ontbijt to go

Het lijkt wel of de tijd met de dag sneller gaat en we het drukker hebben dan ooit. Tussen alle dagelijkse bezigheden door willen we natuurlijk ook nog iets lekkers en gezonds eten. Discussie van de dag is of we wel voldoende vezels binnenkrijgen als we geen granen eten. In dat debat wordt naar mijn idee compleet voorbij gegaan aan het feit dat wanneer we granen laten staan, we vrij eenvoudig onze groente-inname kunnen verveelvoudigen. Ik eet ruim een kilo groente per dag, zonder enige moeite. Er zijn zo veel manieren (en redenen) om groenten in o.a. je ontbijt te verwerken zonder dat je perse een hartige maaltijd hoeft te eten, die drempel blijkt voor veel mensen toch nog wel hoog.

PastinaakkoekjesB

Voldoende vezels eten is helemaal niet zo moeilijk, met onderstaand recept voor pastinaakkoekjes zit je met 5 koekjes al op 1,5 keer zo veel vezels als een kom havermout (uitgaande van 40 gram havermout en 250 ml halfvolle melk) en aanzienlijk minder suikers. En als bonus zijn deze koekjes ook nog eens rijk aan vitamine C. Daarnaast geef ik de prebiotische vezels in groenten sterk de voorkeur boven de niet-fermenteerbare vezels in volkoren granen, meer daarover lees je hier.

PastinaakkoekjesA

Ik heb verschillende favorieten als het gaat om ‘niet-hartige’ groentegerechten; cheesecake, paleo ‘havermout’, paleo muesli, maaltijdrepen. Vooral groenten als courgette, pastinaak, wortel, biet en zoete aardappel lenen zich uitstekend om te verwerken in gerechten met zoetere smaakmakers zoals kaneel, cacao, vanille, citrusschil. Toegevoegde zoetigheid zoals gedroogd fruit, honing, ahornsiroop e.d. heb je helemaal niet nodig om een lekkere ‘zoete’ sensatie te ervaren. Een klein beetje vers fruit, chufameel, kastanjemeel of zelfs gewoon kokosmelk kunnen in combinatie met bijvoorbeeld vanille al een duidelijke zoete smaakbeleving genereren.

PastinaakkoekjesC

Pastinaak is van nature zoet en combineert vanwege de anijs-achtige smaak geweldig met kaneel en vanille. Met dit recept voor pastinaakkoekjes wilde ik een meeneem-versie creëren van mijn paleo ‘havermout’. Die vind ik namelijk echt zo lekker. Missie geslaagd 😛

koekjes to go
 
Auteur:
Porties: 20 stuks
Ingrediënten
  • ca. 450 gram pastinaak
  • 1 banaan
  • 50 gram grasboter, ghee of kokosolie
  • 3 eieren
  • 4 eetl. kastanjemeel (of bijv. gemalen walnoten)
  • 1 à 2 eetl. kaneel
  • ½ theel. bakpoeder
  • snufje zout
  • 2 eetl. gelatinepoeder (optioneel)
Bereidingswijze
  1. Spoel de pastinaken goed af en snijd de uiteinden er af. Zorg dat je ongeveer 400 gram over hebt.
  2. Rasp de pastinaak grof of fijn (net wat je eigen voorkeur heeft qua structuur)
  3. Pureer de banaan met de boter/olie tot een gladde pasta.
  4. Meng in een grote kom de geraspte pastinaak met de bananenpasta en de overige ingrediënten.
  5. Bekleed een bakplaat met bakpapier
  6. Verwarm de oven voor op 175°C
  7. Gebruik een ijsschep of lepel om gelijke porties te vormen. Schep hoopjes deeg op de bakplaat en duw aan tot dikke platte koekjes.
  8. Bak de koekjes in ca. 25 minuten gaar in de voorverwarmde oven.
  9. Open tussentijds een keer de ovendeur om evt. ontstaan stoom te laten ontsnappen.

 

Aziatische wortelsalade
Gastblog: knapperige smaakkick!

4 Comments

  • Tineke 24/10/2016 at 15:52

    Hallo, in het recept staat 2 eetlepels kaneel vermeld, is dit juist of moet het 2 theelepels zijn?

    Reply
    • Marjolijn 24/10/2016 at 18:51

      Ik gebruik twee eetl., ik heb het recept vanmorgen toevallig ook gemaakt. Deze keer koekkruiden gebruikt in plaats van kaneel, dat vind ik ook erg lekker. De zoete pastinaak kan best wat tegenwicht gebruiken van de kaneel. Maar je kunt altijd minder gebruiken als het je te veel lijkt.

      Reply
  • Mirjam 10/03/2017 at 15:09

    Klinkt als een geweldig recept 🙂
    Voor hoeveel porties ontbijt zijn 20 koekjes? En hoe lang zijn ze houdbaar?

    Reply
    • Marjolijn 10/03/2017 at 15:21

      Dat verschilt nogal per persoon, dat kan ik echt niet zeggen. Ik ben vaak verbaasd over hoe weinig mensen eten.
      Gerechten zonder toegevoegde suikers zijn max. 2 dagen in de koelkast houdbaar en ca. 3 maanden in de vriezer.

      Reply

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.