Scones3

Kokosolie of kokosvet

Met deze lagere temperaturen staat mijn kokosolie weer gestold in de keukenkast. De hele zomer heb ik kokosolie gewoon uit de pot kunnen gieten, maar bij mij is hij nu weer zo hard, dat ik met een mes moet bikken om de kokosolie te kunnen gebruiken. Niet zo heel raar, aangezien het op het moment iets van 17 graden is in huis. Extra virgine kokosolie smelt bij ongeveer 24°C, bewerkte kokosolie heeft een hoger smeltpunt en blijft dus ook in de zomer langer hard.

Oliën en vetten zijn esters van glycerine en vetzuren, afhankelijk van de vetzuren is zo’n verbinding vloeibaar of vast bij kamertemperatuur. Als het vloeibaar is bij kamertemperatuur (in het land van herkomst), wordt het olie genoemd, als het vast is bij kamertemperatuur, spreek je van vet. Kokosolie is dus zo’n grensgeval, aangezien het smeltpunt rond kamertemperatuur ligt. Je zou het in de zomer kokosolie kunnen noemen en in de winter kokosvet, maar het is dus gewoon een ander woord voor hetzelfde product.

Scones2Meten of wegen

In recepten zie je dat de ene keer kokosolie in milliliters is aangegeven en de andere keer in grammen. Van water weten we dat 100 milliliter gelijk is aan 100 gram. Oliën en vetten zijn lichter dan water, vandaar dat ze gaan drijven op water. 100 milliliter kokosolie weegt dus ook minder dan 100 gram, namelijk ca. 90 gram. In Amerika maakt men veel gebruik van maten in cups, de Amerikaanse cup is net iets minder dan 240 ml. De benodigde hoeveelheid in recepten is van cups dan ook eenvoudig om te rekenen naar milliliter. Het omrekenen naar grammen ligt echter natuurlijk complexer aangezien dat afhankelijk is van de soortelijke massa.

Een cup amandelmeel weegt bijvoorbeeld ca. 96 gram, terwijl een cup arrowrootmeel ongeveer 130 gram weegt en een cup honing ca. 340 gram! Bij kokosmeel is het een nog lastiger verhaal, dit verschilt namelijk nogal per kokosmeel. Het ene merk bevat meer vezels, terwijl een ander merk bijvoorbeeld meer vetten of meer koolhydraten bevat. Deze verschillen resulteren uiteraard ook in andere bak-resultaten; ongeacht of je afmeet in grammen of cups.

Scones1Nauwkeurig resultaat

Ook eetlepels en theelepels zijn echte maateenheden. Eén eetlepel is 15 ml, één theelepel is 5 ml. Dus als er bijvoorbeeld in een recept staat dat je één eetlepel amandelpasta nodig hebt, dan betekent dat een afgestreken maatlepel van 15 ml, en ½ theelepel baksoda is dus 1 afgestreken maatschepje van 2,5 ml.

Kokosolie meet ik bij voorkeur af in grammen, aangezien ik het in de winter lang niet altijd laat smelten alvorens het in een recept te gebruiken. Dan laat ik de keukenmachine gewoon een glad deeg vormen. Het afmeten van ingrediënten in grammen geeft een nauwkeuriger resultaat, aangezien het niet uitmaakt of je iets aanstampt of heel los in de maatbeker legt. Toch vind ik het soms ook wel erg makkelijk om met cups te werken, helemaal als de hoeveelheden niet zo nauw komen 😉 . Welke methode gebruik jij het liefst?

Kaneel-rozijnen scones
 
Auteur:
Porties: 12 stuks
Ingrediënten
 • 250 gram appelpuree (ongezoet)
 • 1 eetlepel kaneel
 • 1 theelepel vanille extract (optioneel)
 • 100 gram kokosolie/roomboter/ghee of palmolie, op kamertemperatuur
 • snufje zout
 • 150 gram tijgernotenmeel
 • 75 gram kokosmeel
 • 50 gram arrowroot
 • ½ theelepel baksoda
 • 1 eetlepel appelazijn
 • 50 gram rozijnen
Bereidingswijze
 1. Verwarm de oven voor op 175°C.
 2. Meng in een grote kom appelmoes, kaneel, vanille, kokosolie en zout.
 3. Zeef er vervolgens tijgernotenmeel, kokosmeel, arrowroot en baksoda over.
 4. Kneed tot een egaal deeg.
 5. Meng er als laatste appelazijn en rozijnen door, kneed nogmaals goed door.
 6. Vorm ca. 12 scones van het deeg en leg deze op een bakplaat bekleed met bakpapier.
 7. Bak de scones in de voorverwarmde oven in ca. 30 minuten gaar en lichtbruin.
Notities
Deze scones zijn net als andere scones warm het lekkerst. Serveer ze met een flinke schep kokosslagroom en zelfgemaakte vruchtencompote.

 

Pandan extract
Verwarmende pompoencustard

Door Marjolijn

3 gedachte over “Kaneel-rozijnen scones”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.