Santen, handig en lekker
Santen, ik gebruik het regelmatig en vind het zeer praktisch om op voorraad te hebben. Het is een ideale basis voor curry’s, soepen, romige sauzen, smoothies, pudding, koekjes, brownies, zelfgemaakte chocola, truffels en nog veel meer. Ook lekker is een flinke schep santen in je (cichorei-) koffie of maak er bijvoorbeeld warme chocolade melk mee. Eigenlijk is santen van zichzelf al zo lekker, dat het bijna verslavend is 😉 , een lepeltje santen is gewoon een lekkernij op zich. Blokjes santen, eventueel gemengd met je favoriete smaakmaker zoals vanille, kaneel, citroen, sinaasappelschil, amandelextract, zijn een handige snack voor onderweg. De kokosvezels en het vet zorgen voor verzadiging en energie, waardoor je met kleine hoeveelheden weer een tijd vooruit kunt.
Wat is santen
Santen, wordt onder verschillende noemers verkocht, zoals kokosboter, kokoscrème (of cocoscrème), en ook vaak Engelse benamingen als coconut cream concentrate en creamed coconut. Santen is in Nederland verkrijgbaar bij bijna elke supermarkt, meestal in verpakkingen van 200 gram. Ik heb het in Nederland alleen nog maar gevonden verpakt in plastic en vervolgens in een doosje. De reguliere merken bevatten vaak sulfiet als conserveermiddel. Sulfiet staat niet altijd bij de ingrediënten, maar het staat als het goed is wel op de verpakking vermeld. Biologische merken zoals Biona, Amaizin en Rapunzel bieden sulfiet-vrije opties. Santen is, normaal gesproken, gemaakt van pure kokosnoot, maar lees altijd even goed de verpakking, want sommige merken voegen de meest bizarre ingrediënten toe. Vaak kun je ook zien dat de santen warm in de verpakking is gegoten, waardoor het vet en de vezels zich gaan scheiden. Je ziet dan een donkerder deel en een witter deel. Plastic en warmte gaan al helemaal niet zo goed samen helaas.
Mijn twee favoriete merken kokosboter koop ik bij iherb. Deze zijn beide in glas verpakt, wat ik altijd verkies boven plastic om hormoonverstorende stoffen in mijn voeding te beperken. Zowel Artisana als Nutiva bieden rauwe kokosboter:
Kopen of zelf maken
Kokosboter kun je natuurlijk kopen, maar je kunt het ook gewoon zelf maken, een recept met maar 1 ingrediënten; ongezoete (ongezwavelde) gedroogde kokosrasp. Er zit groot verschil tussen verschillende merken kokosrasp. Sommige merken kokosrasp zijn niet meer dan een restproduct van de productie van kokosolie of kokosmelk. Alle smaak en vet is dan uit de kokos geperst en wat overblijft zijn de kokosvezels. Je kunt je waarschijnlijk wel voorstellen dat deze kokosrasp nagenoeg smakeloos is en ook niet echt geschikt om santen of kokosmelk van te maken. Ik kies bijvoorbeeld voor merken als De Nieuwe Band en huismerk van Ekoplaza.
Het recept
Pureer kokosrasp in een krachtige blender of keukenmachine tot een dikke pasta (op dezelfde manier als je notenpasta maakt). Voeg evt. een schepje kokosolie toe als het onvoldoende wil pureren. Duw regelmatig de kokos van de zijkanten naar beneden en pureer verder. Door het pureren ontstaat een beetje warmte waardoor de pasta echt een smeuïge substantie wordt en steeds beter pureert. Schep de kokosboter uit de blender in een glazen pot (wacht niet tot de kokosboter afkoelt!). Bij hogere temperaturen (in de zomer) is de pasta smeerbaar, en wanneer het kouder is, vormt een stevig blok. Wat ik vaak doe is het grote blok verbrokkelen met een groot mes, daardoor is het makkelijk te doseren en super snel in gebruik. Je kunt de zelfgemaakte kokosboter gewoon op kamertemperatuur bewaren, ideaal dus ook om mee te nemen of op je werk een potje te hebben staan.
Ik heb net 2 pakjes Santen gekocht. Go Tan en Amaizin. Tot mijn schrik zitten in beiden pakjes 22,5 kh en 24 KH. Ik krijg neiging om ze weg te geven en maar weer zelf aan het maken van kokos room te beginnen.
Zitten er dan geen KH in? Graag Uw antwoord, Simone
De koolhydraten in santen zijn niet van toegevoegde suikers, de hoeveelheid koolhydraten is dus hetzelfde wanneer je het zelf zou gaan maken uit kokosrasp. Een groot deel van de koolhydraten in kokos bestaat echter uit voedingsvezels, die voeding vormen voor de goede bacteriën in onze darmen, en niet voor ons, dus daar zou ik me niet druk om maken. Santen bestaat voor het overgrote deel uit vetten en bevat zelfs proteïne. De vezels en vetten in kokos zorgen samen snel voor verzadiging en veel goede voedingsstoffen. Verschillende merken kokosrasp kunnen wel onderling wat verschillen in voedingswaarde, sommige merken hebben de kokos al uitgeperst, waardoor er bijna alleen maar vezels (en weinig smaak) overblijven.
Ha, fijn idee dit! Heb je een idee hoe lang je de zeflgemaakte santen zou kunnen bewaren?
Hoi Elise, dat is een goeie vraag. Het zou een hele tijd goed moeten blijven, echt wel weken, mits je natuurlijk met hele schone materialen werkt. Toch zou ik het zelf niet langer dan een maand bewaren.
Hallo,
Kun je ook verse kokosnoot rasp gebruiken.Of moet het echt gedroogde kokos zijn.
Verse kokosnoot is ook een optie, dit bevat echter wel meer vocht wat de houdbaarheid verkort en de structuur net wat anders maakt.
Een recept dat tot een erg lekker resultaat leid.
Heel erg geslaagd,
Cees
Super! Wat leuk dat je het ook zo lekker vindt. Groet, Marjolijn
Ik heb geen krachtige blender of keukenmachine. Kan je er een aanraden?
In principe kun je elke blender gebruiken, het duurt dan alleen wat langer. Er zijn geweldige blenders in verschillende prijsklassen: Bianco, Blendtec, Montana en Vitamix zijn allemaal echt top, maar ook behoorlijk aan de prijs
Mijn ervaring is dat Amazon Duitsland vaak goede prijzen biedt (en gratis verzending), daar zou ik zeker even kijken. In de wat lage prijsklassen heb je ook prima opties zoals BioChef (verschillende prijsklassen), Bosch. Ik adviseer om in ieder geval te kijken naar het vermogen, het aantal omwentelingen per minuut en de inhoud van de mengbeker passend op jouw wensen. Groetjes, Marjolijn
Ik heb bij de ah biologische kokosrasp gekocht, maar deze was helaas niet geschikt om santen van te maken. Welke andere merken kokosrasp kun je nog meer aanraden? En hoe weet ik of het een goede is?
Des te hoger het vetpercentage van de kokosrasp des te beter geschikt het is om er santen van te maken. Als de kokos eerst al ‘uitgeperst’ is om er kokosmelk uit te halen, dan blijf je met de vezels achter. Ik gebruik zelf meestal Terrasana. Ik heb die van AH nog nooit geprobeerd, maar wat kan helpen is een schepje kokosolie toevoegen, dan kan je vrijwel alle kokosrasp gebruiken.