Artisjokpaté

Een van mijn grootste passies is reizen; rugzak op, telefoon uit en heerlijk zonder plan de wijde wereld in. In mijn reizen laat ik me altijd leiden door dingen die op mijn pad komen. Mijn dagen vullen zich spontaan met de meest bijzondere ontmoetingen en onvergetelijke ervaringen. Op een of andere manier beland ik regelmatig bij wildvreemden in de keuken (een keuken die soms niet meer is dan een gasbrandertje en een paar oude pannen), bevind ik me op bergtoppen met adembenemende uitzichten en krijg ik de kans om kennis te maken met fascinerende culturen. Al wandelend, liftend of peddelend kom ik wel weer op een nieuwe slaapplek of beland ik in een volgend avontuur. Ik wordt thuis uitgenodigd bij mensen die ik zojuist heb ontmoet of ik sta opeens te dansen op een bruiloft in de verre achterlanden van Laos. Het is telkens weer een aaneenschakeling van momenten die me op en top laten voelen dat ik leef.

Vijgen

Die vrijheid werkt verslavend, en des te meer ik dingen loslaat, des te meer nieuwe ervaringen er op mijn pad komen. In het leven van alle dag wordt er vaak zo veel van ons verwacht dat het moeilijk kan zijn om te genieten van de kleine dingen of om nog spontaan te kunnen zijn. Maar als je je er voor openstelt, en even een momentje neemt om echt ergens aandacht aan te geven, of gewoon naar je eerste gevoel te luisteren, sta je, voor je het weet, te springen in een grote plas water (ach ja, de regen had me toch al helemaal nat gemaakt, kon ik er ook maar beter een beetje lol mee hebben), trek je je schoenen uit om het zachte mos onder je voeten te voelen, of kom je in de bergen een nieuwsgierige zwijnenfamilie tegen, die er om vraagt op de foto gezet te worden.

Suino nero1

Suino nero

Veel reizen hebben me tot nu toe buiten Europa gebracht, nu ben ik echter net terug uit een prachtige stukje Europa; Sicilië. In mijn beleving is het op en top Italië, en tegelijkertijd ook helemaal uniek. Wat een prachtig eiland met een schat aan onweerstaanbare producten en bijzonder gastvrije mensen. Binnen de korte keren zat ik bij een Italiaans gezin aan tafel, deze keer aan de espresso, en kreeg ik een boeket basilicum mee, waar ik toch zeker pesto van moest maken. Tijdens een wandeling in de bergen, waar ik al zeker een paar uur geen mens meer was tegengekomen, liep er opeens een oude vrouw over het pad met een krop sla die ze net uit haar tuintje had geoogst. Ze stond er op dat ik die kreeg en er iets lekkers mee ging maken. Elke dag was genieten, niet alleen van de mooie belevenissen, de gastvrijheid en de natuur, ook van de overheerlijke lokale ingrediënten.

Moerbeien
Witte moerbeien
Moerbeien1
Oogst van witte en zwarte moerbeien

Wilde venkel, wilde oregano, knoestige citroenen, grapefruit-achtige mandarijnen, vijgen, wilde artisjokken, pittige roze knoflook, witte en zwarte moerbeien, bladeren van enorme courgette struiken, courgettebloemen, walnoten, hazelnoten, kumquats … één groot eetbaar paradijs. Mede dankzij de gastvrije bevolking heb ik elke dag wel iets nieuws geproefd en ontdekt. Veel grote landgoederen liggen er verlaten en compleet overwoekerd bij. Statige huizen die eens in dagen van glorie grote families gehuisvest moeten hebben, hebben een deel van hun charme in moeten leveren, in ruil voor een stukje mystiek. De aan hun lot overgelaten fruitbomen groeien echter onverstoord verder, en geven vruchten alsof er binnenkort een oogstfeest zal plaatsvinden. Maar niet alleen in de verlaten boomgaarden, ook de ruige natuur biedt veel eetbaars.

Artisjokpaté2

Wilde venkel maakt een groot deel uit van de begroeiing in de bergen. In het seizoen, worden artisjokken op Sicilië op elke straathoek aangeboden. Ze worden bij bossen geoogst en, net als elders in Italië, eerst natuurlijk zo veel mogelijk vers gegeten, en verder ingemaakt zodat de mensen ook rest van het jaar van deze heerlijke en super gezonde groente kunnen genieten. Ik ben dol op artisjok, twee jaar geleden deelde ik al een recept voor verse artisjokken met kruidenvinaigrette. In Sicilië heb ik een overheerlijke paté van artisjok gegeten, die vond ik zo lekker, dat ik meteen bij thuiskomst met artisjokken ben gaan experimenteren. Ondertussen heb ik mijn eigen variant, hier mag je me op het moment ‘s nachts voor wakker maken: paté van artisjok:

Artisjokpaté5

Al jaren staat er bij mij circa één keer per week een hapjesavond op het programma en deze artisjokkenpaté is aan het hapjes-assortiment toegevoegd. Artisjokkenpaté is lekker op komkommer- of koolrabischijfjes, als dip voor snackgroenten en als spread op groentebrood of pompoenbroodjes. Maar het is natuurlijk niet alleen lekker als hapje, het is ook ideaal voor een picknick of meeneemlunch, bij (maaltijd)salades, op de hamburger, als sausje bij de barbecue, op pizza‘s (met courgette, pijnboompitjes, rucola en zuivelvrije kaas bijvoorbeeld), in omelet-nori-wraps met makreel en tuinkers, of vul er gewoon een avocado mee. Mmmm 🙂 .

