Paleo speculaas

Het seizoen om tamme kastanjes te rapen is helaas weer voorbij, maar in de winkels zijn ze op dit moment volop verkrijgbaar. Enkele weken geleden heb ik ladingen tamme kastanjes geraapt en geroosterd. Wat een klus was dat, maar daar heb ik nu al wel een hele tijd plezier van. De geroosterde kastanjes heb ik allemaal in porties ingevroren, deels gemalen deels heel gelaten, dan kan ik nog alle kanten op.

speculaas

Kastanjecruesli blijft één van mijn favorieten, maar er zijn zo veel mogelijkheden met kastanjes, zowel zoet als hartig. In deze tijd van speculaas en kruidnootjes wilde ik weer eens wat nieuws proberen met speculaaskruiden. Met het crueslirecept in mijn achterhoofd heb ik in plaats van kokosolie en geraspte kokos, santen gebruikt om speculaas te maken. Dit simpele recept bestaat eigenlijk alleen maar uit santen en kastanjes met wat smaakmakers.

speculaas1

Ik heb een houten speculaasvorm die al jaren dienst doet als decoratie in de keuken, maar ik had hem nog nooit gebruikt, gek genoeg. De vorm is zelfs nog van mijn oma geweest. Ik zou best wel willen weten of zij er vaak speculaas mee gemaakt heeft. Hij ziet er goed gebruikt uit in ieder geval 😉 .

speculaas2

Vorig jaar heb ik speculaaskoekjes gemaakt van banaan en kokosmeel. Dit jaar dus een hele nieuwe variant, kastanje-speculaas. Ik begin door mijn voorraadje kastanjes heen te raken, ik heb ze de laatste tijd ook al regelmatig gebruikt in wild gerechten. Maar, ik heb mijn speculaasjes klaar voor Sinterklaas. Ze zitten netjes opgeborgen in de vriezer.

speculaas4

Paleo speculaas
 
Voorbereiding
Kooktijd
Totale tijd
 
Dunne rijke speculaaskoekjes
Auteur:
Personen: 20
Ingrediënten
  • 250 gram geroosterde tamme kastanjes (zelf geroosterd of kant en klaar)
  • 200 gram santen
  • 1 eetlepel speculaaskruiden
  • 1 theelepel kaneel
  • rasp van de schil van ca. ½ sinaasappel (optioneel)
  • 2 eetlepels kokosbloesemsuiker (of bijv. ahorn, molasses, honing of een combinatie)
  • klein snufje fijn zeezout
Bereidingswijze
  1. Hak de kastanjes in een hakmolen tot fijn meel.
  2. Smelt de santen (ik smelt het au bain marie)
  3. Meng de gesmolten santen, gemalen kastanjes, speculaaskruiden, kaneel, sinaasappelrasp, kokosbloesemsuiker en zout goed door elkaar tot een dik deeg.
  4. Proef het deeg en voeg evt. naar smaak nog wat extra kaneel of kokosbloesemsuiker toe.
  5. Vorm kleine dunne koekjes van het deeg (Je kunt hiervoor speculaasvormpjes gebruiken, maar je kunt ook kleine bolletjes maken van het deeg en deze plat duwen op de bakplaat of het deeg uitrollen en vormpjes uitsteken). Zorg dat de koekjes niet dikker zijn dan 3 à 4 mm.
  6. Laat de koekjes een uurtje opstijven in de koelkast
  7. Verwarm de oven voor op 170°C.
  8. Bak de koekjes ca. 20 - 25 minuten
  9. De koekjes zijn perfect in te vriezen en direct uit de vriezer te eten.

speculaas3

link
Paté met gekonfijte stoofperen
Review: Lava pan en recept: gestoofd konijn (of kip!)

2 Comments

  • Ingrid 15/02/2017 at 14:47

    Beste Marjolein,
    Ik heb het recept geprobeerd, omdat het er zo lekker uit ziet. Als ik alle ingrediënten bij elkaar doe ontstaat er alleen geen deegbal. Het blijft droog en kruimelig. Het valt zo uit elkaar. Ik kan er dus onmogelijk koekjes van maken. Wat moet ik doen?

    Reply
    • Marjolijn 16/02/2017 at 12:35

      Beste Ingrid, je zou een eiwit toe kunnen voegen om wat binding te krijgen om er vervolgens wel koekjes van te kunnen vormen. Bij mij wordt het door de kastanjepuree en de santen best een plakkerig deeg. Wellicht dat je het wel gewoon kunt bakken en dat de santen niet genoeg gesmolten was? Succes!

      Reply

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.