Thaise groene watermeloensalade

Eén van de bekendste Thaise gerechten is Som Tam, ofwel groene papaja salade. Deze salade wordt bereid op basis van onrijpe groene papaja of groene mango en gecombineerd met de karakteristieke fris-zure smaak van limoen, de zoute smaak van vissaus, zoet van palmsuiker en pit van rode pepertjes. Groene papaja wordt in Thailand gegeten als groente, het is ook niet zoet van smaak. Dit in tegenstelling tot de prachtige rijpe Thaise papaja’s, met een smaak zoals je die alleen in Thailand kunt proeven. Groene papaja’s en mango’s zijn in Nederland niet altijd even makkelijk te krijgen, of behoorlijk prijzig. De laatste keer dat ik deze salade at was dan ook op een piepklein plastic stoeltje ergens op straat in het noorden van Thailand.

thaise salade

Vorige week had ik een heerlijke watermeloen gekocht. Het zoete knapperige vruchtvlees heb ik in blokjes gesneden en lekker opgegeten. De dikke groene ‘schil’ had ik er van af gehaald, dat is vergeleken met het rode gedeelte toch echt een stuk minder smaakvol. Toch kan ik zoiets niet weggooien, dat vind ik echt zonde van zo’n prachtig product. Ik heb het dunne buitenste groene schilletje (het donker groene deel) er met een dunschiller afgehaald. Het stevige binnenste groene deel heb ik aan een smaaktest onderworpen om te kijken wat ik daarmee zou kunnen doen. Het eerste wat me te binnen schoot was dat het me qua structuur deed denken aan groene papaja…

thaise salade1

Groene papaja is als groente eigenlijk net zo veelzijdig als bijvoorbeeld komkommer of koolrabi. Het wordt gebruikt in salades, als ‘pasta‘, soep, noedel-gerechten, zoet-zuur, curry en ook gewoon uit de hand als snackgroente. De stevige structuur en de redelijk neutrale smaak maken het heel eenvoudig om het in gerechten te verwerken. En watermeloenschil blijkt een prachtige vervanger te zijn. Mijn watermeloenschil is dan ook opgegaan in deze Thaise Som Tam.

thaise salade2

In Thailand eten ze graag snacks. Een populair tussendoortje is onrijpe papaja met een mengsel van suiker, zout en chilipepertjes om de papaja in te dippen. Een smaakcombinatie waar ik wel even aan heb moeten wennen, maar na een paar maanden liep ik ook regelmatig langs mijn favoriete straatstalletje om groene papaja te kopen.

thaise salade3

Met de mandoline heb ik de watermeloenschil in een dunne julienne gesneden, maar je kunt ook gewoon een rasp gebruiken. Jammer dat dit niet op de spiraalsnijder kan, dat zou helemaal leuk geweest zijn. Deze salade met de intense Thaise smaken brengt mij weer even naar Thailand, vooral in combinatie met verse koriander. Je kunt deze Som Tam als bijgerecht serveren bij een Thaise maaltijd of bij de barbecue, maar je kunt er ook een heerlijke maaltijdsalade van maken door er kip(gehakt) of gamba’s aan toe te voegen.

thaise salade4

Thaise groene watermeloensalade
 
Als we watermeloen eten, blijft meestal het groene deel over en eten we vooral het rode vruchtvlees. Dat groene deel is precies wat we nodig hebben voor dit recept. Dus niet weggooien, maar lekker verwerken in deze Thaise salade.
Auteur:
Ingrediënten
Dressing:
  • sap van 1 limoen
  • 2 eetlepels vissaus (bijvoorbeeld van Onoff)
  • 1 theelepel kokosbloesemsuiker, palmsuiker of honing
  • 2 teentjes knoflook, zeer fijngehakt
  • 2 volle eetlepels fijngehakte verse munt
  • 1 volle eetlepel fijngehakte verse koriander
Salade:
  • schil van 1 middelgrote watermeloen
  • 1 middelgrote wortel
  • 1 rood chili pepertje (optioneel) of lente ui
  • verse koriander (hoeveelheid naar smaak, ik gebruik een hele bos)
  • enkele takjes verse munt
Bereidingswijze
  1. Meng de ingrediënten voor de dressing en laat even intrekken
  2. Schil met een dunschiller de buitenste donkere schil van de watermeloenschil, zodat je alleen het licht groene deel (eigenlijk ook gewoon vruchtvlees) overhoud.
  3. Schil of was de wortel
  4. Schaaf op een mandoline (of rasp) de wortel en de watermeloen in een dunne julienne.
  5. Snijd de chilipeper open en verwijder de zaden, was de peper en snijd in dunne ringetjes
  6. Spoel de kruiden goed schoon en hak ze grof
  7. Roer de dressing door de wortel-watermeloenreepjes
  8. Serveer met koriander, munt en chilipeper-ringetjes
Notities
Ik maak graag een maaltijdsalade van deze Som Tam door er bijvoorbeeld (gegaard) kipgehakt of gamba's aan toe te voegen.

 

Knapperig gistbrood
Gingerale

1 Comment

  • knapperige wortelchips 07/02/2016 at 19:40

    […] citrusschil. Wortel, appel, komkommer, courgette, pastinaak, aardpeer, zoete aardappel, biet, kiwi, watermeloen, groene asperges, Hokkaido-pompoen zijn allemaal voorbeelden van producten waarvan de schil […]

    Reply

Leave a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.