Mosterdsoep

Met temperaturen rond het vriespunt kan ik echt uitkijken naar een warme kom soep. Vooral van die lekkere dikke en romige soepen, zoals een volle pompoensoep of fluweelzachte mosterdsoep.

mosterdsoep3

Grove mosterdsoep

Van de week heb ik een flinke pan mosterdsoep gemaakt. Onderstaand recept heb ik verdubbeld, om meteen mijn vriezer te vullen met grote glazen potten soep. Zo’n voorraadje komt altijd wel van pas, op drukke dagen of om (‘s morgens even opgewarmd) mee te nemen in een grote thermosbeker.

Deze “romige” gebonden soep is gemaakt op basis van bloemkool. De azijn die ik heb toegevoegd, voorkomt dat de bloemkool te sterk van geur en smaak wordt, daardoor blijft het een heerlijk neutrale soep.

mosterdsoep2

Fijne mosterdsoep

Deze warmende soep is niet alleen lekker, maar zit ook boordevol gezonde ingrediënten:

Bloemkool is onderdeel van de kruisbloemenfamilie, net als broccoli, spruitjes, boerenkool, mosterd, radijs. Deze groenten zijn rijk aan de stof sulforafaan. Sulforafaan blijkt een sterke (indirecte) antioxidant te zijn. Antioxidanten helpen onder meer in het voorkomen van schade aangericht door vrije radicalen. Bloemkool is tevens rijk aan fermenteerbare voedingsvezels, welke de spijsvertering ondersteunen. Ook bevat bloemkool belangrijke vitamines en mineralen, waaronder vitamine C, verschillende B-vitamines, magnesium, kalium. Deze spelen een grote rol in het functioneren van ons zenuwstelsel.

Mosterd bestaat maar uit vier ingrediënten. Het is vaak een mooi zuiver product, hoewel er in sommige varianten suiker of conserveermiddel is toegevoegd (dus wel even etiket bekijken). Mosterd wordt gemaakt van mosterdzaad, appelazijn, kurkuma en zout. Als ik zelf mosterd maak, voeg ik ook nog zwarte peper toe om de gezondheidsbevorderende eigenschappen van kurkuma te versterken. Mosterdzaad is, zoals eerder genoemd, onderdeel van de kruisbloemenfamilie en daarmee ook rijk aan antioxidanten, fytonutriënten (met kenmerkende antioxidatieve werking) en ontstekingsremmende stoffen. Appelazijn staat bekend om z’n antibacteriële, antivirale, schimmeldodende en bloedsuikerregulerende eigenschappen. En kurkuma ondersteunt onze gezondheid op vele vlakken, van immuunsysteem tot zenuwstelsel, van ademhaling tot hart- en bloedvaten.

Knoflook heeft net als kurkuma een breed werkingsgebied. Het heeft onder meer een gunstige invloed op hart en bloedvaten, het immuunsysteem (doodt o.a. virussen en bacteriën) en het bevordert herstel bij stress en vermoeidheid.

Paddenstoelen, vooral shiitake, ondersteunen het immuunsysteem in het herkennen en weren van bacteriën, virussen en schimmels, evenals afvangen van vrije radicalen.

Kortom een soep vol ingrediënten voor een flinke portie immuun-ondersteuning.

Mosterdsoep
 
Auteur:
Personen: 4
Ingrediënten
  • 1 middelgrote bloemkool
  • 1 ui
  • 3 teentjes knoflook
  • ½ eetlepel kokosolie, roomboter of palmolie
  • 1 liter water
  • 2 eetlepels (appel)azijn (om sterke bloemkool geur en smaak tegen te gaan)
  • 25 gram gedroogde paddenstoelen (bijvoorbeeld shiitake)
  • 3 à 4 flinke eetlepels mosterd (naar smaak)
  • Keltisch zeezout (naar smaak)
  • snufje gedroogde kurkuma
  • snufje zwarte peper
Bereidingswijze
  1. Maak de bloemkool schoon en snijd in kleine roosjes
  2. Schil en snipper de ui
  3. Pel de knoflook en hak deze grof
  4. Smelt de olie in een grote soeppan en voeg ui toe
  5. Bak de ui enkele minuten tot deze glazig begint te worden
  6. Voeg bloemkoolroosjes, water en gedroogde paddenstoelen toe.
  7. Plaats een deksel op de pan en kook de bloemkool in ca. 12 - 15 minuten licht gaar.
  8. Pureer de bloemkool met het kookvocht en de paddenstoelen tot een grove of gladde soep (wat je het lekkerst vindt)
  9. Breng de soep op smaak met mosterd, kurkuma, peper en indien gewenst zout.
  10. Lekker met pittige mosterd- of radijskiemen.

Bloemkool hummus
Saffraanbroodjes

No Comments

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.