Paddenstoelenragout met soepvariant

Tussen de lichte en frisse salades door, die in de zomer vaak bij mij op het menu staan, kan ik af en toe enorm verlangen naar een warm en romig gerecht. Ik maak dan bijvoorbeeld een verse Thaise of Indiase curry met groenten uit het seizoen of een goed gevulde ragout.

kippenlever

Vroeger maakte ik graag verse ragout. Ik begon dan met een roux van roomboter en bloem waar ik vervolgens met zelf getrokken bouillon en room een dikke ragout van maakte met vlees en paddenstoelen. Echt zo’n ouderwets lekkere maaltijd. Ik kon het niet laten om van dit traditionele recept een variant te maken die meer binnen mijn huidige voedingspatroon past. Het recept is met lever, maar elke andere vleessoort kan hierin gebruikt worden.kippenlever3

Mocht je meer in de stemming zijn voor paddenstoelen-roomsoep, geen probleem, dit recept is tevens de basis voor een romige soep. Onderaan deze pagina staat beschreven hoe je dit recept kunt gebruiken om er een soep van te maken.

Hoewel verschillende vlees en vissoorten zich lenen voor dit recept, is lever zeker de moeite waard. Hieronder nog even kort enkele gezondheidsvoordelen van lever op een rij:

  • Lever is meest geconcentreerde bron van de vetoplosbare vitamines, zoals vitamine A, D, E en K
  • Het is een rijke bron van ijzer (in een vorm die voor ons lichaam goed opneembaar is) en veel andere mineralen zoals koper, kalium, magnesium, fosfor, selenium, zink
  • Lever is een van de weinige bronnen van choline
  • Lever bevat ruime hoeveelheden foliumzuur en andere B vitamines

Zie ook dit recept met verborgen lever.

champiesoep

Paddenstoelenragout
 
Een variant op dit gerecht is een paddenstoelen-roomsoep. Houd hiervoor onderstaand recept aan, maar voeg in plaats van de levertjes extra paddenstoelen en 0,5 liter bouillon toe.
Auteur:
: Hoofdgerecht
Personen: 2
Ingrediƫnten
  • 1 ui, gepeld en gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, gepeld en gesnipperd
  • 1 eetlepel roomboter of kokosolie
  • 150 gram shiitakes (of andere paddenstoelen), schoongemaakt en in grove stukken
  • 50 gram amandelmeel
  • 150 ml kokosmelk
  • 50 ml water
  • 300 - 400 gram kippenlevertjes
  • snufje kurkuma (optioneel)
  • zeezout en zwarte peper naar smaak
Bereidingswijze
  1. Verwarm een hapjespan en smelt hierin de boter of kokosolie.
  2. Voeg de ui toe en bak op laag vuur ca. 5 minuten tot ze zacht worden.
  3. Voeg knoflook, shiitake en amandelmeel toe en bak enkele minuten mee. Giet de kokosmelk en water er bij en verwarm de saus al roerend.
  4. Spoel de kippenlevertjes af met vers water en voeg toe aan de saus. Breng de saus tegen de kook aan. Laat ca. 6 - 8 minuten heel zachtjes pruttelen tot de levertjes gaar zijn.
  5. Voeg kurkuma toe en breng op smaak met zout en peper.

Serveer bijvoorbeeld met rauwe courgette-spaghetti. Ik gebruik hiervoor deze geweldige keukengadget; de spirali.

kippenlever2

link
Courgette hummus [peulvruchtenvrij, paleo, AIP]
Trifle

No Comments

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.