Pretzelrondjes

De laatste maanden is mijn ‘hapjesavond‘ een beetje naar de achtergrond verdwenen, misschien omdat ik vooral behoefte had aan warme maaltijden. Maar met het stralende zonnetje van de afgelopen dagen borrelen er spontaan allerlei hapjesrecepten boven. Hoogste tijd om weer eens uitgebreid te genieten van een tafel vol verschillende smaken, geuren, kleuren en structuren om de zintuigen weer even lekker te prikkelen. Dit weekend ga ik met de ideeën verder frummelen. Vandaag deel ik alvast mijn recept voor knapperige kruidenpretzels.

Pretselrondjes

Vorige week plaatste ik al een recept voor een heerlijk zacht groentebrood, waarin ik ORAC kruiden heb gebruikt, maar je kunt net zo goed je eigen favoriete kruiden-/specerijenmengsel gebruiken. Ik vind het altijd fascinerend dat families in bijvoorbeeld India hun eigen ‘geheime’ specerijencombinaties kennen, die van generatie op generatie worden doorgegeven. Wij Nederlanders zijn dat niet gewend, hier is het al helemaal stoer als je meer dan twee kruiden in één gerecht weet te passen 😉 . Ik zal een volgende keer wat meer vertellen over mijn favoriete smaakcombinaties. In deze pretzels zou ik bijvoorbeeld kiezen voor een combinatie van tijm, rozemarijn en knoflook voor een Italiaanse variant, of gewoon gemalen karwijzaad, wat me vooral doet denken aan Duitse broden.

Pretselrondjes1

Deze knapperige pretzels zijn lekker om te dopen in bijvoorbeeld oer-humus of zuivelvrije kaas. Ik heb er rondjes van gevormd, maar je kunt er ook krakelingen of andere dunne vormen van vouwen. Ik kan me zelfs zoete varianten voorstellen met bijvoorbeeld anijszaad. In plaats van kokosolie zou je ook een olijfolie kunnen gebruiken die geschikt is om te verwarmen, dat geeft ook net weer een andere smaaksensatie.

Pretselrondjes2

Pretzelrondjes
 
Auteur:
Ingrediënten
  • 1 bakbanaan
  • 1 volle theelepel gedroogde kruiden (bijvoorbeeld ORAC Botanico-mix, spicy of mild)
  • ¼ theelepel zeezout
  • 2 eetlepels kokosolie
  • 40 gram tapiocameel
Bereidingswijze
  1. Pureer alle ingrediënten in een keukenmachine tot een dik deeg.
  2. Laat het deeg enkele minuten rusten zodat het steviger kan worden.
  3. Vorm vervolgens met de hand kleine pretzelrondjes of andere vormpjes naar wens.
  4. Verwarm de oven voor op 175°C.
  5. Bak de pretzels in 15 – 20 minuten licht bruin en stevig.

Krentenbolletjes
Appeltaarttruffels

8 Comments

  • Ansje Rooijackers 15/03/2015 at 16:33

    Hallo Marjolein,
    Ik doe vast iets fout. Mijn deegje is ontzettend vettig én brokkelig. De kokosolie heb ik eerst gesmolten. Is dat de boosdoener ?

    Groetjes Ansje

    Reply
    • Marjolijn 25/03/2015 at 08:09

      Hallo Ansje, Wat jammer dat het deeg niet zo mooi werd. Heeft het misschien te maken met de bakbanaan? Ik pureer de bakbanaan tot een hele gladde substantie, de kokosolie smelt ik niet van te voren. Heb je afgestreken maatlepels kokosolie gebruikt? Groetjes, Marjolijn

      Reply
  • maartje 29/03/2015 at 08:51

    is tapicoameel verzurend (als je kijkt naar alkalisch eten?)

    Reply
    • Marjolijn 29/03/2015 at 10:11

      Tapioca is licht verzurend, veel minder dan bijvoorbeeld koolhydraat-rijke producten als spelt, rijst en quinoa

      Reply
  • Twintwin2 01/08/2015 at 15:49

    Hoi Marjolein,

    Ik ben bang dat het bij mij ook niet lukt. Het deeg was heel zacht en veel meer tapioca helpt ook niet? Ik heb nu wat rondjes gedaan en op hoog van zegen in oven gedaan. Maar pretzeltjes lijkt me juist zo leuk? Eerst precies gedaan volgens recept maar het was echt net cakedeeg? Groetjes en dank je wel voor al je moeite en recepten! Ben er blij mee.

    Reply
    • Marjolijn 01/08/2015 at 15:56

      He, wat jammer. Wellicht dat er toch veel verschil zit tussen de merken tapiocameel of was je banaan rijper. Heb je een groene bakbanaan gebruikt? Het hoort inderdaad een stevig deeg te zijn wat je goed kunt vormen. Wordt het deeg wel dikker als je het even laat staan?

      Reply
  • Maarten 16/01/2016 at 09:51

    Bedoel je misschien 400 gram topiocameel waar 40 gram staat?

    Reply
    • Marjolijn 16/01/2016 at 10:08

      Nee, het gaat echt om een kleine hoeveelheid, misschien heb je net een theelepeltje meer nodig afhankelijk van het tapiocameel dat je gebruikt,

      Reply

Laat een reactie achter op Maarten Cancel Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.