Paleo ovenpannenkoek

De 2-ingrediënten pizza die ik enkele weken geleden plaatste, is in korte tijd al één van de meest populaire recepten van mijn blog geworden. Het is zo’n makkelijk en lekker recept, en wat ook nog eens super handig is, je kunt de pizzabodems ook goed invriezen of serveren als plaatpizza voor grotere gezelschappen (zie foto hieronder).

Geïnspireerd door de pizzabodem heb ik deze keer ook een recept op basis van bakbanaan; een ovenpannenkoek. Bakbanaan is zo veelzijdig en een geweldige vervanger van granen en aardappelen in onder andere pizza, wraps, “havermout“, chipspannenkoekjes, of een oven pannenkoek dus…

Bakbananen zijn zowel rijp (geel met zwarte stippen tot uiteindelijk zwart van kleur) als onrijp (groene variant) te gebruiken. De onrijpe bakbanaan bevat nog veel resistent zetmeel, een vorm van fermenteerbare voedingsvezels. Des te rijper de bakbanaan, des te meer zetmeel is omgezet in fructose. Vanwege de grote hoeveelheid resistent zetmeel kies ik liever voor groene bakbananen. Bakbananen lijken qua smaak totaal niet op gewone bananen en de groene en gele varianten zijn niet zoet van smaak. Bakbananen zijn wat lastiger te schillen en zijn niet geschikt voor rauwe consumptie, maar des te geschikter om mee te bakken.


Deze ovenpannenkoek is, net als gewone pannenkoeken, van zichzelf niet zoet, maar is wel uitstekend te combineren met zoet fruit. Ik heb er voor gekozen de pannenkoek te maken met mango, maar je kunt bijvoorbeeld ook kiezen voor perzik, abrikoos, peer, rijpe bramen…
Paleo ovenpannenkoek
 
Paleo ovenpannenkoek
Auteur:
Personen: 2
Ingrediënten
  • 2 bakbananen
  • 35 gram kokosolie
  • 6 eieren
  • 1 afgestreken theelepel wijnsteenbakpoeder
  • 1 theelepel kaneel
  • snufje zeezout
  • ½ theelepel vanille extract (optioneel)
  • 1 mango, geschild en in stukjes of reepjes
  • extra kokosolie om bakvorm in te vetten
Bereidingswijze
  1. Verwarm de oven voor op 175ºC.
  2. Schil de bakbananen. Pureer de geschilde bakbananen samen met de kokosolie in een keukenmachine of blender. Voeg de eieren, bakpoeder, kaneel, zout en evt. vanille toe en meng goed door het bananenbeslag.
  3. Giet het beslag in een ingevette taartvorm of lasagne schaal (ca. 30 x 20 cm). Verdeel de mangostukjes over de taart. Plaats de pannenkoek in de voorverwarmde oven. Bak de ovenpannenkoek gaar in ca. 25 minuten.
Receptenruil 11 - Pittige noedels
Tompouce [Paleo, AIP]

4 Comments

  • Marije 20/11/2015 at 21:21

    Ik heb deze “taart” al heel vaak gemaakt als ontbijt, echt heerlijk! Nadat hij een paar keer wat droog uitviel ben ik begonnen er twee geraspte wortels aan toe te voegen. Nu is hij altijd perfect.
    Een versie met speculaaskruiden was ook lekker voor de verandering, maar de bakbanaan -wortel – mango blijft favoriet!

    Reply
    • Marjolijn 21/11/2015 at 15:51

      Dat lijkt me geweldig, de toegevoegde wortel, wat een goed idee! Speculaaskruiden maken het vast ook een erg lekker herfstontbijt.

      Reply
  • lucinda 05/07/2016 at 11:23

    dit is ook mijn favoriet. wauw wist niet dat bakbananen omgetoverd kon worden in een verrukkelijke cake taartje. ik doe ook vaak met gevroren aardbeien ook erg lekker.

    Reply
    • Marjolijn 05/07/2016 at 13:31

      Wat leuk, aardbeien heb ik nog niet geprobeerd. Maar met frambozen wel en dat is ook echt een aanrader. En dan een schepje kokosyoghurt erbij … jammie 😉

      Reply

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.