Pandan kokos rijst

In dit recept voor pandan-kokosrijst gaat natuurlijk geen echte rijst, maar rijst gemaakt van bloemkool. De geurige en intense smaakmakers in dit gerecht doen je compleet vergeten dat je bloemkool zit te eten. Het is bijna zo dat je je schuldig gaat voelen dat je geen groente zou eten. Bijna dan…want de basis van dit gerecht is natuurlijk groente.


Pandan ligt mijn mijn smaaksensatie enigszins in de lijn van vanille. Het is zowel in hartige als zoete gerechten te gebruiken. In de Thaise keuken worden de lange groene bladeren gebruikt om kip in te rollen en om bijvoorbeeld rijst mee op smaak te brengen. Ik gebruik het regelmatig als smaakmaker in kokosmelk, die ik vervolgens verwerk in custard, pudding of cake.

De groene kleur in echte spekkoek komt ook uit pandan, wat ook meteen een heerlijk aroma aan de spekkoek geeft. Ik denk dat veel mensen de smaak of in ieder geval de geur wel kennen zonder te weten wat het is. Pandanbladeren zijn te koop bij de toko (vers of ingevroren), of je kunt (via internet) een pandanplant kopen. Die van mij (zie bovenstaande foto) is op het moment wat kaal, omdat hij intensief gebruikt wordt.

Deze keer heb ik de pandanbladeren gebruikt om een soort Aziatische risotto te maken. In plaats van gamba’s kun je natuurlijk ook vis, kip of bijvoorbeeld mosselen gebruiken. Voor een zoete variant laat je de knoflook weg en serveer je de rijst bijvoorbeeld met verse mango en evt. een schepje kokosbloesemsuiker.

Pandan kokos rijst
 
Auteur:
Personen: 2
Ingrediënten
  • 3 pandanbladeren
  • 400 ml kokosmelk
  • 1 teentje knoflook, gepeld en fijngehakt
  • 2 cm gember, geschild en in plakjes
  • 1 bloemkool, schoongemaakt en in roosjes
  • sap van ½ limoen
  • handje verse koriander
  • zwarte peper en zeezout
  • ca. 300 gram gamba's
Bereidingswijze
  1. Kneus de pandanbladeren door ze een beetje te verfrommelen en leg er vervolgens een knoop in.
  2. Verwarm in een pan de kokosmelk met de pandanbladeren, knoflook en gember. Breng de kokosmelk aan de kook en laat de smaken minimaal 10 minuten intrekken.
  3. Pulseer in een keukenmachine de bloemkoolroosjes (in kleine hoeveelheden tegelijk) tot een rijstachtige structuur.
  4. Voeg de bloemkoolrijst toe aan de kokosmelk. Breng de kokosmelk met de bloemkool aan de kook en zet het vuur zacht.
  5. Voeg de limoensap toe en laat de bloemkool zachtjes garen, ca. 5 - 10 minuten. Roer af en toe door.
  6. Breng ondertussen in een andere pan een laagje water met wat zout aan de kook (zorg voor voldoende water zodat de garnalen net onder kunnen staan).
  7. Leg de garnalen in het kokende water en zet het vuur uit. Laat de garnalen een paar minuten garen tot ze gekruld zijn en roze van kleur. Giet de garnalen af.
  8. Breng de kokos-pandanrijst op smaak met peper, zout en evt. nog een scheutje limoensap. Serveer de rijst met de garnalen en verse koriander.

 

Lever in kruidenolie
2-ingrediënten pizza

2 Comments

  • Marieke 03/11/2015 at 20:53

    Heerlijk die kokosmelk! Bloemkool en garnalen vervangen door zoete aardappel en pangasius filet. Pandanblad eruit gehaald en even de staafmixer door de melk gehaald voor de ‘rijst’ er in ging. De vis met olie, peper en zout gemarineerd en wat krokant gemaakt. Iets te veel zout gebruikt, maar dat bleek juist heel lekker bij de zoete risotto. We hebben er van genoten! Dankjewel voor de inspiratie 🙂

    Reply
    • Marjolijn 04/11/2015 at 09:18

      Dat klinkt geweldig Marieke, heerlijk dat je er zo je eigen draai aan gegeven hebt.

      Reply

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.