Thaise noedelsoep

Noedelsoep1

De Thaise keuken onderscheidt zich duidelijk van andere Aziatische keukens. Waar Indiase maaltijden vaak uit warmende en rijke stoofgerechten bestaan met diepgaande smaken, zijn Thaise gerechten vaak snel te bereiden en zijn de sauzen minder gebonden. De Indonesische keuken biedt veel zoetere gerechten, waaronder ook verschillende overheerlijke stoofschotels. De Thaise keuken staat voor snel, vers en fris, een ideale combinatie voor ‘street food’. In Thailand eten mensen dan ook bijna nooit thuis, ze eten zo goed als elke maaltijd (en tussendoortje) buiten de deur. Op kleine plastic stoeltjes aan lange tafels, soms midden op straat, worden de ‘street foods’ gedeeld met de hele familie. Overal vind je mini-restaurantjes of afhaalstalletjes waar frisdrank en soep zelfs in plastic zakjes meegegeven worden.

Noedelsoep2

Eigenlijk kun je natuurlijk niet spreken van dé Thaise keuken, want net als voor alle landen geldt dat elke regio zo zijn eigen smaakcombinaties kent. Veelal zijn de smaken en manier van koken nauw verweven met de cultuur. Aan de kust wordt veel gekookt met verse zeedieren en zijn de smaken toegankelijk en fris, en in het noorden onderscheiden de gerechten zich meer door de zeer pittige en wat bittere smaken. Hoewel in de Thaise keuken groenten een zeer prominente plaats innemen, is het voor vegetariërs soms best uitdaging om een echt vegetarisch gerecht te vinden aangezien bijna overal vissaus aan wordt toegevoegd. Paleo is in Thailand een stuk makkelijker, de vele smakelijke groente- en visbereidingen, en af en toe een klein beetje vlees, bieden een enorme diversiteit aan mogelijkheden, of het nou voor ontbijt is, de avondmaaltijd of als tussendoortje.

Noedelsoep3

Enkele bekende smaakmakers die in Thailand de basis vormen voor veel gerechten zijn:

  • vissaus – een hele zoute waterige substantie van gefermenteerde vis. Dit is te gebruiken als zoutvervanger en werkt smaakversterkend (net als sojasaus)
  • koriander – zeer specifiek van smaak, een beetje bloemig zelfs en een milde toon van peterselie. Ik ben er dol op, niet alleen in de Thaise keuken, maar ook bijvoorbeeld in Caribische of Portugese gerechten. Koriander bevat salicylzuur (= de werkzame stof in aspirine) en heeft daardoor een pijnstillend en ontstekingsregulerend effect. Deze stof vinden we onder andere ook in knollen, wortels, peterselie, oregano, radijs en bessen.
  • Thaise basilicum – mijn meest favoriete Thaise ingrediënt. Thaise basilicum is qua smaak niet te vergelijken met de basilicum zoals wij hem kennen. De Thaise variant lijkt eerder op een combinatie van munt, dragon en anijs, soms zelfs een beetje drop-achtig. Dit wordt veel gebruikt in gevogelte-gerechten.
  • knoflook – De combinatie knoflook, koriander en kaffir limoen, brengt mij meteen naar Thailand. Versterkt de smaak van andere kruiden en specerijen en is super gezond.
  • kaffir limoen – heerlijk aromatisch en zeer karakteristiek van smaak. Door alleen al deze blaadjes toe te voegen aan kokosmelk vorm je een smakelijke typisch Thaise curry.
  • citroengras – heeft een milde en kruidige citroensmaak, een beetje vergelijkbaar met citroenschil
  • chili pepers – van mild tot zeer pittig, geven diepte aan gerechten, in zowel smaak als geur

Noedelsoep

Ik maak graag gerechten met Thaise smaakmakers, deze noedelsoep bijvoorbeeld met vissaus, kaffir limoen, citroengras en natuurlijk koriander.

Thaise noedelsoep
 
Auteur:
Ingrediënten
  • 700 - 800 ml kip- of visbouillon (zelfgemaakt of bijv. deze aangelengd met 300/400 ml water)
  • 1 stengel citroengras, gekneusd
  • 2 kaffir limoenblaadjes (optioneel)
  • 2 teentjes knoflook, fijn gehakt
  • 400 gram kabeljauwfilet
  • 1 ei
  • 1 volle eetlepel tapiocameel, amandelmeel of kokosmeel
  • 2 eetlepels vissaus (of een ¼ - ½ theelepel zeezout)
  • ¼ theelepel kurkuma
  • zwarte peper
  • 1 eetlepel vermalen gedroogde paddenstoelen
  • 1 grote zoete aardappel (of courgette)
  • 2 lente uitjes, in ringetjes
  • verse koriander (of peterselie als je niet van koriander houdt), grof gehakt
Bereidingswijze
  1. Breng in een pan de bouillon aan de kook samen met citroengras, kaffir limoenblaadjes, knoflook en 1 eetlepel vissaus (of snufje zout)
  2. Zet het vuur laag en laat de smaken 10 minuten zachtjes trekken
  3. Pureer ondertussen met de staafmixer of in een foodprocessor kabeljauw met ei, meelsoort, 1 eetlepel vissaus (of snufje zout), kurkuma, zwarte peper, 1 lente uitje en gemalen paddenstoelen.
  4. Draai kleine balletjes (ter grootte van een kleine walnoot) van de vispuree (voeg als de puree niet stevig genoeg is nog een klein beetje extra meel toe).
  5. Schil de zoete aardappel en gebruik een spiraalsnijder om er noedels van te vormen (of gebruik een mandoline om er dunne plakjes van te schaven)
  6. Schep de zoete aardappelnoedels in de bouillon en laat deze 1 à 2 minuten garen (niet langer, want dan veranderen ze in pap).
  7. Gebruik een spaghetti-tang of schuimspaan om de noedels uit de soep te halen en verdeel de noedels over twee diepe soepkommen.
  8. Schep nu de visballen voorzichtig in de hete bouillon, laat 4 - 5 minuten zachtjes garen.
  9. Haal de pan van het vuur, voeg koriander en rest van de lente ui toe.
  10. Verdeel de soep en de ballen over de noedels.
  11. Serveer evt. met extra koriander of lente ui ringetjes

 

Rabarbersalade met sinaasappelsaus
Kokossnack

No Comments

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.