Niet-tomatensaus (maar het lijkt er veel op!)

Tomaten, aardappelen (niet zoete aardappelen), aubergines, zoete en hete pepers, paprika behoren allemaal tot de nachtschade familie. We komen ze regelmatig tegen in gerechten, toch zijn veel mensen gevoelig voor nachtschades.
Nachtschades kunnen een grote verscheidenheid aan gezondheidsklachten veroorzaken o.a. vanwege de aanwezigheid van lectines en saponines. Hierover zal ik binnenkort meer schrijven.

Niet-tomatensaus

Pas als je probeert nachtschades te vermijden, merk je hoe vaak we ze eten; tomatensaus (lasagne, moussaka, etc.), ketchup, frietjes, gebakken aardappeltjes, aardappelpuree, gevulde paprika’s, snackgroente, salades… We gebruiken deze producten bijna dagelijks en als je ze niet kunt verdragen, is het nog best lastig om alternatieven te vinden.

Ik ben aan het experimenteren geweest om een alternatief te creëren voor de reguliere tomatensaus, want tomatensaus is toch echt een ideaal basisingrediënt voor allerlei gerechten. Na veel proeven en proberen ben ik op onderstaand recept uitgekomen; de “niet-tomatensaus”.

2013-09-03 13.38.54

De niet-tomatensaus kan overal voor gebruikt worden: op pizza’s, in lasagne, als basis voor soep, bolognesesaus, dipsaus, Indiase curries… eigenlijk alles waar je tomatensaus ook voor zou gebruiken. Ik ben benieuwd naar jullie ideeën om deze saus te gebruiken.

Niet-tomatensaus
 
Niet-tomaten basissaus (maar het lijkt er wel heel veel op 😉 ). Deze saus is te gebruiken als tomatensaus, maar is vrij van nachtschades (en dus vrij van tomaten)
Auteur:
Ingrediënten
  • 150 gram wortel, schoongemaakt
  • 150 gram bloemkool, schoongemaakt
  • 100 gram bietje, geschild
  • 200 ml water
  • 1 à 2 eetlepels appelazijn
  • 2 eetlepels extra vierge olijfolie
  • ¼ theelepel kurkuma
  • zwarte peper en zeezout, naar smaak
Bereidingswijze
  1. Snijd de wortel en biet in smalle schijfjes (ca. 4 mm dik) en snijd de bloemkool in roosjes.
  2. Schenk het water in een pan en voeg de bloemkool, wortel en biet toe. Breng dit aan de kook en laat alles zachtjes koken voor 7 min. Zet dan het vuur uit en laat 3 minuten staan met de deksel op de pan.
  3. Pureer de groenten inclusief kookwater met een staafmixer of blender tot een dikke saus.
  4. Voeg nu de appelazijn, olijfolie, kurkuma en peper en zout toe. Dan nog even goed mixen.
  5. Proef de saus en voeg eventueel wat extra zout, peper of appelazijn toe.

Mango-garnalen salade
Kookboek review: Paleogasm van Camille Macres + RECEPTEN!!

11 Comments

  • Gitty 08/02/2018 at 09:07

    Bedankt voor dit recept! Nu kan ik weer met wat meer kleur eten. (ik ben allergisch voor tomaat) De smaak is goed, neigt naar zoete tomaat. Ik heb het uitgeprobeerd met zelf gemaakte gehaktballetjes. Dus had voor het eerst in tijden weer spaghetti meatballs. 🙂

    Reply
    • Marjolijn 08/02/2018 at 18:19

      Wat leuk. Ik heb toevallig ook vandaag ook weer een grote pan vol gemaakt om ook weer een lekkere voorraad in de vriezer te hebben en een deel ga ik gebruiken om een tomaatachtige soep te maken (met balletjes). Je kunt een beetje spelen met de hoeveelheid azijn als je de saus iets minder zoet zou willen. Zelf voeg ik ook vaak komijn en veel knoflook toe om nog meer hartigheid te creëren. Dan dan serveren met edelgist gemengd met een scherpe olijfolie. Mmmm 🙂

      Reply
  • Gabrielle 02/08/2018 at 18:14

    Super lekker zeg! Ik mag naast tomaat ook geen andere nachtschade of suikers, dus deze saus is perfect.
    Ik gebruik hem ook bij het maken van burrito’s of door het gehakt bij taco’s😄
    Bedankt, ik ben er erg blij mee!

    Reply
    • Marjolijn 03/08/2018 at 06:52

      Leuk dat je deze saus ook graag maakt, je kunt er inderdaad alle kanten mee uit. Met kruiden en andere lekkere smaakmakers maak je zo weer een ander gerecht. Ik heb er laatst Indiase Masala mee gemaakt.

      Reply
  • Jessica 28/11/2018 at 20:33

    Bedoel je rode biet? Of gewone niet?

    Reply
    • Marjolijn 29/11/2018 at 15:09

      Rode biet inderdaad, dat zorgt voor de kleur. Maar andere kleur bietjes kunnen ook prima, dan lijkt de saus alleen minder op tomatensaus.

      Reply
  • Liedje 06/01/2019 at 19:53

    Hartelijk dank voor dit recept!!! Zelfs onze dochter van 10 vindt het lekker 👍🏻 Ze heeft al een tijd pijn in haar buik en we proberen erachter te komen wat de oorzaak is; mogelijk nachtschadeplanten dus 😖. Heel vervelend vooral als je zoals wij groot fan bent van de Italiaanse keuken. Sta nu weer een voorraadje te koken. Top!!

    Reply
    • Marjolijn 09/01/2019 at 15:36

      Dankjewel voor je leuke reactie. Wat heerlijk om te horen dat je dochter het ook lekker vindt. Zo kan ook de Italiaanse keuken op het menu blijven staan.

      Reply
  • ann frooninckx 03/02/2019 at 17:11

    ik ben pas de nachtschadeplanten aan het laten omwille van gewrichtsklachten, moeilijk met een gezin dat zot is op de italiaanse keuken…alles op winkellijstje gezet en ga mijn potje koken!

    Reply
  • Lena 10/04/2019 at 08:56

    Super recept! Mijn man is kan niet tegen tomaten maar ook niet tegen rode bieten, wat kan ik daar voor in de plaats gebruiken?

    Reply
    • Marjolijn 10/04/2019 at 09:49

      In plaats van rode bieten zou je ook (niet al te rijpe) mango kunnen gebruiken, de kleur wordt dan alleen wel anders, maar daar zou je paarse wortels of rode ui voor kunnen gebruiken. Je kunt ook paarse zoete aardaapel gebruiken in plaatse van wortel en biet.

      Reply

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.