Een paar maanden geleden schreef ik in mijn nieuwsbrief al het één en ander over koolrabi. Opvallend blijf ik vinden dat in Nederland koolrabi vaak zonder blad verkocht wordt. Uiteraard is dat voor de verkoper handig, want dan kun je het als consument minder goed zien wanneer de koolrabi al wat ouder is. Maar afgezien daarvan vind ik het vooral jammer omdat het blad van de koolrabi zeer smaakvol en gezond is. Het bevat, net als alle andere groenten in de kruisbloemige familie (zoals broccoli, bloemkool, boerenkool) een grote hoeveelheid fytonutriënten; sterk gezondheidsbevorderende en afweerondersteunende stoffen. Gelukkig zie je op streekmarkten en in biologische winkels steeds vaker koolrabi met flinke bossen loof. Dat is dus dubbel genieten van je mooie verse groenten.
Koolrabi is één van mijn favoriete groenten, je kunt het rauw eten, bakken, smoren en zelfs frituren. Rauw vind ik het lekkerst; ik snijd er dan dunne plakken van die ik als een soort ‘toastje’ beleg met zelfgemaakte paté of zuivelvrije ‘kaas’. Of ik maak er rauwe ‘frietjes’ van om in guacamole of paleo hummus te dippen. Voor meer recepten met koolrabi KLIK HIER. Koolrabiblad is lastiger te verteren als het rauw is. Het is rijk aan voedingsvezels en te gebruiken in recepten op dezelfde wijze als verse boerkool. Eigenlijk kun je het zien als een soort zomer-boerenkool. Ik maak er dan ook graag stamppot of puree mee. Je kunt het blad ook gebruiken als vervanger voor andere koolbladen of bijvoorbeeld wijnbladeren. Dit is mijn favoriete koolrabibladpuree…
- 1 bloemkool of flinke stronk broccoli
- 2 teentjes knoflook, gepeld
- 1 takje verse tijm of 2 salie blaadjes (of een snufje gedroogde kruiden)
- loof van 1 flinke koolrabi
- 2 eetlepels olijfolie
- evt. zout en peper
- Maak de bloemkool schoon en snijd in stukken (wanneer je een biologische bloemkool gebruikt kun je ook gewoon de bladen van de bloemkool gebruiken)
- Breng in een grote pan de bloemkool, knoflook en kruiden in een klein laagje water aan de kook (de bloemkool hoeft niet helemaal onder te staan).
- Kook de bloemkool 7 minuten met de deksel op de pan.
- Was ondertussen de koolrabi-bladeren.
- Zet na de 7 minuten het vuur uit en leg de koolrabi-bladeren op de bloemkool.
- Doe de deksel terug op de pan en laat 2 minuten staan.
- Giet de bloemkool af en vang wat afgietvocht op om de puree evt. wat dunner te maken
- Pureer de bloemkool en koolrabi-bladeren met de staafmixer en voeg de olijfolie toe.
- Breng evt. op smaak met peper en zout.
[…] producten waarvan de schil uitstekend gebruikt kan worden en zeer smaakvol en voedzaam is (zie ook dit artikel over hoe je meer uit je groente kunt halen). De schillen zijn ook nog eens rijk aan voedingsvezels. […]