Verwarmende pompoencustard
Verwarm jezelf met specerijen
Koudere dagen vragen om verwarmende gerechten. Warm qua temperatuur, maar ook verwarmend met kruiden en specerijen. Denk dan bijvoorbeeld aan specerijen zoals kaneel, geelwortel (kurkuma), gember, kardemom, nootmuskaat, anijs, komijn. Speculaas- en koekkruiden zijn samengesteld uit heerlijke combinaties van deze verwarmende kruiden, die uitstekend combineren met najaarsproducten. Smaakcombinaties zoals appel & kaneel, spruitjes & nootmuskaat, peer & (ster)anijs, peer & chocolade, wortel & gember, sinaasappel & kardemom zijn echte klassiekers.
Specerijen, meer dan smaak alleen
Specerijen voegen niet alleen smaak toe aan gerechten, veel specerijen ondersteunen de spijsvertering en stimuleren ons lichaam in de aanmaak van energie. Ze stoken daarmee ook onze interne verwarming op. Met name kurkuma, gember, kruidnagel en kaneel hebben daarnaast bacterie- en virusdodende en ontstekingsremmende eigenschappen. Specerijen vormen daarmee een prachtige toevoeging aan je gerechten, vooral in de donkere en koudere wintermaanden.
Eten met de seizoenen
Eén van de voordelen van met de seizoenen mee eten is dat de natuur ons precies die voedingsstoffen biedt die we in die tijd het meeste nodig hebben. In de winter zie je veel groenten die ons onder andere van de nodige vitamine C voorzien. Des te intenser de leefomstandigheden van een plant (weer en wind dus vooral in de wintermaanden), des te meer afweerstoffen een plant aanmaakt en des te groter de gezondheidswaarde van deze plant voor ons lichaam.
Wintergroenten zijn veelal ook rijker aan koolhydraten om ons van energie te voorzien. Als je de thermostaat altijd op 20 hebt staan, heb je dat niet nodig, maar als je gewoon je lichaam weer aanleert om zichzelf warm te houden (en de verwarming deze winter gewoon wat lager zet en lekker buiten gaat bewegen), dan zijn deze langzame koolhydraten ideaal.
Smaakcombinaties met pompoen
Vandaag deel ik een heerlijk verwarmend recept; pompoencustard uit de oven. Pompoen leent zich voor veel verschillende bereidingen en smaakcombinaties.
In hartige gerechten combineert het uitstekend met: komijn, ras el hanout, sinaasappel, knoflook, olijven, gevogelte, wild, paddenstoelen, rucola/spinazie, kerrie, koriander, ui, zuurkool.
Wil je het gebruiken in zoete gerechten, dan kun je denken aan combinaties met: kaneel, kardemom, koffie, kokos, nootmuskaat, pijnboompitten, walnoten, eieren, appel, cacao…
Wat zijn jouw tips om in de winter lekker warm te blijven?
- 300 gram gare pompoen (gekookt of geroosterd)
- 250 ml chufamelk*, kokosmelk of amandelmelk
- 2 eieren
- snufje vanillepoeder of 1 theel. vanille extract
- snufje zout
- 2 zoete appeltjes
- 1 theel. kaneel
- ½ eetl. ghee, roomboter of kokosolie + extra om de vormpjes in te vetten
- 1 theel. verse gember (fijn geraspt)
- Staafmixer
- 5 à 6 vuurvaste bakvormpjes / ramekins
- Grote ovenschaal waar de ramekins allemaal in passen
- Was de appels, verwijder klokhuis en snijd appels in kleine blokjes of plakjes
- Verwarm in een pan de appelstukjes, kaneel, ghee en gember en laat ca. 10 minuten zachtjes smoren tot de appel zacht begint te worden.
- Verwarm de oven voor op 175°C en vet de ramekins in.
- Pureer met de staafmixer pompoen, chufamelk en zout tot een gladde mousse.
- Roer er vervolgens met een spatel de eieren door.
- Zet de ramekins in de ovenschaal en verdeel het appelmengsel over de bodem.
- Verdeel de pompoenmousse over de ovenschaaltjes
- Verhit ca. 1,5 liter water en schenk het water in de ovenschaal waar de ramekins in staan. Zorg dat de ramekins tot halverwege in het water staan.
- Zet de ovenschaal voorzichtig in de oven
- Bak de custard ca. 30 min op 175°C, verlaag dan de temperatuur naar 150°C en bak nog 15 min tot de custard gaar en luchtig is.
- Serveer direct, de custard staat dan nog mooi bol, maar zakt bij afkoelen in. De custard is natuurlijk koud ook lekker of je kunt het opwarmen in een laagje plantaardige melk.
Laat ca. 100 gram ongepelde chufa's een nachtje weken. De volgende dag giet je ze af. Voeg ca. 500 ml heet water toe en pureer met de staafmixer tot de chufa's helemaal verpulverd zijn. Giet de chufamelk door kaasdoek en knijp zo veel mogelijk vocht uit de chufapulp. Door te variëren met de hoeveelheid water kun je zelf bepalen hoe romig je je melk maakt.
Hij is heerlijk Marjolijn! Deze ronde met appelvulling gemaakt. Ik ga hem zeker ook een keer maken als bijgerecht als ik iets van gevogelte of wild heb.
Ik heb een foto op je FB pagina gezet.
Dankjewel Francien, wat leuk. Ideaal recept om lekker mee te variëren inderdaad, zowel hartig als zoet. Ik kijk er naar uit om te horen wat je gaat uitproberen.
Ziet er super lekker uit ga ze morgen proberen .
Goddelijk!!! Ga hem ook met bieten proberen