Taco’s met mojosaus

Enkele weken geleden was ik samen met Resi van Natuurlijk Resi op het Raw Food festival in Amsterdam. Op dit gezellige evenement zorgde een vijftigtal standhouders voor een grote verscheidenheid aan mooie producten die je kon proeven, ervaren, bekijken en kopen; van rauwe voeding tot huidverzorging en allerhande duurzame producten. Ook kon je verschillende workshops en lezingen volgen, zo hebben wij onder andere een interessante wildplukwandeling gedaan met Leah Groeneweg.

taco1

De dag vloog voorbij, we hebben veel leuke mensen gesproken en veel nieuwe inspiratie opgedaan. Zo kwamen we ook bij de kraam van Baola met mooie baobabproducten, waar we verschillende van hebben mogen proeven. Helemaal onder de indruk was ik van de ‘baonaise’; een mooie lobbige ei-vrije mayonaise, op basis van slechts drie ingrediënten: baobabpoeder, olijfolie en water. Ik was meteen verkocht, de licht bitter-zoete citrussmaak (moeilijk te omschrijven smaak) van baobab, maakt dat de saus zowel zoet als hartig te combineren is. Ik wist het meteen, hier wilde ik zelf ook mee gaan knutselen…

taco2

Het woord mojo komt van het Portugese woord voor saus, toch is de mojo een Spaanse saus (salsa) die vooral op de Canarische eilanden op bijna elke menukaart terugkomt. De mojo verde (de groene variant) wordt gemaakt op basis van koriander of peterselie, olijfolie en knoflook. En laten dat nou net enkele van mijn favoriete ingrediënten zijn. Volledig in de ban van ‘baonaise’ ben ik met mijn bio baobab, boordevol gezonde vezels, vitamine C, ijzer en calcium mojo verde gaan maken. De baobab zorgt voor mooie binding van de saus en een licht zoetje, zuurtje en bittertje, hoe uniek is die combinatie in één product!? En zo werd de ‘mojo bao-verde’ geboren 😉 .

taco3

De mogelijkheden van deze saus zijn oneindig, een andere variant die ik al geprobeerd heb, is met gemalen komijn, gerookte paprika en knoflook, ook zeker een aanrader! Mojo verde combineert uitstekend met vis en gevogelte, schaal- en schelpdieren, bloemkool roosjes, gepofte zoete aardappel en … bij vis-taco’s 😛 .

Taco's met mojo verde
 
Auteur:
Porties: 2
Ingrediënten
Taco's
Vulling
  • ½ koolrabi
  • ca. 300 gram gestoomde of gerookte makreel, graten verwijderd (of bijvoorbeeld kip)
  • 1 kleine mango
  • verse koriander
Saus
  • Mojo Bao Verde, zie onderstaand recept (òf gebruik dit recept en voeg koriander en knoflook toe)
Bereidingswijze
  1. Schil de koolrabi en gebruik een spiraalsnijder of mandoline om er dunne slingers van te schaven.
  2. Schil de mango en snijd in blokjes.
  3. Vul de taco's met een laag koolrabi en verdeel daarover de mango
  4. Leg hierop enkele blaadjes verse koriander en bovenop mooie stukken vis.
  5. Leg op een schaal en serveer met de mojo verde.
Notities
*Taco's
Bereid het deeg volgens recept, maar duw het deeg uit in zes dunne cirkels in plaats van twee pizzabodems.
Bak de taco's ca. 10 - 15 minuten en haal even uit de oven. Haal ze voorzichtig los van het bakpapier en vouw ze dubbel om er taco's van te vormen.
Bak verder tot ze licht knapperig zijn, ca. 15 minuten.

Majo bao-verde
 
Serveer deze mojo verde ook eens met knapperige zoete aardappelfrietjes, pretzelrondjes of verse vis van de barbecue.
Auteur:
Ingrediënten
  • 2 eetlepels baobabpoeder
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 2 eetlepels water
  • 2 teentjes knoflook, uitgeperst
  • ca. 40 gram verse koriander, gewassen en fijngehakt
Bereidingswijze
  1. Meng de baobabpoeder met olijfolie en water tot een gladde saus.
  2. Roer koriander en knoflook er door.
  3. Voeg evt. wat extra baobab toe als de saus te dun is, of een beetje extra water als de saus te dik is.

 

Marshmallows
Romige rabarbermousse

2 Comments

  • Leah Groeneweg 20/07/2015 at 11:47

    Wat een leuke recepten Marjolein! Ik ga op zoek naar de baobabpoeder.

    Reply
    • Marjolijn 20/07/2015 at 12:19

      Dankjewel Leah, deze saus is super makkelijk en handig omdat je de ingrediënten altijd op voorraad kunt hebben. Baobab kun je o.a. vinden bij de Ekoplaza en de Natuurwinkel, maar tegenwoordig hebben grote supermarkten het ook vaak al in hun assortiment.

      Reply

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.