Salade van octopus

Ik moet toegeven dat ik bij inktvis en octopus altijd dacht aan taaie rubberachtige stukken vlees. Tot een week geleden dan… Vorige week heb ik bij vrienden octopus gegeten. Die octopus was echt heerlijk, het heeft mijn beeld compleet veranderd. Ik vond het zo lekker; dat wilde ik zelf ook kunnen maken. Met dit mooie weer besloot ik een salade te maken van octopus, zwarte olijven en artisjok. Puur, simpel en bijzonder smakelijk.

Salade van octopus

Zowel de smaak als de structuur van octopus deden me sterk denken aan gamba’s en coquilles. Beide nogal prijzige ingrediënten, ik was dan ook blij verrast dat octopus aanzienlijk aantrekkelijker geprijsd is.

Octopus

Zacht gegaarde octopus tentakels

Qua uiterlijk zijn de tentakels van een octopus misschien even wennen. Maar als je iets nieuws wilt proberen en van gamba’s en coquilles houdt, is dit een echte aanrader. Hoe zorg je er voor dat de octopus mals en zacht is? In tegenstelling tot wat je misschien denkt, heeft octopus een lange kooktijd. Ik heb de octopus tentakels, circa 45 minuten zachtjes laten garen en ze waren heerlijk mals.

Deze salade doet het goed als lunch of bijgerecht op zomerse dagen. Het heeft eigenlijk niets anders nodig dan een scheutje goede olijfolie. Met maar vier ingrediënten spreekt de eenvoud, maar zet je iets heel bijzonders op tafel.

Octopus salade

Salade van octopus
 
Auteur:
: Bijgerecht
Personen: 4
Ingrediënten
  • 500 gram octopus tentakels
  • 200 - 250 gram artisjokharten (gegaard en schoongemaakt of uit vriezer of pot, uitgelekt)
  • enkele eetlepels zwarte olijven
  • 3 eetlepels extra vierge olijfolie
Bereidingswijze
  1. Spoel de octopus tentakels af onder stromend water en plaats in een pan.
  2. Vul de pan aan met water tot de octopus net onder water staat. Plaats de deksel op de pan. Breng het water aan de kook en zet het vuur laag.
  3. Laat de octopus ca. 45 minuten zachtjes garen zonder de deksel van de pan te halen.
  4. Giet het vocht af en laat de octopus een beetje afkoelen.
  5. Snijd ondertussen de olijven en de artisjokharten in grove stukken.
  6. Snijd de afgekoelde octopus in stukken en meng alle ingrediënten door elkaar.
  7. Voeg eventueel naar smaak nog wat peper en zout toe.
  8. Plaats de salade in de koelkast en serveer koud.

kastanjekoek met abrikozen
Artisjokken met kruidenvinaigrette

No Comments

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.