Paarse curry

Paarse curry3

Paars??? Tja, misschien niet de eerste kleur die je te binnen schiet als het gaat om eten. Maar als je bedenkt dat elke kleur zijn eigen spectrum aan voedingsstoffen met zich meebrengt, kunnen we paars natuurlijk niet overslaan. En hoe vaak eten we paars? Best weinig naar mijn idee.

Paarse curry4

Van de week schreef ik de introductie al voor deze curry in dit artikel. Paarse producten leveren zo hun eigen scala aan gezondheidsbevorderende stoffen, zo heeft elke kleur zijn unieke voordelen. Naast de prachtige fytonutriënten in rode (paarse) kool, is kool sowieso een mooi product. Koolsoorten zijn rijk aan zwavelverbindingen, welke onder meer betrokken zijn bij stofwisselingsprocessen in de lever en de vorming van bindweefsel. Deze zwavelverbindingen kunnen pas hun werk doen in ons lichaam als ze ‘geactiveerd’ zijn door ze licht te stomen of roerbakken. Rauw zijn koolsoorten erg zwaar te verteren voor ons lichaam en halen we er veel minder gezondheidsvoordelen uit.

Paarse curry2

De bekendste bereiding van rode kool is wel rode kool gestoofd met appeltjes. Vroeger werd deze behoorlijk doorgekookt, maar tegenwoordig koken we groenten gelukkig niet meer suf. Bij te lang verhitten gaan de gezondheidsvoordelen helaas ook weer verloren. Roerbakken met appel en ui bijvoorbeeld is ook een geweldige manier om rode kool te bereiden. Sowieso helpt kauwen om de zwavelverbindingen beschikbaar te maken.

Paarse curry1

De smaak van rode kool heeft niet echt mijn voorkeur, te zoet voor mij. Maar in de Aziatische keuken worden zoete smaken juist gecombineerd met fris zure, licht zoute en zelfs bitter smaken om zo tot hele verrassende combinaties te komen. Veel curry-recepten vragen dan ook om een schep suiker. In plaats van toegevoegd zoet gebruik ik daarom in dit recept rode kool. Ik heb zelf een groene curry pasta gemaakt (maar groen kan je deze curry denk ik niet meer noemen 😉 ). Van de Thaise curry’s is groen mijn favoriet, lekker fris en pittig. Voor dit recept kun je ook prima rode of gele curry gebruiken, net wat je voorkeur heeft.

Paarse curry

Paarse curry
 
Groene curry, maar dan paars. Gekleurd door de rode kool, maar fris en romig van smaak. Voor een vegetarische variant kun je in plaats van vlees gewoon paddenstoelen gebruiken; shiitake of oesterzwammen bijvoorbeeld. Afhankelijk van je voorkeur voor scherp of mild kun je meer of minder currypasta gebruiken.
Auteur:
Porties: 2
Ingrediënten
  • 2 uien
  • 3 teentjes knoflook
  • ½ rode kool
  • 3 eetlepels groene currypasta (zie onderstaand recept of kant en klare currypasta)
  • 400 ml kokosmelk
  • 2 à 3 kaffir limoenblaadjes
  • 2 eetlepels vissaus (of zeezout), evt. meer naar smaak
  • 300 gram kip- of kalkoenfilet of -dij, in blokjes of reepjes (of 200 - 300 gram shiitake voor vegetarische variant)
  • Koriander en/of verse gember ter garnering
Bereidingswijze
  1. Pel en snipper de ui
  2. Maak knoflook schoon en hak fijn
  3. Hak de rode kool in smalle reepjes en spoel af onder stromend water
  4. Verwarm in een grote hapjespan of wok de helft van de kokosmelk met de currypasta, ui en knoflook.
  5. Verhit enkele minuten tot de ui glazig begint te worden en er vetbelletjes op de kokosmelk verschijnen en de curry lekker begint te ruiken
  6. Kneus de limoenblaadjes en voeg deze toe samen met de rest van de kokosmelk.
  7. Breng aan de kook en voeg rode kool toe, roer door en breng opnieuw aan de kook.
  8. Voeg gevogelte / paddenstoelen toe, zet het vuur laag en laat het geheel zachtjes garen voor ongeveer 8 à 10 minuten tot de kip gaar is.
  9. Breng op smaak met vissaus (of zeezout)
  10. Garneer/serveer met verse gemberreepjes en/of korianderblaadjes.

 
Groene currypasta
 
De pit van deze currypasta is afhankelijk van de scherpe van de peppertjes die je gebruikt. Er zit enorm verschil in scherpe van pepers, dus probeer een peper te vinden die bij jouw smaakvoorkeur past.
Auteur:
Ingrediënten
  • 5 kleine groene pepertjes, schoongemaakt
  • 2 cm galangal of gember, geschild en geraspt
  • 1 sjalotje, gesnipperd
  • 3 teentjes knoflook, gepeld
  • 2 stengels citroengras
  • sap van 1 limoen
  • 1 theelepel korianderzaad
  • 1 theelepel komijnzaad
  • 1 theelepel garnalenpasta
  • 4 kaffir limoenblaadjes
Bereidingswijze
  1. Verwijder de buitenste lagen van het citroengras, en snijd het binnenste deel in dunne ringetjes.
  2. Snijd de limoenblaadjes in flinterdunne reepjes.
  3. Doe alle ingrediënten in een hakmolentje of vijzel en hak/vijzel tot een dikke pasta.

 

Gingerale
Vruchtentaartjes

No Comments

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.