Paté met gekonfijte stoofperen

Bevat lever niet heel veel afvalstoffen?

Vaak als ik cliënten adviseer om meer (of überhaupt) lever te gaan eten, krijg ik de vraag of dat wel gezond is in verband met afvalstoffen. Veelal wordt de lever gezien als een zeef om het bloed te filteren, waarbij de ongewenste stoffen dan in de lever achter zouden blijven. De lever speelt inderdaad een grote rol bij detoxificatie en uitscheiden van afvalstoffen, maar niet zoals een ‘zeef’.

Pate lichtDe ontgiftende functie van de lever

Eén van de vele functies van de lever, hier dus de rol in het ontgiften, is het omvormen van ongewenste of lichaamsvreemde stoffen in water- of vetoplosbare stoffen. Het doel is om deze stoffen zo om te zetten dat ze via de urine of ontlasting uitgescheiden kunnen worden. Dit complexe geheel van verschillende omzettingsprocessen in de lever wordt ook wel biotransformeren genoemd. De lever speelt dus wel degelijk een grote rol in het ontgiften van het lichaam, om bijvoorbeeld medicijnresten, chemische stoffen, pesticiden, alcohol e.d. onschadelijk te kunnen maken.

Afvalstoffen komen niet alleen van buitenaf. In ons lichaam komen zelf ook afvalstoffen, waaronder vrije radicalen, vrij bij verschillende processen. De afvalstoffen worden echter niet opgeslagen in de lever. De door de lever omgezette stoffen worden zo veel mogelijk uitgescheiden en stoffen die niet uitgescheiden kunnen worden, worden opgeslagen in vetcellen en zenuwcellen. Dit is het geval wanneer de lever het aanbod aan belastende stoffen niet aan kan of bepaalde processen in de lever geremd worden.

Afvalverwerking

Detoxificatie in de lever gebeurt in meerdere fasen, onder invloed van verschillende soorten ’afbraak’enzymen, ook wel CYPs genoemd. Des te meer van deze ‘afbraak’enzymen, des te beter je in staat bent om afvalstoffen te verwerken. De hoeveelheid enzymen wordt bepaald door de soepelheid van celwanden (celmembraan) van de levercellen. Des te soepeler het celmembraan, des te meer enzymen en des te beter je kunt biotranformeren. En wat zorgt voor soepele celmembranen? Omega 3, ofwel vette vis.

Pate2Remmende werking

Bepaalde stoffen (bijv. medicijnen, zoals antidepressiva, maar ook voedingsmiddelen zoals grapefruit en rooibosthee) kunnen de activiteit van enzymen remmen waardoor biotransformatie van bepaalde stoffen stagneert. Zo blokkeren bijvoorbeeld antidepressiva juist dié enzymen die nodig zijn voor de ontgifting hiervan. Met andere woorden, dit medicijn kun je dus niet ontgiften en blijft in je lichaam. Wanneer de ontgiftingscapaciteit laag is, neemt ook het risico op bijwerkingen van geneesmiddelen toe.

Bescherming van de lever

Bij weinig CYPs hebben we dus te maken met meer afvalstoffen en vrije radicalen in ons lichaam. De behoefte aan antioxidanten neemt daarbij toe, om beschadiging van leverweefsel (en vervuiling van het lichaam in het algemeen) te voorkomen.

Invloed van vasten / diëten

Wanneer we op dieet gaan en gewicht verliezen, raken we vetcellen kwijt. Daardoor komen de afvalstoffen, die veilig opgeborgen zaten in de vetcellen, weer vrij in ons lichaam. Het grote probleem is dan natuurlijk dat die gifstoffen juist opborgen zaten in de vetcellen omdat de lever het niet aan kon. Op dat moment ontstaat er dus een extra grote toxische belasting in ons lichaam. Op dieet gaan of vasten wanneer de lever niet optimaal functioneert, vormt daarmee een groot risico.

Lever als opslag

De lever is dus niet een verzamelpunt van afvalstoffen, maar de lever dient wel degelijk als opslagplaats voor bepaalde stoffen, waaronder belangrijke vitamines en mineralen. Dit zijn juist de stoffen (o.a. vanwege hun functie als antioxidant) die ons lichaam ondersteunen in de ontgifting.

PateLever als voeding

Lever is één van de rijkste bronnen van voedingsstoffen die we kennen. Uiteraard spelen de leefomstandigheden en de voeding van het dier ook hier een grote rol. Wanneer de dieren veel hebben kunnen bewegen en hun natuurlijke en goede voeding hebben kunnen eten, heeft dit een zeer positieve invloed om de hoeveelheid omega 3 en andere voedingsstoffen in het vlees. Ook voor dieren geldt dat overbelasting van de lever ten koste gaat van de kwaliteit van het leverweefsel en hiermee ook voedingswaarde van lever. Maar lever van gezonde dieren is zeker de moeite waard.

Lever is heerlijk romig van smaak. Het wordt niet voor niets gebruikt als basis van paté en leverworst. Hieronder een eenvoudig, maar smakelijk recept voor paté met stoofperen compote. Wil je liever een warme maaltijd, dan is deze paddenstoelenragout ook echt het proberen waard.

