Rabarber cobbler
In Amerika wordt het veel gegeten, vooral in de Zuidelijke staten, de zogenaamde fruit cobbler. Een cobbler is een warme vruchtencompote afdekt met een dik beslag. Het beslag neemt tijdens het bakken vocht op uit de compote en hierdoor ontstaat een heerlijk smeuïge taart vol smaak.
Deze taart schep je in schaaltjes omdat hij door de zachte structuur niet goed in stukken te snijden is. Ik serveer cobblers als nagerecht, maar vind ze ook erg lekker als ontbijt. Je kunt ze zowel warm als koud serveren. In dit recept heb ik rabarber en appel gebruikt, maar verse perziken, kersen of ander fruit kan natuurlijk ook.
Rabarber bevat een complex aan B vitamines, vit. C, vit. K en mineralen zoals ijzer, koper, calcium, kalium en fosfor. Tevens is rabarber rijk aan voedingsvezels. Rabarber is super gezond eigenlijk. In Nederland kennen we het vooral als vervanging voor appelmoes, maar rabarber biedt veel meer mogelijkheden.
- 5 stengels rabarber, gewassen
- 2 appels of 1 flinke mango
- 3 cm verse gember, geschild en fijn geraspt
- 1 theelepel arrowroot (bindmiddel)
- 5 eieren
- 1 banaan, geprakt
- 1 eetlepel honing of kokosbloesemsuiker
- 50 gram kokosolie of roomboter, gesmolten
- 1 theelepel vanille essence
- 65 gram kokosmeel
- ½ theelepel (wijnsteen)bakpoeder
- ¼ theelepel zeezout
- 1 theelepel kaneel
- Was de rabarber en snijd deze in plakjes (ca. ½ cm breed).
- Schil de appels of de mango en snijd deze in kleine blokjes.
- Breng de rabarber, appel/mango gember en 2 eetlepels water aan de kook en laat dit ca. 5 min. zachtjes pruttelen, tot de rabarber zacht is. Zet het vuur uit.
- Roer de arrowroot los in een kommetje met 1 eetlepel water en meng dit door de rabarber.
- Meng in een kom of keukenmachine kokosmeel, banaan, kokosolie, honing, vanille, bakpoeder, zout en kaneel door elkaar.
- Voeg vervolgens de eieren toe en mix nogmaals.
- Verwarm de oven voor op ca. 170 graden Celsius.
- Vul een bakvorm met de rabarbercompote en schep hier lepels van het plakkerige deeg/beslag op. Zorg dat het deeg enigszins verdeeld is over de rabarber, maar roer het niet echt door elkaar.
- Bak de rabarbercobbler in ca. 30 -35 minuten gaar.