Vandaag, zoals beloofd, een volgend recept met tijgernoten; tijgerbroodjes, of eigenlijk tijgernootbrood. Vorige week heb ik jullie al laten kennismaken met tijgernoten in dit artikel: tijgernotentaartjes. Zoals je in dat artikel kunt lezen zijn tijgernoten geen noten, maar kleine knolletjes van een soort onkruid. Tijgernoten zijn ideaal voor mensen die geen noten willen of kunnen gebruiken. De hele tijgernoten kun je zo rauw eten of ca. 48 uur laten weken, om ze extra knapperig te maken. Chufameel (gemalen tijgernoten) kun je gebruiken om mee te bakken, maar is ook heerlijk rauw, als een soort muesli, te gebruiken op bijvoorbeeld pudding of fruitsalade.
Bakken met tijgernotenmeel is net even anders dan bakken met bijvoorbeeld amandelmeel. Tijgernotenmeel heeft de neiging om gerechten droger te maken, en het is van zichzelf ook wat zoeter dan amandelmeel. Wanneer je bakt met tijgernotenmeel is het aan te raden extra vocht en/of extra vet te gebruiken. Ik heb in deze broodjes zoete aardappelpuree gebruikt (ook appelpuree of andere puree soorten werken prima). Fruit maakt de broodjes zoeter, je kunt er dan bijvoorbeeld lekkere kaneelbroodjes van maken.
In plaats van kleine broodjes kun je ook een groter brood maken en er plakjes van snijden. Het brood is stevig genoeg om te roosteren in een broodrooster of onder de grill. Binnenkort ga ik proberen om er croutons van te maken, ik ben benieuwd hoe dat zal gaan. De broodjes op onderstaande foto heb ik belegd met zelfgemaakt kokosbrood, met poeder van gedroogde zwarte bes voor een mooi kleurtje. Het recept hiervan zal ik binnenkort delen.
Tijgernoten zijn terug van weggeweest, er zijn al verschillende webshops waar je ze kunt kopen, gepelde en ongepelde varianten, meel en zelfs extract en olie. Ik heb ze gekocht bij Chufa Nederland. Tijgernoten kun je zelf vermalen tot meel, maar kant en klaar meel is wel heel handig, zo’n mooie fijne structuur kun je zelf bijna niet voor elkaar krijgen.
Chufa Nederland biedt je tijdelijk 10% korting met de volgde actiecode: oerspronkelijk10% Deze actie is afgelopen
Bestellen vanuit België is ook mogelijk.
- 2 eieren
- 3 eetlepels appelpuree, zoete aardappelpuree of bijv. geprakte banaan
- 1 eetlepel kokosolie of ghee, op kamertemperatuur of licht gesmolten
- 1 eetlepel water
- 50 gram tijgernotenmeel
- 1 eetlepel kokosmeel
- 1 eetlepel arrowroot
- 1 theelepel bakpoeder
- snufje zout
- Verwarm de oven voor op 175°C.
- Meng in een grote kom eieren, appelpuree, kokosolie en water.
- Zeef er vervolgens chufameel, kokosmeel, arrowroot, bakpoeder en zout over en meng tot een glad beslag.
- Verdeel het beslag over 5 ingevette ramekins of muffinvormpjes.
- Bak de broodjes in ca. 20 minuten gaar en luchtig.
Deze zijn super! Dank je 🙂
Ik heb ze overigens aangevuld met wat gedroogde vruchten en zaden.
Dat klinkt heerlijk! Leuk hè, om je eigen draai aan recepten te geven 🙂
Lekker! Eindelijk gemaakt. Tijgernootmeel is toch wel erg lekker 🙂 . Ik heb er een broodje van gemaakt ipv losse broodjes
Lekker, een groot brood, dat zal er vast ook heel leuk uit zien. Tijgernotenmeel vind ik ook wel heel erg lekker 🙂
Dit brood is eigenlijk taart! Ik kon geen beleg erbij bedenken want de smaak is helemaal goed zoals ie is. Ik proef slagroomtaart ja. Dus hoogstens wat aardbeitjes er bij de volgende keer : )
Leuk om te horen :-). Mmmm, lekker om er aardbeien op te serveren, dan is het helemaal een feestje.
Zelf maak ik chapati’s met boekweitmeel en onder andere tijgernootmeel. Neem als beleg edelgistvlokken. Zit veel eiwit in.
wat ziet dat er lekker uit!
ik volg het AIP en kan dus geen eieren eten.
