Snelle ingemaakte groenten

Snelle ingemaakte groenten

Wie kent hem niet, de uitspraak ‘Een appel per dag houdt de dokter weg’. Appels, en fruit in het algemeen, bevatten gezonde voedingsstoffen. Vooral in de schil van vruchten bevinden zich veel gezondheidsbevorderende en -ondersteunende substanties. Lekker appels met schil en al eten dus. Maar misschien is een scheutje appelazijn per dag ook een mooie aanvulling.

Ongepasteuriseerd troebele appelazijn blijkt uit verschillende onderzoeken nog extra gezondheidsvoordelen te bieden. Er zijn verschillende stoffen in appelazijn die verantwoordelijk zijn voor de positieve effecten, waaronder actieve enzymen, pre- en probiotica, diverse mineralen en azijnzuur. Appelazijn wordt verkregen uit fermentatie van appels inclusief schil en klokhuis.

Appelazijn heeft een positief effect op de zuurgraad in ons lichaam vanwege de alkalische componenten en daarnaast kenmerkt het zich door onder andere antibacteriële, antivirale, schimmeldodende en bloedsuikerregulerende eigenschappen. Het kan de spijsvertering ondersteunen en de enzymen en het azijnzuur maken de rauwe groenten lichter verteerbaar voor ons lichaam. Appelciderazijn wordt helemaal een sterke immuun-“booster” wanneer we het combineren met andere ingrediënten die je afweer kunnen versterken zoals gember, kurkuma, knoflook en kruiden (rozemarijn, oregano, tijm, zwarte peper…).

De zomer loopt al op z’n einde, over een maandje kan het al wat kouder gaan worden en zullen de griepjes weer opduiken. Mooi op tijd om het immuunsysteem al vast een beetje te ondersteunen met elke dag een schepje van deze ingemaakte groente. Lekker bij hamburgers, of bijvoorbeeld bij Aziatische smaken, zoals bloemkoolnasi of pittige koolrabi noedels.Voor dit recept kun je allerlei soorten groenten (en fruit) kiezen.

Tips:

  • Wanneer je rode biet gebruikt, kleuren alle groenten roze in het proces, daarom gebruik ik ook wel graag gele biet.
  • Als je sap overhoudt na het eten van de groenten, kun je deze aanlengen met water en heb je een heerlijke verfrissende en gezonde drank of gebruik eventuele overgebleven sap om een nieuwe lading groenten in te maken.
  • Wanneer de groenten iets te zuur voor je zijn, kun je eventueel een schepje honing of wat extra water toevoegen.
Snelle ingemaakte groenten
 
Auteur:
Ingrediënten
  • groenten, voldoende om een pot van 500 ml te vullen (bijvoorbeeld wortel, koolrabi, rettich, bietjes, radijs, komkommer, lente ui , zeekraal, rode/gele ui of bijvoorbeeld fruit als appels, perzik, nectarine, etc.)
  • 5 cm gemberwortel, in dunne schijfjes
  • 3 cm verse kurkuma wortel, fijn gehakt
  • 2 teentjes knoflook, in dunne plakjes
  • enkele takjes rozemarijn
  • 1 theelepel mosterdzaad (optioneel)
  • 150 ml appelazijn
  • 1 theelepel Keltisch zeezout
  • snufje zwarte peper
Bereidingswijze
  1. Vul een glazen pot (of meerdere potten) met de groenten, gember, knoflook, kurkuma, kruiden, zout en peper. Duw aan.
  2. Giet hierover de appelazijn en vul af met water, tot alles onder staat.
  3. Doe de deksel op de pot en zet de pot minimaal 3 dagen in de koelkast alvorens er van te eten.
  4. De groenten blijven weken lang goed. Zo kun je elke dag genieten van een schepje van deze gezonde groenten.
Paleo ravioli
Mexicaans rundvlees

9 Comments

  • Loes Talma 21/10/2015 at 14:48

    Kan ik deze groente beschouwen als gefermenteerd? Dus goed om te eten bij SIBO? Met andere woorden, de bacteriën in de dunne darm eten er niet meer van?
    Of gaat het meer om de appel azijn dat je die binnen krijgt. Dat is het denk ik hè!

    Reply
    • Marjolijn 21/10/2015 at 16:40

      Het gaat hierbij inderdaad om de appelazijn en de bacteriën en enzymen in de appelazijn die de groenten alvast een beetje voorverteren, maar het is wat anders dan wanneer je groenten echt helemaal zelf laat fermenteren met bijvoorbeeld zout.

      Reply
  • Anke 30/12/2017 at 16:14

    Hoi, zou dit ook met rode kool zo makkelijk gaan? Groetjes

    Reply
    • Marjolijn 31/12/2017 at 10:03

      Hoi Anke, Dat kan zeker. Het kan echter wel zo zijn dat het blauw wordt door de pigmenten in de kool. Maar dat doet niks af aan de smaak of kwaliteit. Groeten, Marjolijn

      Reply
  • Miranda 08/08/2018 at 12:09

    Ziet er erg lekker uit! Kan ik deze potten ook wecken zodat ik een groteren hoeveelheid kan maken zonder deze in de koelkast te hoeven bewaren?

    Reply
    • Marjolijn 08/08/2018 at 14:26

      Dat kan inderdaad prima, ik adviseer je dan om de azijn alvast te mengen met het water en dat aan de kook te brengen en vervolgens over de groenten te gieten (in steriele potten) en dan verder te wecken.

      Reply
  • Zohra 25/09/2018 at 14:48

    Erg blij met dit recept, want ‘origineel’ gefermenteerde groente (en ook zelfgemaakte kokosyoghurt) vinden mijn darmen niet fijn.
    Dit gaat wel goed en het voelt echt als een ‘tonicum’. Nu zou ik op deze manier graag een Kimchi willen maken, met chinese kool, wortel, radijs, ui en als smaakmakers rode peper, gember en vissaus. Kan dat? Of heb je nog suggesties?

    Reply
    • Marjolijn 25/09/2018 at 15:09

      Leuk! Het lijkt me heerlijk om kimchi ingrediënten te gebruiken in de dit recept. Ik zou met ui zuinig zijn, die heeft namelijk veel meer tijd nodig om milder/zachter te worden. Gember zou ik heel dun schaven (net als sushi gember), van de gember kun je best veel toevoegen, om tegen de azijn op te boksen. Rode peper mag zeker niet ontbreken, dat is zo lekker en ziet er natuurlijk ook geweldig uit. In plaats van radijs kun je ook rammenas of rettich gebruiken. Super gezond inderdaad. Je kunt zelfs een beetje rauwe honing toevoegen voor nog meer antibiotische eigenschappen.

      Reply
  • Zohra 27/09/2018 at 15:42

    Heel erg bedankt voor deze suggesties. Het alternatief voor radijs is ook heel fijn, want die kan ik makkelijker biologisch krijgen verwacht ik.
    Super! Ik ga er binnenkort mee aan de slag 🙂

    Reply

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.