Speculaaskoekjes

Wat een uitdaging om voor iemand te koken met allergieën, vinden jullie niet?

Laatst zat ik in een vliegtuig en had een speciale maaltijd besteld, net als een persoon een paar stoelen verder. We hadden allebei een ander type maaltijd aangevraagd. Grappig genoeg kregen we wel allebei hetzelfde te eten. Heel slim natuurlijk van de luchtvaartmaatschappij; maak gewoon één maaltijd die voor meerdere dieetwensen geschikt is. Op die manier hoeven ze niet zo veel verschillende maaltijden te bereiden en kunnen ze eventueel onderling nog eens uitgewisseld worden.

Deze tactiek probeer ik zelf ook steeds vaker toe te passen.  Naast de ingrediënten die ik zelf graag vermijd, zijn er nog meer allergenen. Een paar weken geleden wilde ik voor iemand iets lekkers maken zonder granen, noten, zaden, eieren, zuivel, geraffineerde suiker, honing, peulvruchten, nachtschades… Daar moest ik even over nadenken, maar ik heb wat kunnen verzinnen; deze lekkere zachte speculaaskoekjes.

Speculaaskoekjes
 
Auteur:
Ingrediënten
Bereidingswijze
  1. Pureer de bananen in een blender of keukenmachine en voeg de agar agar en kokosolie toe. Mix tot een gladde substantie.
  2. Voeg vervolgens kokosmeel, speculaaskruiden en zout toe en mix goed tot er een soepel deeg ontstaat.
  3. Proef het deeg en voeg evt. nog wat speculaaskruiden toe naar smaak.
  4. Draai kleine balletjes van het deeg, ongeveer ter grootte van een knikker.
  5. Plaats de balletjes op een bakplaat en duw ze een klein beetje plat (dat zorgt voor een gelijkmatige garing).
  6. Verwarm de oven voor op ongeveer 175°C.
  7. Plaats de bakplaat met koekjes in de oven zodra deze op temperatuur is. Bak de koekjes ca. 20 - 25 minuten tot ze licht bruin zijn (controleer tussentijds af en toe om te voorkomen dat ze te donker worden).
  8. Laat de koekjes afkoelen.
Notities
Mijn ervaring met kokosmeel is, dat koekjes en cakes afgekoeld het lekkerst zijn (helemaal de volgende dag).

Warme vanillepudding
Kastanje cruesli

No Comments

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.