Heb je mijn sinaasappel-pompoenmarmelade al geprobeerd? Dat is echt een aanrader! Vorige week gaf ik je al verschillende serveeropties, en vandaag heb ik er nog eentje extra voor je, eentje die zeker niet misstaat op de kersttafel; luchtige sinaasappel-pompoenmousse. Deze mousse is heel eenvoudig en snel te bereiden, je hoeft het alleen maar even luchtig te kloppen vlak voor het serveren en je hebt een feestelijk dessert. Net als de pure marmelade, is de mousse ook erg lekker op worteltjestaart, in een trifle of in flensjes. Als basisingrediënt heb ik chufamelk gebruikt. Chufa’s zijn van zichzelf heerlijk romig en zoet; chufamelk leent zich daardoor bij uitstek voor het maken van mousse, pudding en bijvoorbeeld warme chocolademelk zonder dat je extra zoet hoeft toe te voegen. In plaats van chufamelk, kun je natuurlijk ook kokosmelk of amandelmelk gebruiken.
Als decoratie heb ik witte chocoladeschotsen gemaakt. Hiervoor heb ik gelijke hoeveelheden cacaoboter en santen au-bain marie gesmolten met een scheutje vanille extract. Ik heb het verder niet gezoet, omdat ik santen zoet genoeg vind, maar je zou een klein beetje honing toe kunnen voegen als je meer zoetigheid zoekt. De gesmolten witte chocolade heb ik dun uitgegoten over een grote bakplaat bekleed met bakpapier. Als finishing touch een schepje bijenpollen over de chocolademassa en vervolgens op laten stijven in de koelkast. De lichtzoete smaak en het okerkleurige uiterlijk van bijenpollen maakt ze bij uitstek geschikt als culinaire decoratie.
Bijenpollen worden gemaakt door bijen. Bijen verzamelen hiervoor stuifmeel, waaraan ze nectar en enzymen toevoegen zodat er kleine korreltjes ontstaan. Pollen worden tegenwoordig ook tot de superfoods gerekend, vanwege de grote hoeveelheden voedingsstoffen, zoals een breed spectrum aan antioxidanten. Zowel de smaak als de voedingswaarde van bijenpollen kan behoorlijk variëren, dit is onder andere afhankelijk van de kwaliteit en de soort bloemen waar de bijen de nectar uit verzameld hebben. De ene soort smaakt aangenaam zoet, terwijl andere varianten onprettig kunnen smaken. Ik heb pollen direct van de imker en ben echt dol op de smaak, daarnaast geeft het net even wat extra ‘bite’ in je gerechten, het zijn net kleine stukjes nougat.
Dit wordt mijn dessert voor kerstavond; luchtige sinaasappel-pompoenmousse met witte chocoladeschotsen. Wat staat er bij jou op het kerstmenu?
- 300 ml chufamelk (zonder toegevoegd zoet), amandelmelk, zelfgemaakte kokosmelk of andere melk naar keus
- 2 theel. gelatinepoeder
- 1 kaki, banaan, ½ mango of ander fruit naar keuze, schoongemaakt
- 250 ml sinaasappel-pompoenmarmelade
- Schenk de melk in een kleine pan en voeg de gelatine toe.
- Laat 10 minuten staan, zodat de gelatine kan wellen
- Verwarm de melk tot de gelatine volledig is opgelost (zorg dat de melk niet gaat koken).
- Pureer het fruit met de gelatine-melk met de staafmixer of blender tot een glad geheel.
- Giet in een glazen schaal of pot en laat minimaal 4 uur opstijven in de koelkast.
- Pureer/klop met een (staaf)mixer vlak voor het serveren de opgesteven 'gelatine'melk met de marmelade tot een luchtige mousse.