Rabarbertijd
Zodra het voorjaarszonnetje warmte gaat afgeven, begin ik trek te krijgen in lentegroenten. Zo keek ik al een tijdje uit naar rabarber. Deze week was het eindelijk zover. Op de terugweg van een afspraak in het oosten van het land ben ik snel even de grens over gepiept om in Duitsland boodschappen te doen. Daar, in de winkel, lachte een frisse bundel rabarberstelen me toe. Die kon ik natuurlijk niet laten laten liggen. Rabarber kennen we vooral van compote, maar je kunt er ook heel veel andere leuke gerechten mee verrijken. Ik ga van de week een van mijn favoriete rabarberrecepten maken, rabarber-cobbler (Amerikaanse taartvariant). Rabarbercompote mag dan een bekend gerecht zijn, je kunt er nog veel kanten mee op, vandaag deel ik een recept voor rabarbercompote met rooibos en gojibessen.
Gezonde eigenschappen van rabarber
- Rabarber bevat vitamine A en C en verschillende B vitamines. B vitamines spelen een voorname rol in onze energiehuishouding. Vitamine C ondersteunt het lichaam onder andere bij de afbraak van histamine, waardoor het helpt allergieklachten, zoals hooikoorts, te verminderen.
- In rabarber vinden we ook mineralen zoals calcium, kalium, natrium en magnesium. Deze mineralen spelen onder meer een rol in de prikkeloverdracht in de zenuwbanen, onze hormoonhuishouding en de energiecentrales in ons lichaam.
- Rabarber bevat net als appel de stof pectine. Pectine is een bekend bindmiddel waardoor je er eenvoudig compotes en jams van kunt maken. Pectine is een prebiotische vezel en vormt een mooie voedingsbron voor de goede bacteriën in de darmen.
- Rabarber bevat naast vitamines en mineralen ook andere bioactieve stoffen, waarvan enkele verantwoordelijk zijn voor de rode kleur in de rabarber. Deze stoffen hebben een ontstekingsremmende werking, kunnen cholesterol binden, helpen onder andere vaatwanden sterk te houden en ondersteunen ontgiftingsprocessen in de lever.
- Rabarber bevat zeer weinig koolhydraten (sowieso weinig calorieën) en heeft een alkaliserend effect op ons lichaam (mooie tegenhanger voor verzurende producten), mits we geen suiker toevoegen natuurlijk (mooie reden om rabarber eens in hartige recepten te gaan proberen 😉 ).
Rabarberrecepten
Rabarber is echt veelzijdig, kijk maar eens naar deze smakelijke rabarberrecepten van collega bloggers:
- Rabarber Aardbei Kruimel van Eet Goed Voel Je Goed
- Rabarbersoda van de Voedzame Keuken (ik heb toevallig vorige week de gemberbug gemaakt en gisteren was mijn eerste fles zelfgemaakte gemberbier klaar, echt heerlijk)
- Rabarbercompote van Barbara Eet
En wat ook zeker leuk om te proberen is: verwerk rabarber eens in een hartig gerecht:
- Rabarbercurry met kip van EetPaleo
- Gevulde kip met rabarber van Taste en Inspiration
De duistere kant van rabarber
Nou ja, duister, dat valt wel mee, maar het is denk ik wel belangrijk om te vermelden. Rabarber is rijk aan oxaalzuur. Oxaalzuur is een antinutriënt die door bepaalde planten wordt aangemaakt om zichzelf te beschermen. Oxaalzuur bindt zich aan bepaalde mineralen in voeding, zoals calcium, zink en ijzer. Hierdoor kunnen deze voedingsstoffen slechts in beperkte mate opgenomen worden door ons lichaam. De binding van oxaalzuur aan calcium wordt wel in verband gebracht met verhoogde kans op het ontstaan van nierstenen.
De positieve eigenschappen van rabarber (en andere oxaalzuurrijke groenten) wegen zeker op tegen de nadelen, wel blijft afwisseling belangrijk. Elke dag veel oxaalzuurrijke producten eten is niet aan te bevelen, vooral voor mensen met jichtklachten, reumatische artritis en nierstenen. Het blad van de rabarberplant bevat zulke grote hoeveelheden oxaalzuur, dat dit niet geschikt is voor consumptie.
Oxaalzuur vinden we onder andere in:
- cacao
- spinazie
- rabarber
- postelein
- cassave
- peterselie
- snijbiet
- noten
- bietjes
Rabarber met…
Eén van mijn favoriete bezigheden in de keuken is het testen van smaakcombinaties. Zo ben ik deze keer met rabarber gaan experimenteren. Het resultaat…: rabarbercompote met rooibos en gojibessen.
- 500 gram rabarber
- 1 appel
- 2 eetlepels water
- 2 eetlepels gojibessen
- 2 à 3 eetlepels gula java rooibos (of gewone kokosbloesemsuiker en een zakje rooibosthee)
- Was de rabarber en snijd in dunne plakjes (ca. ½ cm dikte).
- Was de appel, verwijder klokhuis en rasp op een grove rasp.
- Breng in een pan de rabarber, appel en water (en het zakje rooibosthee als je geen gula java rooibos gebruikt) zachtjes aan de kook met de deksel op de pan.
- Laat op een laag vuurtje ca. 10 minuten zachtjes stoven en zet daarna het vuur uit (en verwijder het theezakje)
- Hak ondertussen de gojibessen tot een fijn poeder in een hakmolen.
- Voeg de gula java en de fijn gehakte gojibessen toe aan de rabarber.
- Roer door en voeg evt. naar smaak wat extra gula java toe.
- Hoe langer je het laat staan, hoe meer de samen in zullen trekken
Dankjewel voor de vermelding Marjolein! 🙂 🙂
Jij bedankt voor het leuke rabarberrecept 🙂
Welke bessen benaderen in dit recept de gojibessen? Deze mag ik niet jebben (nachtschade familie).
Je zou de bessen bijvoorbeeld kunnen vervangen door gedroogde cranberry’s, bosbessen of zelfs moerbeien. Maar je kunt ze ook gewoon weglaten uit het recept.