Oranje broodjes

Bij het verzinnen van dit recept ben ik uitgegaan van de kleur oranje. Oranje staat symbool voor enthousiasme, optimisme en vertrouwen. Van oranje worden we vrolijk, het schijnt onze gemoedstoestand positief te beïnvloeden. Kleurrijke voeding blijkt zelfs onze spijsvertering te stimuleren.Oranje bolletjes1

Oranje gekleurde groenten en vruchten bevatten antioxidanten zoals vitamine C en carotenoïden. Ze dragen daarmee, net als veel andere intens gekleurde groente-, fruit- en specerijsoorten, bij aan onze algehele gezondheid. Antioxidanten beschermen ons onder andere tegen vrije radicalen en oxidatieve stress. Daarnaast hebben ze een positieve invloed op ons immuunsysteem.

Oranje bolletjes3

Oranje komt eigenlijk best vaak voor in de natuur. Het was dan ook niet zo moeilijk om met een lijstje ingrediënten te komen voor een nieuw recept. De bruin-oranje tonen van kastanjes met hun nootachtige smaak heb ik gecombineerd met de zachte smaak van oranje Ceylon kaneel en de licht bitter-zoete smaak van de oker-kleurige saffraan. De zoete aardappel geeft dit brood een extra ‘bite’ en de sinaasappelschil zorgt voor een frisse balans die de smaken samenbrengt. Kardemompeulen zijn groen, maar de zaadjes in de peulen hebben bruintinten. Kardemom doet me in de verte aan eucalyptus denken, maar combineert erg goed met kaneel en sinaasappel. Kortom oranje staat in deze luchtige broodjes voor vrolijkheid en eetplezier, ik ben blij verrast met het resultaat.Oranje bolletjes5

Kort geleden kwam ik er achter dat kastanjemeel, zodra je de verpakking eenmaal geopend hebt, niet zo lang houdbaar is. Het advies is om kastanjemeel maximaal 1 maand te bewaren of anders in te vriezen om de houdbaarheid te verlengen. Aangezien ik mijn kastanjemeel niet ingevroren had, werd het hoogste tijd om mijn voorraadje te verwerken. Kastanjemeel zorgt voor mooie luchtige broodjes, maar boekweit kan hier prima als alternatief gebruikt worden (zie aantekening onderaan recept). Kastanjemeel is vrij intens van smaak en kan in recepten overheersen. Maar als de ingrediënten in balans zijn, heeft kastanjemeel een rijke nootachtige smaak.

Oranje broodjes
 
Auteur:
Personen: 16
Ingrediënten
  • 100 gram zoete aardappel, grof geraspt
  • 100 gram kastanjemeel (of boekweitmeel*)
  • 40 gram arrowroot (of tapiocameel**)
  • 60 gram kokosrasp
  • 1 eetlepel gelatine (veganistische optie: 1 theelepel gemalen chiazaad)
  • 1 theelepel wijnsteen bakpoeder
  • 2 bananen, geprakt
  • snufje zout
  • 1 theelepel kaneel
  • ¼ theelepel kardemom (gemalen)
  • rasp van de schil van 1 sinaasappel (gebruik de sinaasappel zelf in bijvoorbeeld een smoothie)
  • 1 mespuntje saffraandraadjes (optioneel), verpulverd
Bereidingswijze
  1. Kneed alle ingrediënten met de hand door elkaar tot een samenhangend deeg.
  2. Vorm bolletjes in de gewenste grootte (ik heb ze ongeveer ter grootte van een flinke walnoot gemaakt).
  3. Leg de bolletjes op een bakplaat bekleed met bakpapier.
  4. Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius.
  5. Bak de broodjes in de voorverwarmde oven in ca. 20 - 25 minuten gaar en licht bruin (afhankelijk van de dikte van de broodjes).
Notities
* Boekweit geeft een iets andere smaak aan de broodjes en zorgt voor een tikje compactere substantie, maar vormt een prima vervanger. Het deeg is wat plakkeriger met boekweit en daardoor iets lastiger te vormen. Voeg evt. een extra eetlepel boekweitmeel toe om het deeg beter te kunnen vormen.

** tapioca bleek mijn deeg ook een beetje plakkeriger te maken, maar is goed te gebruiken in plaats van arrowroot.

Oranje bolletjes2

Receptenruil 9 - Hartige chia crackers
kastanjekoek met abrikozen

No Comments

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.