Artisjokpaté

Paté van artisjok
 
Auteur:
Ingrediënten
 • 400 gram artisjokharten*
 • 100 ml olijfolie
 • 1 à 2 eetl. appelazijn
 • 2 teentjes knoflook
 • 10 blaadjes verse munt
 • 1 takje verse oregano of mespuntje gedroogde oregano
 • 1 rood pepertje (optioneel)
 • 2 eetl. water
 • Keltisch zeezout
 • zwarte peper
Bereidingswijze
 1. Pureer alle ingrediënten in een hakmolentje of foodprocessor tot een gladde paté.
 2. Voeg indien gewenst extra olijfolie toe om de paté smeuïger te maken.
 3. Breng op smaak met peper en zout.
 4. Serveer evt. met gehakte walnoten en verse kruiden.
Notities
Diepvries artisjokken vind je bij Turkse supermarkten en bij de groothandel (o.a. Sligro). In plaats van diepvries, zou je ook artisjok uit pot of blik kunnen gebruiken, deze zijn bij bijna elke supermarkt te koop. Kies dan wel voor een variant zonder zonnebloemolie.

 

Stress en onze spijsvertering + brownie recept!
Aziatische wortelsalade

Door Marjolijn

7 gedachte over “Paté van artisjok”
 1. Oh Marjolijn,

  Wat een feest weer ?. Dank voor je mooie verhaal en recept. Ik heb sinds kort de verse artisjok ontdekt en ga dit ook zeker maken! Knap ook om overvoeding en “ik zie wel wat er op mijn pad komt” te combineren. Dat vind ik nog wel lastig…. Als je nog goede tips hebt??? ?

  Hartegroet, Chantal

  1. Hoi Chantal,
   Ik zit ook helemaal in een artisjok fase ;-), echt zo lekker, vooral ook in zomerse salades en op bakbanaanpizza. Mmmmm. Heb je de harten ook al bij de Turkse supermarkt gevonden? Die zijn ideaal.
   Reizen kan soms best een uitdaging zijn, maar ik heb er al behoorlijk mijn draai in gevonden qua oervoeding. Ik heb sowieso altijd bestek en een scherp mesje bij me zodat ik altijd groente kan schoonmaken, een avocado kan uitlepelen, citroen met een vork kan uitpersen, of een gerookt visje kan fileren. Verder neem ik altijd goeie zout mee en koop ik vaak ter plekke (of ik neem het mee) een goeie olijfolie. Eieren vind ik in de vakantie in ieder geval ideaal, daar maak ik custards mee, of ik kook ze voor onderweg of gewoon bij de maaltijd. Als ik maar af en toe ergens een vuurtje heb waarop ik wat kan verwarmen, dan kook ik kipfilet of eieren of rooster ik vis, voor proteïne vind ik het wel fijn als ik af en toe ergens kan koken (en dat mag eigenlijk heel vaak bij mensen), en verder is een camping gasstelletje ook erg handig. In vakanties eet ik iets meer noten, die eet ik thuis bijna niet, maar op vakantie vind ik ze wel handig, net als gedroogde worst (dat is in Italië natuurlijk goed verkrijgbaar). Gedroogde paddenstoelen zijn ook handig, die wegen niks en hoef je alleen maar even te weken in warm water en die voegen meteen extra smaak toe aan je gerechten. Hopelijk kun je hier wat mee :-).
   Groetjes, Marjolijn

   1. Top! Ik doe t ook veelal zo en dat gaat ook steeds beter nu ik meer vertrouwd ben met oervoeding. Die pate is echt zalig!!!
    Maak jij bakbanaanpizza met bakbanaanmeel of verse bakbanaan??

    Nogmaals dank voor je inspirerende verhaal en extra uitleg.

    1. Lekker is die paté, hè? Ik vind vooral ook de combinatie met munt en knoflook zo bijzonder.
     De pizza maak ik inderdaad meestal met verse groene bakbanaan, heel soms met het meel. Dan voeg ik kokosmelk en kokosolie toe om een deeg te vormen.
     Leuk dat je wat kunt met mijn tips 🙂

     1. Ik maak hem nu voor de tweede week op rij ?. Hij is ook lekker als “pesto” door roergebakken spitskool (met ui en knoflook). Stukje vis erbij… Was zalig!

      De tip om koolrabi als toastjes te gebruiken vond ik ook heel succesvol. Is lekker en veel sneller dan amandelmeeltoastjes. Ik ben om ☺️.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.