Paté met gekonfijte stoofperen
 
Auteur:
Ingrediënten
  • ca. 300 g kippenlevertjes of runderlever
  • 150 ml water
  • ½ theelepel gedroogde salie
  • 60 g roomboter of ghee
  • zeezout en peper
  • 1 teentje knoflook
  • olijfolie om in te vetten
Bereidingswijze
  1. Spoel ondertussen de levertjes af en dep droog. Breng in een pan het water met de levertjes en salie tegen de kook aan. Zet het vuur laag en laat ca. 5 - 7 minuten garen. Giet de levertjes af.
  2. Pureer (met de staafmixer) de gare (nog warme) lever met de roomboter/ghee, zout, peper en knoflook tot een gladde puree.
  3. Vet een vormpje in met olijfolie en schep de paté in de vorm. Duw de paté goed aan, strijk glad en bestrooi met zwarte peper.
  4. Laat de paté minimaal 3 uur opstijven en de smaken intrekken in de koelkast.
Notities
Lekker met gekonfijte stoofperen compote, zie onderstaand recept.

Gekonfijte stoofperen compote
 
Auteur:
Ingrediënten
  • 2 à 3 kleine stoofpeertjes
  • 2 cm verse gember
  • snufje kaneel (of kies heel avontuurlijk voor speculaaskruiden), optioneel
  • 1 eetlepel roomboter
  • enkele eetlepels water
Bereidingswijze
  1. Was de stoofpeertjes en snijd ze in kleine blokjes.
  2. Schil de gember en rasp op een fijne rasp.
  3. Verwarm in een klein pannetje de stoofpeertjes, gember, kaneel, klontje boter en water (voldoende water zodat de peertjes niet droog koken, vul indien nodig bij gedurende de kooktijd). Doe de deksel op de pan en laat de peertjes ca. 30 minuten zachtjes garen.
  4. Plet de peertjes licht met een pureestamper (of pureer indien gewenst met een staafmixer).

 

Romige spaghetti pompoen
Paleo speculaas

7 Comments

  • Goedgevulde ovengehaktballetjes 01/02/2016 at 11:00

    […] extra veel gezonde voedingsstoffen voeg ik gepureerde (kippen)levertjes en een heleboel fijn gehakte groeten toe. Die lever die proef […]

    Reply
  • maartje 17/08/2016 at 10:50

    Morgen koop ik voor het eerst levertjes (bio)

    Ben nog erg zoekende wat lekker en goed is?

    vooraf weken in zuur? Koken? Bakken?

    Als u ze in gehakt doet, doet u ze daar dan rauw in?

    Dit ziet er ook lekker uit overigens.

    maartje

    Reply
    • Marjolijn 17/08/2016 at 12:08

      Hoi Maartje,
      Als je nog niet eerder levertjes gegeten hebt, dan zou ik aanraden om ze eerst lekker te proberen gemengd met gehakt, dan kun je langzaam aan de smaak wennen.
      Ik voeg ze inderdaad rauw bij gehakt en gaar het daarna met de gehakt samen. Het is aan te raden om lever niet te lang te verhitten om zo veel mogelijk voedingsstoffen in tact te houden.
      Deze paté is ook heel toegankelijk, ik gebruik het liefst kippenlevertjes, die zijn lekker mild en romig van smaak.
      Eet smakelijk alvast.
      Groetjes, Marjolijn

      Reply
      • Maartje 18/08/2016 at 07:37

        Superbedankt!!!
        Domme vraag maar ik gehakt verhitje ze toch altijd lang?

        Kan je ze ook koken? Is weken in zuur nog nodig?

        Bedankt!

        Reply
        • Marjolijn 18/08/2016 at 11:15

          Hoi Maartje,
          Gehakt hoef je niet lang te verhitten, heel kort roerbakken is voldoende, en dat kan prima als er gehakt door zit.
          Levertjes kun je ook koken. Weken in zuur is niet nodig. Je kookt ze een minuut of 6 – 7, tot ze net gaar zijn.
          Ik vind gekookte lever vooral de volgende dag lekker, als de lever een nachtje in de koelkast heeft gestaan, dat verandert de smaak.
          Groetjes, Marjolijn

          Reply
  • maartje 01/09/2016 at 16:32

    Ha Marjolijn
    Zojuist om te proeven 1 gekookt levertje op, apart maar zeker niet onsmakelijk!
    Ik vroeg me af, als ik biokip eet neem ik altijd 100 gram bereid gewicht bij het diner, van lever eet je daar ook zoveel van in 1x of beter niet?
    Ik hoop dat de waardevolle stoffen goed doen voor mijn lichaam/klachten!
    Bedankt voor alle tips

    Reply
    • Marjolijn 02/09/2016 at 09:08

      Hoi Maartje, Wat fijn dat de smaak niet tegen is gevallen, er zijn zo veel mogelijkheden met levertjes. Lekker.
      100 gram is prima hoor. Het is aan te bevelen om min. 1 gram eiwit per kg lichaamsgewicht per dag te eten. Dus dan kan je even kijken hoeveel eiwit verschillende vleessoorten bevatten en hoeveel je er dan ongeveer per dag van nodig hebt. Verdeel de hoeveelheid dan een beetje over de maaltijden. Groetjes

      Reply

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.