Oervoeding

De laatste tijd bereid ik uitsluitend oervoeding, wat eigenlijk gewoon betekent: voeding zoals onze (verre) voorouders die aten en dus waarop onze genen “voorbereid” zijn. Als je er over nadenkt; er was eerst een omgeving en daarna pas de mens. Nou is dat natuurlijk wel erg kort door de bocht, maar wat ik hiermee wil aangeven is dat onze genen ontstaan zijn uit wat beschikbaar was om te eten en ons lichaam is aangepast op de reeds bestaande omgeving.

Natuurlijk heeft de mens een groot aanpassingsvermogen, anders hadden we uiteraard niet eens meer bestaan. Toch toont onderzoek aan dat onze genen de afgelopen 2 miljoen jaar maar 0,5% veranderd zijn. En dat terwijl onze omgeving drastisch is veranderd (landbouw, industrialisering, automatisering, kunstmest, bestrijdingsmiddelen, vervuiling, stress, verminderde noodzaak aan lichaamsbeweging, etc.). Ons lichaam, en dan o.a. ook onze spijsvertering heeft deze veranderingen niet bij kunnen houden en functioneert nog op de manier waarop die van onze (verre) voorouders functioneerde. De voeding die we nu eten en onze levensstijl wijkt echter op veel vlakken af van datgene waarop onze genen voorbereid zijn.

Het voedsel van onze voorouders, de jagers-verzamelaars, bestond met name uit insecten, wild, gevogelte, vis, eieren, knollen, noten en bosvruchten. Hier zijn de laatste jaren veel onderzoeken naar gedaan. Met name de grootte van hersenen laat zien dat onze voorouders vlees aten, want alleen door het eten van aminozuren en vetzuren hebben onze hersenen zo kunnen groeien (en dat is ten koste gegaan van onze darmen). Granen, peulvruchten en melkproducten zijn pas enkele duizenden jaren geleden ge├»ntroduceerd. Eveneens “nieuw” zijn voedingsmiddelen zoals suiker, granen, peulvruchten, zuivel en kunstmatige toevoegingen.

Ons totale functioneren is afhankelijk van voedingsstoffen ofwel gezonde voeding. De vraag is dan natuurlijk wat heeft ons lichaam nodig om optimaal te functioneren en eventuele problemen te signaleren en op te lossen. En wat als er problemen zijn, waardoor zijn die ontstaan. Vaak heeft het te maken met een verstoring ergens in het lichaam die veel energie vergt, waardoor elders in het lichaam tekorten (aan energie, maar ook aan vitamine, mineralen, etc.) kunnen ontstaan. Wanneer de energieverdeling langdurig uit balans is, kunnen delen van ons lichaam die te weinig energie hebben gekregen “chronische gebreken” gaan vertonen, zoals verhoogde bloeddruk, hartkloppingen, overgewicht, menstruatieklachten, hoofdpijn, spijsverteringsproblemen en noem maar op.

Sinds 1 januari dit jaar eet ik volgens de principes van oervoeding en ik kan er niet om heen dat mijn gezondheid voor het eerst sinds ruim 15 jaar weer eens de goede kant op is gegaan. Naast aanpassingen in mijn voeding heb ik nog enkele veranderingen doorgevoerd:

  • nuchter bewegen, daarna pas eten en vervolgens de tijd nemen voor de spijsvertering
  • maaltijdfrequentie drastisch omlaag (van 8 keer naar 3 keer per dag, dus ook geen tussendoortjes meer)
  • veel meer kracht training en lekker genieten van bewegen
  • bulkdrinken en niet meer de hele dag kleine beetjes
  • ernstige tekorten aanvullen met supplementen
  • ritmes van het lichaam herstellen
  • uitstellen van maaltijden

Volgende keer meer over de effecten van deze aanpassingen en wat ik nu eet.

Zuivel, wel of niet?
Meer dan alleen voeding

No Comments

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.