Maak je (meeneem)maaltijd extra lekker
met deze eenvoudig en snel te bereiden dipsaus!

dipsaus1

Heb je binnenkort een lange autorit of vliegreis voor de boeg? Staan er dagjes uit in de planning? Of misschien werk je deze zomer door en neem je graag je eigen lunch mee. Hoe dan ook, soms is het gewoon handig om je eigen maaltijden mee te brengen, dat scheelt vaak tijd en geld. Toch kunnen de voorbereidingen voor de meeneemmaaltijden ook stress opleveren, onderweg wil je natuurlijk ook lekker eten. Gelukkig zijn er mogelijkheden om het net even wat makkelijker te maken.

dipsaus4

Het voorbereiden van een meeneemmaaltijd hoeft gelukkig niet heel veel tijd te kosten, we hebben vaak al genoeg aan ons hoofd. Helemaal ‘s morgens vroeg kan het lastig zijn om uitgebreid te kokkerellen, terwijl je al haast hebt. Eén van de tips die ik mijn cliënten vaak geef is: maak gehaktballetjes in de oven. Draai in een keer één flinke hoeveelheid kleine gehaktballetjes (deze baconballetjes bijvoorbeeld), leg ze op een bakplaat en laat de oven het werk doen. Ik vind deze bereiding ideaal omdat de balletjes niet gedraaid hoeven worden, tijdens het bakken kan ik wat anders doen en met één keer werk kun je heel wat keren eten.

dipsaus5

Als de balletjes klaar zijn vries ik ze in porties van 6 à 7 in. Zo heb ik altijd wat lekkers op voorraad voor een snelle maaltijd of voor in de lunchtrommel. Wat snackgroente er bij en je bent klaar! Ook kun je tijdens de avondmaaltijd wat extra groenten bereiden (bijvoorbeeld extra bloemkool stomen) voor de volgende dag. De balletjes neem je ‘s morgens gewoon bevroren en al mee, zo blijven ze ook op warme dagen lang goed en tegen de tijd dat je gaat eten zijn ze ontdooid. Om de maaltijd dan nog net even wat specialer te maken, serveer ik er graag een dipsaus bij.

dipsaus3

De ingrediënten voor deze dipsaus heb je wellicht gewoon al in huis. Het is dan alleen nog een kwestie van de ingrediënten in een kommetje doen, even roeren en klaar! In plaats van verse munt kun je ook andere verse kruiden gebruiken zoals koriander, bieslook of zelfs zeekraal. Verse gember past ook prima in deze dipsaus. Zonnebloempitpasta is één van de betaalbaardere pasta’s, maar je kunt natuurlijk ook amandelpasta of cashewpasta gebruiken. En nog leuker, maar iets tijdrovender, is om zelf je eigen zaden- of notenpasta te maken. 

dipsaus6

Deze oosterse dip is natuurlijk niet alleen lekker met dipgroenten en gehaktballetjes, maar ook bij zelfgemaakte sushi, groente wraps, stukjes kip, bakbanaanchipjes, groentenkoekjes of als saus bij de barbecue!

Oosterse saus

Oosterse dipsaus
 
Auteur:
Ingrediënten
  • 1 volle eetlepel zonnebloempitpasta (of andere zaden- of notenpasta)
  • 3 eetlepels olijfolie
  • ½ - 1 eetlepel appelazijn
  • 1 eetlepel water
  • 1 teentje knoflook, geperst
  • evt. zeezout naar smaak
  • enkele blaadjes verse munt (optioneel), fijngehakt
Bereidingswijze
  1. Meng alle ingrediënten en roer tot een gladde saus.
Notities
Variatietip: In plaats van verse munt kun je bijvoorbeeld ook vers geraspte gember, of koriander (vers of gedroogd) gebruiken.

dipsaus2

Gnocchi van bakbanaan
Marokkaanse maaltijdsalade

Door Marjolijn

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.