Te veel van het verkeerde of te weinig van het goede?

De invloed van voeding op onze gezondheid wordt steeds duidelijker. Maar waar draait het eigenlijk om? Eten we te veel van het verkeerde of te weinig van het goede? Ik denk dat het antwoord in het midden ligt en ook van persoon tot persoon verschilt. Bij de aanpak van eventuele disbalansen gaat het naar mijn idee niet uitsluitend om het beperken van voedingsmiddelen die ons lichaam overprikkelen. Het gaat vooral om het aanvullen en voeden van ons lichaam met dat wat het nodig heeft. Tekorten aan bepaalde stoffen leiden, op termijn, tot allerlei disbalansen. Wanneer je een paar dagen geen vitamine C eet, zal je niet direct klachten krijgen, ook bij een paar weken zal je lichaam z’n best doen om normaal te blijven functioneren. Maar wanneer tekorten lang aanhouden, zullen op den duur processen in het lichaam stagneren.

SpeculaasroomEssentiële voedingsstoffen

Ons lichaam maakt zelf tal van stoffen aan, maar niet alles wat ons lichaam nodig heeft kunnen we zelf aanmaken. Vitamine C is hier zo’n voorbeeld van, maar ook bijvoorbeeld mineralen en andere bio-actieve substanties zoals flavonoïden. Stoffen die ons lichaam niet zelf aan kan maken en die we dus via voeding op moeten nemen, noemen we essentiële voedingsstoffen. Dit kunnen zowel substanties zijn die ons lichaam omzet in andere stoffen en dus gebruikt als bouwstof, maar het kunnen ook stoffen zijn die fungeren als katalysator in processen. Een katalysator faciliteert de omzetting van de ene stof in een andere stof zonder daarbij zelf opgebruikt te worden.

SpeculaasroomLevensbehoefte

Een gezond voedingspatroon met voldoende voedingsstoffen is natuurlijk niet een garantie om gezond en vitaal te blijven, maar het is beslist een voorwaarde. We kunnen wel elke dag heel druk zijn met het vermijden van bepaalde producten, maar wellicht is het nog vele malen belangrijker om stil te staan bij wat je wél eet.

En dan heb ik het alleen nog maar over voeding, want een gezonde levensstijl gaat natuurlijk veel verder dan voeding alleen.

Ik vind het prachtig om te zien wat aanpassingen in voeding alleen al kunnen betekenen voor iemands welzijn. Bij mijn cliënten begin ik therapie vaak met aanpassingen in voeding en levensstijl, welke we volledig toespitsen op die persoon. Zodra een lichaam weer krijgt wat het nodig heeft, wordt het een stuk makkelijker voor het lichaam om zich weer te gedragen zoals waar het voor gemaakt is.

SpeculaasroomVergeet ook de ‘lekker-factor’ niet

Naast de invloed van onze voedingskeuzes op ons functioneren, zowel fysiek als mentaal, de opbouw en het herstel van ons lichaam, vind ik het ook zeker belangrijk dat maaltijden vooral ook erg lekker zijn. En het leuke is dat je ook nieuwe smaken lekker kunt leren vinden. Wanneer je geniet van je maaltijd verloopt de spijsvertering soepeler en is je lichaam beter in staat voedingsstoffen op te nemen.

En genieten wordt het vast met dit paleo nagerecht: peer met speculaasroom.

Peer met speculaasroom
 
Het lijkt misschien een beetje onlogisch om zout aan de room toe te voegen, maar het zout zorgt er voor dat de zoete romige smaak van de cashewnoten meer naar voren komt. In plaats van de peren rauw in plakjes te serveren, kun je de peren ook halveren en grillen (in de oven of grillpan) en dan vullen met speculaasroom.
Auteur:
Porties: 4
Ingrediënten
  • 2 peren
  • 100 gram ongebrande cashewnoten (min. 4 uur geweekt en uitgelekt)
  • 1 eetl. citroensap (meer of minder naar smaak)
  • snufje Keltisch zeezout
  • 1 theel. vanille extract (helemaal leuk: zelfgemaakt vanille extract)
  • 1 theel. speculaas- of koekkruiden of gewoon kaneel
  • 1 theel. rauwe honing (optioneel)
  • enkele eetl. water
Bereidingswijze
  1. Pureer in een keukenmachine of hakmolentje de geweekte cashewnoten, citroensap, zout, vanille, koekkruiden, honing en 2 eetl. water tot een glad en romig geheel. Voeg naar wens extra water toe voor een gladdere consistentie of om de keukenmachine een beetje te helpen.
  2. Was de peren (of schil ze evt.) en schaaf met een mandoline mooie dunne plakjes van de peer.
  3. Verdeel de geschaafde peer over 4 bordjes en schep op elke bordje een flinke lepel speculaasroom.
  4. Serveeropties: met cacao nibs of bijvoorbeeld met granaatappelpitjes (voor op de kersttafel bijvoorbeeld)

 

sinaasappel-pompoenmarmelade [ongezoet]
Vezels en calorieën

Door Marjolijn

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.