Symptomen zijn een signaal

Neem toch een pilletje

Jaren lang heb ik met medicatie geprobeerd normaal te functioneren. Het lukte lange tijd redelijk goed om m’n leven “vol te houden”. Als m’n migraine te heftig werd, nam ik een migrainepil, zodat ik (zodra de pil ging werken na zo’n anderhalf uur) verder kon gaan met de dag. Naar mate de tijd vorderde kreeg ik wel steeds meer bijwerkingen, maar ja, migraine was vervelender, toch?

Het hoort er bij, toch?

Al m’n kwaaltjes en klachten, ik vond ze bijna normaal worden. Het waren van die ongemakken waarvan ik dacht dat ze nou eenmaal bij het leven hoorden. Naast meerdere migraineaanvallen per week had ik ook last van veel andere klachten. En dat werden er in de loop van de tijd steeds meer. De “oplossingen” die geboden werden, waar mogelijk, betroffen meestal middelen die de symptomen onderdrukten. Een échte oplossing was er eigenlijk nergens voor.

Onderdrukken die symptomen

Lange tijd heb ik symptomen onderdrukt in de veronderstelling hiermee de kwaliteit van leven zo optimaal mogelijk te houden. Tot het op een gegeven moment echt niet meer ging. Met het laatste restje energie dat ik nog bij elkaar kon sprokkelen, ben ik zelf op zoek gegaan naar de oorzaak/oorzaken. Steeds meer realiseerde ik me dat symptomen een signaal van ons lichaam zijn en niet louter een ongemak. Ik ben gaan luisteren naar mijn lichaam en heb daarmee mijn leven teruggekregen. Natuurlijk niet van de ene op de andere dag, maar de resultaten zijn overweldigend.

Natuurlijke reactie van ons lichaam

Pijn, zwelling, roodheid, koorts, ontstekingen, etc., het zijn symptomen waarmee je lichaam reageert als er iets niet in orde is. Het immuunsysteem veroorzaakt deze symptomen als reactie op bijvoorbeeld ziekteverwekkers of problemen ergens in het lichaam. Het is een goed teken als je lichaam reageert en signalen afgeeft. Dat betekent dat je immuunsysteem alert is. Het lichaam wil ons iets vertellen met die signalen. Als we daar niet naar luisteren, worden de signalen vanzelf sterker. Tot we op een gegeven moment echt ziek zijn.

Onhandig hoor zo’n lichaam

Zonder immuunsysteem zouden we deze ongemakken (symptomen) niet hebben, maar ons ook niet kunnen weren tegen ongewenste indringers en schade kunnen repareren. Is het onderdrukken van symptomen dan wel altijd de oplossing? Symptomen hebben namelijk wel degelijk een functie. Zo wordt de huid na een beschadiging bijvoorbeeld rood en zwelt op. Dit wordt veroorzaakt door een verhoogde bloedtoevoer naar dat gebied en toegenomen doorlaatbaarheid van de vaatwanden, zodat belangrijke stoffen sneller aangevoerd kunnen worden (stollingsstoffen om de wond te dichten, voedingsstoffen voor reparatie, antistoffen tegen bijv. virussen en bacteriën, etc.).

Koorts krijg je niet voor niets

Ook koorts is een natuurlijke reactie op virussen en bacteriën. Koorts zorgt voor verhoging van de stofwisseling en versnelt reparatieprocessen in het lichaam. Afweerstoffen worden sneller afgegeven bij hogere temperaturen. Daarnaast kunnen veel bacteriën niet goed functioneren bij verhoogde temperaturen, waardoor ze sneller uitgeschakeld kunnen worden. We kunnen ons afvragen of het altijd een goed idee is om een normale (functionele) fysiologische reactie van het lichaam te remmen. Koorts remmen vertraagt dus eigenlijk het genezingsproces. Wanneer iets echter te lang duurt, of ongewoon is, is ingrijpen misschien wel noodzakelijk.

Alert

Ons immuunsysteem helpt ons dus om te overleven. Een alert immuunsysteem is in staat van paraatheid, maar hoort niet altijd actief te zijn. Want als je immuunsysteem ergens heel druk mee is, kan het wel eens iets anders over het hoofd zien. Of bijvoorbeeld te ver uitgeput zijn om nog actie te ondernemen. Helaas zorgt niet alleen fysieke schade voor een actief immuunsysteem, maar ook bijvoorbeeld langdurige stress. Dat is een reden dat factoren als overmatige stress kunnen bijdragen aan een verminderde weerstand en dus verhoogde vatbaarheid. Af en toe eens een flinke griep is dus een teken dat je immuunsysteem nog weet hoe het werkt. Nooit griep, is dus niet per definitie een teken van goede weerstand. In tegenstelling zelfs, in veel gevallen is het immuunsysteem continue op de achtergrond aan het sudderen, maar heeft niet genoeg energie meer om een grote afweerreactie te genereren.

Geen tijdelijke oplossingen meer aan mijn lijf

Een pilletje tegen de migraine onderdrukte bij mij de symptomen, een andere levensstijl heeft mij mijn gezondheid teruggegeven. Voor mij is dit niet even een tijdelijke oplossing voor een probleem, maar een heerlijke en waardevolle manier om zo veel mogelijk van het leven te kunnen genieten.

Word wakker met gemberthee
Over olijfolie, wist je al...?


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.