Bij ravioli denken we meestal aan pasta, maar je kunt van alles gebruiken wat je in dunne plakjes kunt schaven. Denk bijvoorbeeld aan bietjes, koolrabi, komkommer, courgette, flespompoen, … Ravioli zijn gevulde “kussentjes”, die vaak met een saus geserveerd worden. Ik heb een variant gemaakt van licht gegaarde bietjes met een kruidensaus.
Bietjes zijn niet alleen prachtig om te zien, ze bevatten veel gezonde voedingsstoffen, zijn zeer betaalbaar en bijna het hele jaar door goed verkrijgbaar. De zoete aardse smaak van biet valt goed te combineren met frisse en zilte producten zoals appels, (appel)azijn, zeekraal, lamsoor, verse kruiden…maar ook bijvoorbeeld met peer, walnoot, vette vis, olijfolie, bacon (wat valt niet te combineren met bacon ;-)), en zelfs cacao, knoflook en (kokos)room.
Bietjes zijn rijk aan antioxidanten, vitamines, mineralen, voedingsvezels en ze ondersteunen o.a. de natuurlijke ontgifting van ons lichaam. Naar mijn idee zijn ze nog net geen vergeten groente, maar toch krijgen ze niet de aandacht die ze verdienen, en al helemaal niet de verse variant.
Bietjes zijn zowel rauw als gekookt te gebruiken, en ook de bietenbladen zijn erg lekker en nog rijker aan voedingstoffen dan de bietjes zelf. Maar, zie die maar eens te krijgen.
Een van mijn favoriete manieren om bietjes te eten is in de vorm van ravioli. In onderstaand recept heb ik de ravioli gevuld met een saus van eieren, maar ze zijn ook goed te vullen met bijvoorbeeld zuivelvrije zure room, lekker met een teentje knoflook en veel verse kruiden.