Tomaten, aardappelen (niet zoete aardappelen), aubergines, zoete en hete pepers, paprika behoren allemaal tot de nachtschade familie. We komen ze regelmatig tegen in gerechten, toch zijn veel mensen gevoelig voor nachtschades.
Nachtschades kunnen een grote verscheidenheid aan gezondheidsklachten veroorzaken o.a. vanwege de aanwezigheid van lectines en saponines. Hierover zal ik binnenkort meer schrijven.
Pas als je probeert nachtschades te vermijden, merk je hoe vaak we ze eten; tomatensaus (lasagne, moussaka, etc.), ketchup, frietjes, gebakken aardappeltjes, aardappelpuree, gevulde paprika’s, snackgroente, salades… We gebruiken deze producten bijna dagelijks en als je ze niet kunt verdragen, is het nog best lastig om alternatieven te vinden.
Ik ben aan het experimenteren geweest om een alternatief te creëren voor de reguliere tomatensaus, want tomatensaus is toch echt een ideaal basisingrediënt voor allerlei gerechten. Na veel proeven en proberen ben ik op onderstaand recept uitgekomen; de “niet-tomatensaus”.
De niet-tomatensaus kan overal voor gebruikt worden: op pizza’s, in lasagne, als basis voor soep, bolognesesaus, dipsaus, Indiase curries… eigenlijk alles waar je tomatensaus ook voor zou gebruiken. Ik ben benieuwd naar jullie ideeën om deze saus te gebruiken.
- 150 gram wortel, schoongemaakt
- 150 gram bloemkool, schoongemaakt
- 100 gram bietje, geschild
- 200 ml water
- 1 à 2 eetlepels appelazijn
- 2 eetlepels extra vierge olijfolie
- ¼ theelepel kurkuma
- zwarte peper en zeezout, naar smaak
- Snijd de wortel en biet in smalle schijfjes (ca. 4 mm dik) en snijd de bloemkool in roosjes.
- Schenk het water in een pan en voeg de bloemkool, wortel en biet toe. Breng dit aan de kook en laat alles zachtjes koken voor 7 min. Zet dan het vuur uit en laat 3 minuten staan met de deksel op de pan.
- Pureer de groenten inclusief kookwater met een staafmixer of blender tot een dikke saus.
- Voeg nu de appelazijn, olijfolie, kurkuma en peper en zout toe. Dan nog even goed mixen.
- Proef de saus en voeg eventueel wat extra zout, peper of appelazijn toe.
Bedankt voor dit recept! Nu kan ik weer met wat meer kleur eten. (ik ben allergisch voor tomaat) De smaak is goed, neigt naar zoete tomaat. Ik heb het uitgeprobeerd met zelf gemaakte gehaktballetjes. Dus had voor het eerst in tijden weer spaghetti meatballs. 🙂
Wat leuk. Ik heb toevallig ook vandaag ook weer een grote pan vol gemaakt om ook weer een lekkere voorraad in de vriezer te hebben en een deel ga ik gebruiken om een tomaatachtige soep te maken (met balletjes). Je kunt een beetje spelen met de hoeveelheid azijn als je de saus iets minder zoet zou willen. Zelf voeg ik ook vaak komijn en veel knoflook toe om nog meer hartigheid te creëren. Dan dan serveren met edelgist gemengd met een scherpe olijfolie. Mmmm 🙂
Hoeveel saus heb je van recept met bovenstaande hoeveelheden?
Ca. 500 ml. Ik vind het voldoende voor 2 personen als basis voor bijvoorbeeld bolognese saus voor bij courgetti.
Super lekker zeg! Ik mag naast tomaat ook geen andere nachtschade of suikers, dus deze saus is perfect.
Ik gebruik hem ook bij het maken van burrito’s of door het gehakt bij taco’s😄
Bedankt, ik ben er erg blij mee!
Leuk dat je deze saus ook graag maakt, je kunt er inderdaad alle kanten mee uit. Met kruiden en andere lekkere smaakmakers maak je zo weer een ander gerecht. Ik heb er laatst Indiase Masala mee gemaakt.
Bedoel je rode biet? Of gewone niet?
Rode biet inderdaad, dat zorgt voor de kleur. Maar andere kleur bietjes kunnen ook prima, dan lijkt de saus alleen minder op tomatensaus.
Hartelijk dank voor dit recept!!! Zelfs onze dochter van 10 vindt het lekker 👍🏻 Ze heeft al een tijd pijn in haar buik en we proberen erachter te komen wat de oorzaak is; mogelijk nachtschadeplanten dus 😖. Heel vervelend vooral als je zoals wij groot fan bent van de Italiaanse keuken. Sta nu weer een voorraadje te koken. Top!!
