maak ik deze saus regelmatig.

Mayo1

Deze basissaus is zo klaar en dan werkelijk overal voor te gebruiken: bij frietjes (pastinaak, schorseneer), in tonijn-/zalmsalade, dipsaus, fonduesaus, slasaus, maaltijdsalades, rauwkostsalades, ra­vi­got­te­saus en zelfs in warme gerechten.

Sausvariaties:

  • knoflooksaus – voeg twee teentjes verse knoflook toe
  • kerriesaus – 1/2 theelepel kerriepoeder en verse mango of ananas
  • kruidenmayonaise – verse peterselie, bieslook, knoflook, dragon, basilicum, etc.
  • limoenmayonaise – heerlijk bij grote garnalen

Er zijn natuurlijk nog oneindig veel andere combinaties te bedenken.

Veel variatie-plezier.

Mayonaise
 
Mayonaise op basis van gekookte eieren!
Auteur:
Ingrediënten
  • 2 eieren
  • 4 eetlepels milde extra vierge olijfolie
  • ½ theelepel mosterd (optioneel)
  • 1 eetlepel citroensap of appelazijn
  • zwarte peper en zeezout (naar smaak)
  • evt. enkele eetlepels water
Bereidingswijze
  1. Kook de eieren ca. 6 à 7 minuten in een pannetje met water. Koel ze daarna snel af in koud water.
  2. Pel de eieren en laat ze volledig afkoelen (anders gaat de mayonaise schiften).
  3. Plaats de eieren met de olijfolie, mosterd, citroensap, peper, zout, en evt. water in een smalle mengbeker (of keukenmachine).
  4. Pureer met een (staaf)mixer tot een dikke mayonaise-achtige saus (de dikte van de saus is te variëren door meer of minder olie en/of water te gebruiken).

Receptenruil 4 - Pompoencake
Receptenruil 2 - Kruidnootjes

3 Comments

  • Goedgevulde ovengehaktballetjes 01/02/2016 at 11:00

    […] Ze dan nog een dag of 6 houdbaar. Gebruik ze vervolgens om mee te nemen in je lunchtrommel, sauzen of waldorfsalade mee te maken, guacamole-hoeveelheden te verdubbelen (eieren zijn goedkoper dan […]

    Reply
  • Corina 22/11/2017 at 11:31

    Gebruik je voor dit recept de gekookte eieren in zijn geheel, of alleen het eigeel? Bvd voor uw reactie.

    Reply
    • Marjolijn 22/11/2017 at 11:42

      Ik gebruik gewoon het hele ei, alles bij elkaar mengen tot een gladde mayonaise.

      Reply

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.