Pompoenbroodjes

Eén keer ik de week plan ik een hapjesavond. De tafel staat dan vol met allerlei kleine gerechtjes, soms simpel, soms heerlijk uitgebreid. Hapjesavond leent zich uitstekend om kleine restjes van de week (of uit de vriezer) op te maken, gecombineerd met verse gerechtjes.

pompoenbrood3

Grote favorieten voor hapjesavond zijn mango-garnalensalade, kleine gehaktballetjes, oer-humus en verse guacamole. De humus en guacamole serveer ik meestal met snackgroente of ik doop er lekkere stukjes vlees in, maar soms heb ik gewoon zin in iets anders. De combinatie van een heerlijk luchtig broodje met een romige spread, daar kan ik me echt op verheugen.

In deze tijd van het jaar zijn er, tegenwoordig ook in Nederland, pompoenen in overvloed. Eén van de leukste dingen van de herfst, wat mij betreft. Pompoenen zijn zo veelzijdig, je kunt er allerlei gerechten mee bereiden; van pompoencurry tot (pannen)koekjes, van moussaka tot zuurkoolstamppot. Of deze lekkere pompoenbroodjes bijvoorbeeld voor bij de humus.

pompoenbrood2

Hartig, zoet, neutraal… met dit recept kan je alle kanten op. Je kunt het serveren als scones (zoet en hartig), maar je kunt er bijvoorbeeld ook een focaccia of naanbrood van maken. Onder aan deze pagina vind je het basisrecept. Daarmee kun je oneindig variëren. Ik kies het liefst voor de neutrale variant, het beleg bepaalt dan of het zoet of hartig is (zoals bij brood).

Hier volgen enkele ideeën voor verschillende varianten, ik weet zeker dat jullie er nog veel meer kunnen bedenken:

Zoet:
  • 2 theelepels kaneel en een handje rozijnen
  • 2 theelepels speculaaskruiden en 1 eetlepel honing
  • 1 eetlepel verse gember (geraspt), een kleine appel in blokjes en 1 eetlepel honing
Hartig:
  • 1/2 eetlepel verse rozemarijn en 1 eetlepel verse salie, fijngehakt
  • 1/2 theelepel gemalen komijn en 1 teentje geperste knoflook
  • enkele eetlepels pesto (over het deeg verdelen en heel licht roeren met een satéprikker voor een marmereffect).
  • 3 eetlepels zwarte olijven en/of zongedroogde tomaten in kleine stukjes
  • 50 gram chorizo of bacon in kleine blokjes
  • 1 theelepel zeezout en een scheutje olijfolie over de broodjes verdelen
Neutraal:
  • handje zonnebloempitten of pompoenpitten over de broodjes verdelen
  • walnoten of andere noten in stukjes door het deeg roeren

Pompoenbrood

 

Pompoenbroodjes
 
Auteur:
Personen: 12
Ingrediënten
Bereidingswijze
  1. Plaats alle ingrediënten in de mengkom van een keukenmachine en pureer tot een gladde dikke massa.
  2. Laat het deeg ca. 10 minuten rusten, zodat het kokosmeel vocht kan opnemen.
  3. Het deeg blijft een beetje plakkerig, maar je kunt het nu naar wens vormen. Vorm balletjes om broodjes te maken, vul muffin vormpjes om scones te maken, platte vorm vullen voor een focaccia, wat je maar wilt.
  4. Verwarm de oven voor op ca. 165 graden Celsius.
  5. Plaats de broodjes in de voorverwarmde oven en bak ze in ca. 25 tot 30 minuten gaar, afhankelijk van de dikte van het deeg. Controleer tussentijds of ze niet te donker worden, zet dan eventueel de oventemperatuur wat lager.
  6. Laat de broodjes afkoelen, het liefst enkele uren in de koelkast.
Notities
Kokosmeel gerechten hebben echt even de tijd nodig om te rusten, direct uit de oven smaken ze nogal naar ei.

Serveer met beleg naar keus: bijvoorbeeld humus, tapenade, kokosroom, jam, vers fruit, notenpasta...

Geroosterde pompoen
Warme vanillepudding

6 Comments

  • Barbara 29/03/2015 at 14:00

    Zou je dit ook met zoete aardappel kunnen maken i.p.v. pompoen ?

    Reply
    • Marjolijn 29/03/2015 at 18:11

      Dat lijkt me zeker mogelijk, ik heb het zelf nog niet geprobeerd, maar dat zal vast vergelijkbaar resultaat geven

      Reply
      • Barbara 01/04/2015 at 13:15

        Ik heb ze gemaakt hoor , met zoete aardappel : groot succes !!

        Niet droog , stevig genoeg om er iets op te smeren , neutraal van smaak maar toch niet smakeloos . Ja , deze ga ik vaker maken 🙂 . Heel hartelijk dank !!

        Reply
        • Marjolijn 10/04/2015 at 08:47

          Wat voor lekkers heb je er op gedaan? Leuk he, die neutrale smaak, daardoor kan je het naar eigen wens combineren.

          Reply
      • Barbara 08/04/2015 at 09:05

        Ik heb ze inmiddels gemaakt met zoete aardappel en ja hoor : succesvol !

        Reply
        • Marjolijn 10/04/2015 at 08:42

          Geweldig! Goed om te weten, helemaal nu het pompoenseizoen een beetje achter de rug is.

          Reply

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.