Paleo advocaat

De paasdagen komen er aan en recepten met eieren staan weer volop in de belangstelling. Bij mij staan eieren bijna elke dag wel op het menu en vormt Pasen geen uitzondering. Ik eet veel eieren, ten eerste omdat ik ze erg lekker vind, maar ook omdat ze vol goede voedingsstoffen zitten.

Advocaat small
Cadeautip: paleo advocaat

De tijd waarin we dachten dat eieren slecht zouden zijn voor onze cholesterolhuishouding en daarmee bij zouden kunnen dragen aan het ontstaan van hart- en vaatziekten, ligt ondertussen al weer een eindje achter ons. Eieren, en wel de dooier, bevatten zeer veel gezondheidsbevorderende voedingsstoffen. Eiwit is qua voedingswaarde niet zo interessant, maar biedt culinair wel allerlei boeiende mogelijkheden.

Eieren zijn goede bronnen van:

 • Vitamine A, wat onder meer belangrijk is voor celopbouw in huid, slijmvliezen en bloedvaten en het bevordert de werking van ons afweersysteem
 • B vitamines, die o.a. betrokken zijn bij allerlei metabole processen in het lichaam, tevens spelen ze een grote rol voor het zenuwstelsel
 • Vitamine E, dit helpt voorkomen dat vetten in ons lichaam oxideren en vitamine E is een sterke anti-oxidant
 • Vitamine D en K, o.a. voor sterke botten en ons afweersysteem.
 • Eieren vormen een goede bron van proteïnen
 • Gezonde omega-3 vetzuren (mits de kippen wormpjes e.d. kunnen eten en vrij rond kunnen lopen) en verzadigde vetzuren
 • Verder bevatten eieren mineralen als jodium (voor gezonde schildklierfunctie), selenium (o.a. voor immuunsysteem), magnesium (o.a. voor de energiehuishouding) en fosfor (botten en energiehuishouding), luteïne (antioxidant) en choline (o.a. noodzakelijk voor de prikkeloverdracht in de hersenen)

Voor mij redenen genoeg om eieren als superfood te zien :-). Voor de Paasdagen heb ik een advocaatrecept gemaakt, hierin zit wel alcohol, in de vorm van brandewijn (ach ja, het is tenslotte feest ;-)).

Paleo advocaat
 
Paleo Advocaat 4 - 6 porties
Auteur:
Personen: 4 - 6
Ingrediënten
 • 4 eieren
 • 2 eetlepels honing
 • 1 eetlepel vanille essence
 • 100 ml brandewijn
 • 2 eetlepels kokosmelk (optioneel)
Bereidingswijze
 1. Klop in een glazen of metalen schaal de eieren, honing, brandewijn en vanille essence met een garde tot een gladde saus.
 2. Breng in een pan een laagje water tegen de kook en hang de schaal met het eiermengsel in de pan (zo dat de schaal het water niet raakt). Verwarm het eimengsel boven het warme water onder voortdurend kloppen tot het eimengsel dik wordt (dat duurt enkele minuutjes). Let op dat de advocaat niet gaat koken, anders gaat deze schiften.
 3. Haal de schaal van de pan met heet water en plaats in grote kom met koud water. Blijf kloppen tot de advocaat iets is afgekoeld, om te voorkomen dat je roerei krijgt. Voeg eventueel enkele eetlepels kokosmelk toe om de advocaat iets te verdunnen.
 4. Giet de advocaat in een schone weckpot of fles en bewaar tot gebruik in de koelkast.
 5. Serveer als aperitief of bijvoorbeeld als nagerecht met een beetje kokosslagroom.

Receptenruil 7 - Paleo havermout
Marinade voor super mals vlees


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.