Soms kun je met weinig ingrediënten toch iets heel bijzonders creëren, zoals deze marmelade bijvoorbeeld. Slechts twee ingrediënten; pompoen en sinaasappel, that’s it! Voor een extra speciaal effect kun je smaakmakers zoals vanille en gember toevoegen, en ook kaneel of zelfs koekkruiden vormen een mooie combinatie met de basisingrediënten.
Marmelade is vruchtenspread waarin zowel de schillen als het vruchtvlees van citrus verwerkt zijn. De schillen zorgen voor een bittere smaak die goed combineert met romige producten, zoals kokosslagroom. In Groot-Brittannië serveren ze marmelade bijvoorbeeld graag bij warme scones en ingedikte room. Door te spelen met de hoeveelheid schillen, kun je zelf bepalen hoe bitter je de marmelade wilt hebben. Voeg ze daarvoor beetje bij beetje toe, tot je de gewenste bitterheid hebt bereikt. Het vruchtvlees van de sinaasappels en de pompoen zorgen voor het zoete element.
Wat kun je dan zoal met deze sinaasappel-pompoenmarmelade?
Hier enkele serveersuggesties:
- serveer, zoals op de foto, met je favoriete broodje, scone of muffin of bijvoorbeeld worteltaart
- op de kersttafel met gevogelte, zoals wilde eend
- als basis voor sladressing of sauzen
- een schepje door je kokosyoghurt, paleo ‘havermout’ of custard
- als extra laagje in open taartjes of vruchtentaartjes
- smaakmaker in appeltaart
- in pannenkoeken of crêpes met een flinke klodder kokosslagroom
- vulling in chocolaatjes of fudge
- in je pompoenlatte
Volgende week deel ik een recept met je voor een luchtige mousse op basis van deze marmelade. Maak je klaar voor een feestelijk dessert!
- 500 gram gare pompoen (gekookt of geroosterd) (Hokkaido pompoen kun je met schil en al gebruiken)
- 3 sinaasappels (bio)
- 125 ml water
- 2 cm verse gember, in plakjes (optioneel)
- 1 theelepel vanille extract (optioneel)
- Was de sinaasappels en gebruik een dunschiller, fijne rasp of microplane om het oranje gedeelte van de schil van de sinaasappel te schillen.
- Breng de oranje sinaasappelschillen met het water en de gember aan de kook.
- Zet het vuur laag en laat de schillen in ca. 15 minuten zacht worden.
- Verwijder de witte schil van de sinaasappels.
- Pureer de pompoen samen met het sinaasappelvruchtvlees en het kookvocht van de oranje schillen in een blender op hoge snelheid tot een gladde puree.
- Voeg beetje voor beetje de oranje sinaasappelschil toe, pureer en proef tot je de gewenste bitterheid hebt bereikt (ik voeg graag alles toe, ik ben dol op bitter 😛 )
- Schenk de puree in een grote pan en breng aan de kook, voeg indien gewenst vanille extract toe en laat enkele minuten zachtjes pruttelen.
- Schep de marmelade in schone glazen potjes.
- In de koelkast enkele dagen houdbaar.

Ook dit recept is weer een schot in de roos.
Thanks.
[…] je mijn sinaasappel-pompoenmarmelade al geprobeerd? Dat is echt een aanrader! Vorige week gaf ik je al verschillende serveeropties, en […]