Orthomoleculaire geneeskunde

Wat is orthomoleculaire geneeskunde

Het woord orthomoleculair is opgebouwd uit de woorden orthos (Grieks voor juist, recht, normaal) en moleculair (betrekking hebbend op moleculen). Orthomoleculaire geneeskunde richt zich op het behouden van een goede gezondheid en de behandeling van ziekten door te kijken naar wat het lichaam nodig heeft (o.a. welke moleculen/voedingsstoffen) om in balans te blijven of komen (herstellen). De voornaamste uitgangspunten van orthomoleculaire geneeskunde zijn het gebruik van natuurlijke, volwaardige voeding met de juiste voedingsstoffen (zoals vitamines, mineralen, flavonoïden, etc.), voldoende beweging en indien nodig het gebruik van planten- en kruidenextracten.

Voeding en gezondheid

Een groeiend aantal wetenschappelijke onderzoeken laat zien dat er een sterke relatie bestaat tussen voeding, beweging en gezondheid. Ons lichaam heeft voldoende (bouw-)stoffen nodig om optimaal te kunnen functioneren en eventuele problemen te signaleren en op te lossen. Op elk moment vinden er ongelofelijk veel processen in ons lichaam plaats; van regeneratie tot voedselvertering, van impulsoverdracht tot het reguleren van de lichaamstemperatuur
en natuurlijk nog veel meer. Van de meeste processen zijn we ons niet eens bewust, maar door tekorten aan benodigde voedingsstoffen kunnen één of meerdere processen verstoord raken.

Onze voeding

De hedendaagse voeding bevat door verschillende oorzaken (kunstmest, overcultivering, kasbouw, vervoer, opslag) steeds minder voedingsstoffen. Behoeftes aan deze stoffen kunnen daardoor momenteel al bijna niet meer voldoende afgedekt worden met de dagelijkse voeding, al eet je gezond. Tevens zijn we in de laatste 50 jaar begonnen met het gebruik van pesticiden, insecticiden, conserveermiddelen, kleurstoffen en andere synthetische toevoegingen die belastend kunnen zijn voor ons lichaam.

Balans

Ziekte is een eindsituatie van een te lang durende verstoring in natuurlijke processen in het lichaam. Voordat iemand klachten krijgt, gaat er al lange tijd iets mis. Vele oorzaken van verstoringen zijn te herleiden naar de huidige leefgewoonten, zoals tekorten aan voedingsstoffen, slaaptekort, langdurige stress, te weinig beweging, tekort aan zonneschijn, verlies van bioritme en blootstelling aan giftige stoffen. Een verstoring ergens in het lichaam kan veel energie vergen, daardoor kunnen elders in het lichaam tekorten (aan energie, maar ook aan vitaminen, mineralen, etc.) ontstaan. Wanneer de energieverdeling langdurig uit balans is, kunnen delen van ons lichaam die te weinig energie hebben gekregen (chronische) gebreken gaan vertonen.

Integrale benadering

Orthomoleculaire geneeskunde kijkt naar de mens als geheel, omdat elk menselijk orgaan en elke afzonderlijke cel voortdurend communiceert en samenwerkt met andere cellen. Een verstoring op de ene plaats kan direct of indirect leiden tot verstoringen elders in het lichaam. Het samenspel van alle cellen, processen en systemen in het menselijk lichaam, evenals de reactie op externe factoren, is bepalend voor onze gezondheid. Voor de duizenden processen die er continue in ons lichaam plaatsvinden, zijn ook tal van voedingsstoffen nodig. Mist er één van die stoffen, bijvoorbeeld magnesium, dan kunnen processen verstoord raken met allerhande mogelijke gevolgen voor de korte- en lange termijn.

Waar in de reguliere medische vakgebieden symptomen vaak separaat bekeken worden, brengt orthomoleculaire geneeskunde de verschillende werkingsmechanismen samen om een integrale oplossing te bieden. Behandelingen zijn gericht op het oplossen van ziektes via de aanpak van de oorzaak van de verstoring die uiteindelijk geleid heeft tot klachten en aandoeningen.

Voor wie

Orthomoleculaire geneeskunde gaat uit van natuurlijke voeding en beweging als basis voor preventie, symptoombehandeling en interventie. Het biedt een breed scala aan behandelmogelijkheden en oplossingen voor allerlei ziektebeelden zoals migraine, obesitas, darmklachten, diabetes, allergieën, depressie, ADHD en nog veel meer hedendaagse aandoeningen.

Samengevat

Orthomoleculaire geneeskunde is er op gericht om verstoringen in het lichaam op alle niveaus te voorkomen en/of herstellen. Behandelingen omvatten daardoor zowel aanpak van oorzaken, herstel van verstoringen en indien nodig symptoombestrijding. Door deze integrale benadering biedt orthomoleculaire geneeskunde een waardevolle oplossing voor veel ziektebeelden.

Voedingsvezels en Oervoeding
Word wakker met gemberthee


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.