Het rabarberseizoen loopt op z’n einde, en er gaat niks boven verse oogst, dus daar maken we nog even gebruik van. Gelukkig laat rabarber zich ook prima invriezen, zodat we nog wat langer van deze vezelrijke en smakelijke groente kunnen genieten. Rabarber kun je op meerdere manieren invriezen; rauw, gewassen en in stukjes gesneden of verwerkt als bijvoorbeeld compote. In te vriezen rabarbercompote maak ik vaak van uitsluitend rabarber, zonder enige toevoegingen, zo kan ik deze op een later moment verwerken in zowel hartige als zoete gerechten.
Het koken van rabarber kost maar een paar minuten, daardoor is het ook een ideale groente om in je ontbijt te verwerken. De prebiotische pectine zorgen voor een verzadigd gevoel en voedt de goede bacteriën in je darmen. Pectine bevindt zich in de celwanden van planten, het is een natuurlijk geleermiddel, waardoor rabarber zich uitstekend leent om er compote of jam van te maken. Net als rabarber zijn ook appels en bijvoorbeeld kweeperen rijk aan pectine. Bij gebruik van deze natuurlijke pectinebronnen is gebruik van geleisuiker/gelatine of andere verdikkingsmiddelen niet nodig. Lekker puur natuur .
Op de valreep zo tegen het einde van het rabarberseizoen heb ik een rabarbermousse gemaakt. Slechts 3 ingrediënten, simpeler kan bijna niet.
- ca. 300 gram ongezoete rabarber compote*
- 1 rijpe avocado
- 1 banaan
- 1 theel. vanille extract of een handje vlierbloesem (optioneel)
- Pureer de ingrediënten tot een gladde en romige mousse.
