Pandan extract

Pandan extract

Smaakmaker: Pandan

Pandan kun je zien als de Aziatische tegenhanger van vanille. Zowel de geur als de smaak herken je waarschijnlijk wel van pandanrijst. Pandan is bijzonder aromatisch, en zowel in zoete als hartige bereidingen te gebruiken. Het combineert geweldig met kip, bloemkoolrijst, vis, Thaise curry’s, cake, pannenkoeken. De groene kleur en bijzonder smaak in (echte) spekkoek komt ook van pandan.
Pandan7

Smaakcombinaties met pandan

In gerechten kun je gekneusd pandanblad meestoven zodat het smaak kan afgeven, zoals gedaan wordt in Thaise curry’s. Een andere Thaise favoriet is kip gewikkeld in pandanblad, waarbij stukken kip omwikkeld worden met het blad en vervolgens gestoomd boven een pan met heet water. De smaak van de pandan trekt dan in de kip. Vlak voor het serveren wordt de kip gefrituurd in het pandanblad en pas aan tafel haal je de wikkel van de kip. Het blad is te taai om te eten, het wordt echt gebruikt als smaakmaker. Een paar jaar geleden deelde ik al een recept om zelf gearomatiseerde kokosmelk te maken, waar pandan een van de heerlijke opties is.

Pandan6Pandan extract

Pandan extract kun je kopen in de winkel, maar ik ben er nog geen een tegengekomen zonder synthetische toevoegingen, zoals kleurstoffen. Daarom maak ik het gewoon zelf van verse of diepvries pandanbladeren. Je vindt ze bij de toko, online shops (zelfs verse pandanplanten!) en, helemaal makkelijk, gewoon bij de AH (als jouw Albert Heijn het niet standaard heeft, kun je het in ieder geval online bestellen). Wil je een intensere kleur bereiken in je gerechten, voeg dan wat spinaziepoeder of -kookvocht toe aan je gerecht.

Pandan extract
 
Auteur:
Ingrediënten
  • pandan bladeren
  • water
Bereidingswijze
  1. Knip de pandanbladeren in kleine stukjes en doe in een blender
  2. Voeg een kleine hoeveelheid water toe, zodat je het net kunt pureren
  3. Pureer tot de pandanbladeren zo veel mogelijk verpulverd zijn
  4. Giet het mengsel door een zeef met een kaasdoek er in.
  5. Het pulp kun je evt. nog gebruiken om kip in te blancheren, maar is zelf niet eetbaar.
  6. Zet het opgevangen pandanvocht ca. 24 uur in de koelkast zodat het water en het extract zich gaan scheiden.
  7. Schep dan het bovenste laagje water er af, dit is de mindere kwaliteit, en kan enigszins bitter zijn, maar ik gebruik het nog steeds graag om bijvoorbeeld toe te voegen aan bloemkoolrijst of pastinaakrijst als ik dat aan het roerbakken ben.
  8. De donker groene massa is je echte pandan extract. Gebruik dit lekker in je 'bananen'pannenkoekjes, om 'rijst'gerechten op smaak te brengen, in curry's, koekjes, tapioca pudding, smoothies, etc.
Notities
Je kunt dit ca. een dag of 10 bewaren in de koelkast of anders invriezen in ijsblokjesvormpjes. De smaak wordt echter wel minder als je het extract invriest.

 

Vezels en calorieën
Kaneel-rozijnen scones

No Comments

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.