Romige spaghetti pompoen

Het is niet altijd makkelijk om een pasta-alternatief te vinden dat net zo veel voldoening geeft als bijvoorbeeld echte spaghetti. Spaghetti is zo’n ultiem “comfort food”. Hoewel er veel mogelijkheden zijn (zie ook mijn blogpost over pastavervangers), en een spiraalsnijder één van de meest gebruikte gereedschappen in mijn keuken is, is er een groente die het allemaal al in zich heeft: de spaghetti pompoen.

spaghetti2

Spaghetti pompoen is een pompoen waarvan het vruchtvlees de structuur heeft van dunne spaghetti. Het leuke vind ik dat je hiermee spaghetti van groenten kunt serveren zonder ingewikkelde keukenattributen of gepruts met een kaasschaaf of mandoline. Het enige wat je hoeft te doen is de pompoen afspoelen, door midden snijden en vervolgens 30 – 45 minuten roosteren in de oven. De spaghetti kun je vervolgens direct uit de pompoen eten.

Pompoen

Zie links boven de spaghetti pompoen

Ik heb de voornaamste verschillen tussen gekookte (tarwe) spaghetti en spaghetti pompoen even op een rijtje gezet. Afgezien van de anti-nutriënten en gluten die we in reguliere (tarwe) spaghetti vinden, valt op dat de hoeveelheid koolhydraten per 100 gram bereid product bijna 5 maal hoger is in spaghetti dan in de pompoen. Deze koolhydraten zijn ook de voornaamste reden van de hogere calorische waarde van de spaghetti. Pasta mag dan meer vezels bevatten, dit zijn veelal de niet-fermenteerbare vezels, terwijl pompoen vooral fermenteerbare vezels bevat, welke veruit de voorkeur hebben.

spaghetti

Bron: //nutritiondata.self.com/

Zowel de pasta als de pompoen bevatten nauwelijks vetten (opvallend is wel het verschil in vetzuur samenstelling). Pasta is wel rijker aan proteïne dan de pompoen, maar als we granen als proteïne bron zouden gebruiken, zouden we naar verhouding veel te veel koolhydraten binnen krijgen. Als we kijken naar de micro-nutriënten (vitamines, mineralen, etc.), dan zien we dat pompoen in veel gevallen hoger scoort. De spaghetti pompoen doet in magnesium en selenium onder voor pasta, maar ook pasta valt in het niet vergeleken met vis, schaal/schelpdieren, noten en zaden als we kijken naar selenium. En voor een flinke doses magnesium kunnen we beter een extra portie groene bladgroenten eten.

spaghetti1

Twee andere opvallende verschillen zitten in de hoeveelheid natrium en fosfor. Natrium en fosfor krijgen we in onze voeding al ruim voldoende binnen, vaak te veel zelfs! Tekorten aan voedingsstoffen als choline, kalium, B-vitamines en fermenteerbare voedingsvezels zijn echter wel vaak aan de orde. Hoeveel iemand van bepaalde voedingsstoffen nodig heeft, verschilt van persoon tot persoon, maar al met al vind ik (spaghetti) pompoen een gezonde keuze.

spaghetti3

Ben je er klaar voor om iets nieuws te proberen? Spaghetti pompoen kun je gebruiken als vervanger voor pasta of noedels in al je favoriete recepten. Probeer het eens met een lekkere carbonara saus, in pittige noedels, met zelfgemaakte pesto en garnalen, met spinazie en scampies, in pad thai, of met “kazige” saus, zie onderstaand recept.

spaghetti4

Romige spaghetti pompoen
 
Kooktijd
Totale tijd
 
Auteur:
Personen: 2
Ingrediënten
  • 1 spaghetti pompoen
  • 100 ml water
  • 1 eetlepel gelatine poeder (optioneel)
  • 300 gram gestoomde of gekookte groenten (bijvoorbeeld aardpeer, bloemkool, courgette en/of pastinaak, combinaties zijn zijn helemaal leuk)
  • 2 teentjes knoflook
  • ½ theelepel gedroogde tijm
  • 4 eetlepels roomboter of olijfolie
  • 1 theelepel zeezout
  • 3 eetlepels tapiocameel
  • 2 eetlepels edelgist
  • 1 eetlepel appelazijn
Bereidingswijze
  1. Verwarm de oven voor op 175℃. Snijd de spaghetti pompoen in de lengte doormidden. Leg beide helften op een bakplaat en bak de pompoen in ca. 45 minuten gaar.
  2. Roer ondertussen de gelatine door het water en laat enkele minuten staan.
  3. Pureer de gestoomde groenten samen met knoflook, tijm en water (met gelatine) tot een gladde puree.
  4. Verwarm in een pannetje de groentenpuree met roomboter, zout en tapioca en blijf voortdurend roeren. Breng langzaam aan de kook en laat al roerend 2 minuten garen tot het begint te glanzen.
  5. Zet het vuur uit en roer edelgist en appelazijn er door.
  6. Voeg wanneer de saus te dik is nog enkele lepels water toe.
  7. Haal de gare pompoen uit de oven en trek met twee vorken het spaghetti-vormige vruchtvlees los. Schenk de romige groentensaus over de pompoen-spaghetti en verwarm de gevulde pompoenen nog ca. 5 minuten in de oven.
  8. Serveer met verse kruiden en bijvoorbeeld kleine gehaktballetjes.

spaghetti

Pestobroodjes
Paté met gekonfijte stoofperen

No Comments

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.