Dankjewel voor je leuke reactie. Wat heerlijk om te horen dat je dochter het ook lekker vindt. Zo kan ook de Italiaanse keuken op het menu blijven staan.
ik ben pas de nachtschadeplanten aan het laten omwille van gewrichtsklachten, moeilijk met een gezin dat zot is op de italiaanse keuken…alles op winkellijstje gezet en ga mijn potje koken!
Super recept! Mijn man is kan niet tegen tomaten maar ook niet tegen rode bieten, wat kan ik daar voor in de plaats gebruiken?
In plaats van rode bieten zou je ook (niet al te rijpe) mango kunnen gebruiken, de kleur wordt dan alleen wel anders, maar daar zou je paarse wortels of rode ui voor kunnen gebruiken. Je kunt ook paarse zoete aardaapel gebruiken in plaatse van wortel en biet.
Voor hoeveel personen is dit recept? Ga het vandaag gelijk maar eens uitproberen. Dank je!
Ik gebruik het voor 2 personen als ik bijvoorbeeld chili con carne of bolognese saus maak met bloemkoolrijst of groente spaghetti.
Dank voor het recept. Ik moet een gerecht voor een nicht maken die geen tomaten eet. In het gerecht hoort tomaten. Net de saus gemaakt en die is erg lekker.
Wat fijn om te horen dat je het ook lekker vindt. Dankjewel 🙂
Zou je deze saus ook kunnen gebruiken in plaats van de gebruikelijke tomatensaus op een pizza?
Zeker! Dat doe ik ook vaak, bijvoorbeeld op bakbanaan-bodem. Ik vind het zelf lekker om extra hartig te maken met komijn, chilipeper, knoflook en oregano bijvoorbeeld. Ik maak vaak grotere hoeveelheden en vries dan porties in, ideaal voor een snelle pizza.
Dank je wel voor het delen van dit recept. Ik ben erg benieuwd naar de smaak. Ik heb een eter die allergisch is voor zowel tomaten en wortelen. Als ik weet met wat ik de wortelen zou kunnen vervangen, kan ik dit sausje gaan klaarmaken. Dat zou fantastisch zijn! Met wat zou ik de wortelen kunnen vervangen?
De wortelen geven de saus wat zoetigheid zoals je die ook in tomaten terugvindt, je kunt ze daarom prima vervangen met bijvoorbeeld pompoen. Eet smakelijk alvast 🙂
Dank voor je recept. Ik wil hem graag gaan maken. Ben met een maagsparend en histamine vrij dieet bezig vanwege diverse lichamelijke klachten. Heb je nog een alternatief voor de bloemkool? Want dat mag ik namelijk naast de tomaat ook niet. Ik mag wel broccoli. Zou ik dat kunnen toevoegen ipv bloemkool? Of heb jij nog andere ideeën? Ik hoor het graag!
Er zijn zeker verschillende alternatieven. Broccoli zou zeker kunnen, dat heeft echter wel wat invloed op de kleur, die kan iets minder aantrekkelijk worden. Andere opties kunnen zijn: aardpeer (een van mijn favorieten), wortelpeterselie, flespompoen (vervang dan zowel de wortel als de bloemkool, aardpeer (een van mijn favorieten), koolraap, koolrabi, of zelfs knolselderij. Veel experimenteerplezier 🙂
Bedankt Marjolijn! Ik heb het gemaakt met broccoli en ik vond hem geslaagd! De kleur is echt nog goed rood gebleven en haast niet van “echte” tomatensaus te onderscheiden. En het is nog lekker ook 😉
Super, wat leuk om te horen. Het is heel grappig hoe je hier heel veel verschillende soorten groenten in kunt verwerken (of wegwerken 😉 ).
Vaak staat in gerechten dat je 1 TL tomatenpuree nodig hebt, kun je daarvoor ook deze saus gebruiken?
Tomatenpuree is sterk geconcentreerd waardoor de smaak ook sterker is, en daarnaast geeft tomatenpuree zelfs een beetje binding. Deze saus kun je meer vergelijken met gezeefde tomaten/passata.
Echt lekker en een prima basis voor allerlei sauzen. met (knol) selderij, venkel, pastinaak etc.
En de kleur is leuk, maar voor mij niet bepalend. Vleesvervangers of zoals Zwamboon ze noemt vleesopvolgers hoeven ook helemaal niet naar vlees te smaken
Ik vries ze niet in, maar doe het gloeiend heet in goed schoongemaakte potten of flessen. Scheelt weer een hoop energie en blijft net zo goed. En ik bewaar het geen jaren.
Ik doe dat ook met mijn zelfgrmaakte bouillon van groentenafval. Heerlijk. n.
Leuk! Dankjewel voor je mooie tips! 🙂