Rabarbersalade met sinaasappelsaus

Rabarbersalade1

Vorige week schreef ik al een stukje over rabarber. Deze koolhydraatarme groente is rijk aan prebiotische vezels, lekker voor de darmbacteriën. Aan rabarber worden veel gezondheidsvoordelen toegekend, waaronder anti-inflammatoire en antioxidante eigenschappen. Het van nature aanwezige appelzuur, wat we onder andere ook kennen van appelazijn, kan de lichaamseigen reinigende werking ondersteunen. Maar daarnaast bevat rabarber dus ook oxaalzuur, hoe ouder de plant des te meer oxaalzuur. Oxaalzuur kan zich in het lichaam binden aan onder andere calcium, waardoor calcium in mindere mate beschikbaar is voor ons lichaam.

Rabarbersalade2

Oxaalzuur bevindt zich voor het overgrote deel in de bladeren van de rabarberplant, en wel in zulke grote hoeveelheden dat deze niet geschikt zijn voor consumptie. De stengels bevatten aanzienlijk lagere doseringen en zijn zowel rauw als bereid te gebruiken. Verhitting van rabarber blijkt uit verschillende onderzoeken nauwelijks de hoeveelheid oxaalzuur te verminderen, het kookvocht zal wel wat opnemen, maar dat gooien we bij rabarber meestal niet weg. Veel andere voedingsstoffen in rabarber nemen juist wel af met verhitting, zoals vitamine C en andere antioxidanten. Grappig genoeg zijn echt heel veel voedingsmiddelen die rijk zijn aan antioxidanten ook rijk aan oxaalzuur.

Rabarbersalade5

Ons lichaam zou prima in staat moeten zijn om oxaalzuur in normale hoeveelheden zonder problemen te verwerken, de hele kleine kristalletjes die gevormd worden wanneer het bindt aan calcium worden eenvoudigweg via de urine uitgescheiden. Ons lichaam blijkt zelfs gewoon zelf oxaalzuur aan te maken. Daarnaast horen er in onze darmen bacteriën te leven die oxaalzuur kunnen afbreken, goede darmflora is wel iets waar het nogal eens aan schort in onze maatschappij. Voldoende drinken is sowieso belangrijk. Ben je echt van plan dagen lang een paar kilo rabarber per dag te gaan eten, dan wordt het een ander verhaal, dat zou ik niet adviseren, maar dat geldt net zo goed voor andere oxaalzuurrijke producten zoals bakbanaan, gember, zoete aardappel, pastinaak, spinazie, bietjes, etc. Ook hier komen we weer uit op het belang van variatie. Voor de afwisseling deel ik daarom vandaag een recept met rauwe rabarber; een rabarbersalade met sinaasappelsaus.

Rabarbersalade4

Rabarbersalade met sinaasappelsaus
 
Auteur:
: Bijgerecht
Personen: 2
Ingrediënten
Salade
 • 1 à 2 stengels rabarber
 • 1 koolrabi
 • Enkele takjes koriander, grof gehakt
Sinaasappelsaus
 • 1 sinaasappel
 • 1 avocado
 • 1 teentje knoflook (optioneel)
 • enkele takjes koriander
 • 2 takjes munt
 • 3 eetlepels olijfolie
 • zout en peper
Bereidingswijze
Salade
 1. Snijd de uiteinden van de rabarber en spoel de stengels goed af.
 2. Schaaf of snijd de rabarber in hele dunne plakjes (ca. 1 mm dikte)
 3. Schil de koolrabi en snijd in zeer dunne reepjes.
 4. Verdeel de groenten over een schaal en strooi hier de koriander over.
 5. Serveer met de sinaasappelsaus
Sinaasappelsaus
 1. Was de schil van de sinaasappel en rasp het oranje deel van de schil er af met een fijne rasp.
 2. Pel de rest van de schil van de sinaasappel, haal de partjes los en snijd evt. pitjes er uit.
 3. Schil de avocado en verwijder de pit.
 4. Pureer in een hakmolentje of met de staafmixer de sinaasappel (met velletjes en al), avocado, knoflook, koriander, munt en olijfolie tot een gladde saus. Jen kunt evt. meer olijfolie toevoegen als je een dunnere saus wil.
 5. Breng op smaak met peper en zout.

Rabarbersalade

Vruchtentaartjes
Thaise noedelsoep


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.