Paleo ravioli

Bij ravioli denken we meestal aan pasta, maar je kunt van alles gebruiken wat je in dunne plakjes kunt schaven. Denk bijvoorbeeld aan bietjes, koolrabi, komkommer, courgette, flespompoen, … Ravioli zijn gevulde “kussentjes”, die vaak met een saus geserveerd worden. Ik heb een variant gemaakt van licht gegaarde bietjes met een kruidensaus.

Bietjes zijn niet alleen prachtig om te zien, ze bevatten veel gezonde voedingsstoffen, zijn zeer betaalbaar en bijna het hele jaar door goed verkrijgbaar. De zoete aardse smaak van biet valt goed te combineren met frisse en zilte producten zoals appels, (appel)azijn, zeekraal, lamsoor, verse kruiden…maar ook bijvoorbeeld met peer, walnoot, vette vis, olijfolie, bacon (wat valt niet te combineren met bacon ;-)), en zelfs cacao, knoflook en (kokos)room.

Bietjes zijn rijk aan antioxidanten, vitamines, mineralen, voedingsvezels en ze ondersteunen o.a. de natuurlijke ontgifting van ons lichaam. Naar mijn idee zijn ze nog net geen vergeten groente, maar toch krijgen ze niet de aandacht die ze verdienen, en al helemaal niet de verse variant.
Bietjes zijn zowel rauw als gekookt te gebruiken, en ook de bietenbladen zijn erg lekker en nog rijker aan voedingstoffen dan de bietjes zelf. Maar, zie die maar eens te krijgen.
Een van mijn favoriete manieren om bietjes te eten is in de vorm van ravioli. In onderstaand recept heb ik de ravioli gevuld met een saus van eieren, maar ze zijn ook goed te vullen met bijvoorbeeld zuivelvrije zure room, lekker met een teentje knoflook en veel verse kruiden.
Ravioli van rode biet gevuld met kruidensaus
 
Auteur:
Personen: 4
Ingrediënten
  • - 1 grote rode biet
  • - 100 ml water
  • - 50 ml appelazijn
  • - ½ eetlepel honing of kokosbloesemsuiker
  • - 2 eieren
  • - 4 eetlepels milde extra vierge olijfolie + extra voor de garnering
  • - 1 teentje knoflook
  • - 1 eetlepel verse kruiden (bijvoorbeeld bieslook, peterselie of bijvoorbeeld zeekraal)
  • - zwarte peper en zeezout (naar smaak)
  • - lamsoor of rucola voor de garnering
  • - handje walnoten, evt. licht geroosterd, voor de garnering (optioneel)
Bereidingswijze
  1. Schil de biet en schaaf deze met behulp van een mandoline in dunne plakjes (of snijd de biet met een scherp mes of kaasschaaf in hele dunne plakjes). Breng in een pannetje het water, azijn en honing aan de kook. Neem de pan van het vuur en marineer de biet ca. een uur in zoet-zure oplossing.
  2. Kook ondertussen de eieren ca. 6 à 7 minuten in een pannetje met water. Koel ze daarna snel af in koud water. Pel de eieren en laat ze volledig afkoelen. Pureer de eieren met de olijfolie, knoflook, kruiden, peper en zout tot een dikke saus.
  3. Laat de bietenplakjes uitlekken. Verdeel de helft van de bietenplakjes over 4 borden. Schep op elk bietenplakje een lepeltje kruidensaus. Dek de raviolietje af met de overige bietenplakjes.
  4. Garneer met walnoten, kruiden, over gebleven saus en een extra scheutje olijfolie.
Bananenwrap
Snelle ingemaakte groenten

No Comments

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.