Hoe zou jij deze hierin vervangen?
Dankjewel, leuk om te horen. De eieren zorgen voor luchtigheid in dit recept, maar wellicht zou je ze toch kunnen vervangen door bijvoorbeeld een gelatine ei (//www.deliciousobsessions.com/2014/08/gelatin-egg-replacement/) of een gepureerde groene bakbanaan. Beide heb ik zelf nog niet geprobeerd. Ik ben benieuwd naar het resultaat.
Chufameel net aangekomen per post en nu ben ik ook wel erg benieuwd! Dit recept als eerste om uit te proberen. Nu verdragen mijn man en oudste zoontje geen kokos(meel), en ikzelf geen amandel(meel). Boekweitmeel gaat wel. Enig idee of ik het kokosmeel in dit recept zomaar zou kunnen vervangen?
Wat leuk dat je aan de slag gaat met chufameel. Ik gebruik het ook graag en het is zo’n fijn alternatief voor amandelmeel. In plaats van kokosmeel zou je hier ook een beetje extra arrowroot kunnen gebruiken, of inderdaad boekweitmeel. Veel kookplezier!
Het is gelukt! 🙂 Met een beetje boekweitmeel ipv kokosmeel dus.
Super 🙂
Ik zou graag dit recept willen proberen! Kan ik ipv de arrowroot ook johannesbroodpitmeel gebruiken? Zoja, welke hoeveelheid dien ik dan toe te passen? Zo nee, wat kan ik wel gebruiken ipv de arrowroot? Groetjes.
Ik gebruik zelf geen johannesbroodpitmeel, ik vind de structuur die dat levert niet zo lekker. Ik kan je helaas niet vertellen of de arrowroot daarmee te vervangen is. In plaats van arrowroot zou je ook tapioca meel kunnen gebruiken. De arrowroot zorgt in dit recept voor smeuïgheid en souplesse, het tijgernotenmeel is vanzelf nogal droog namelijk.
Ik ben erg benieuwd naar dit recept. Het staat op dit moment in de oven, waarbij ik de zoete aardappelpuree heb gebruikt.
Kan je de broodjes ook invriezen?
Leuk! Ik hoop dat je er lekker van geniet. Je kunt ze zeker invriezen. Ideaal om op voorraad te hebben. En makkelijk op te piepen in broodrooster of oven bijvoorbeeld.
Gemaakt met pompoenpuree. Wat ontzettend lekker!
Mijn eerste kennismaking met chufa. Echt heerlijk!!!
Bakbanaanmeel bevalt ook al heel goed
ps. ze zijn een beetje crunchy, ik denk door het tijgernotenmeel, heel lekker. Heb ze nogmaals gemaakt (nu even de helft van het recept) en dan 1 ei vervangen door 1 gelatine egg. Ze worden dan wat platter en iets vochtiger dus wat langere baktijd maar het werkt wel, dan weet je dat!
Leuk, dankjewel voor het delen van je ervaringen 🙂
Vandaag FODMaP-arm gemaakt met knolselderijpuree en 2tl psylium ipv kokosmeel (en iets meer vocht). Bijzondere combinatie, beetje zoet en kruidig. Lekker met (lactosevrije) kaas of pindakaas.
Volgende keer ga ik het ook eens proberen met pompoen en een beetje kaneel.
Aangezien ik geen kok/bakker ben en op internet vaak de bakpoeder met de baking soda wordt verwisseld; kan die 1 theelepel bakpoeder ook worden vervangen door 1 theelepel baking soda? (Met een beetje citroenzuur dan uiteraard.)
Baksoda is inderdaad een ingrediënt in bakpoeder en om het te activeren heb je een zuur nodig, in bakpoeder is dat vaak wijnsteenzuur. Van baksoda gebruik je dan ook aanzienlijk minder dan van bakpoeder. Voor 1 eetl. bakpoeder gebruik ik max 1 theel. baksoda (vaak nog minder). En als zuur gebruik ik meestal gewoon appelazijn (1 eetl.) of vitamine C poeder, of zelfs cacao vanwege de zuurgraad (mits voldoende toegevoegd). Ik heb zelf nog nooit citroenzuur gebruikt, maar ik denk dat dat ook een prima alternatief is.
Dank je wel voor de info, Marjolein.
Ik heb de broodjes zojuist gemaakt (met baking soda en banaan) en ze smaken voortreffelijk!
Geweldig recept voor een AIP dieet, bedankt!
PS: Dat ‘zanderige’ valt reuze mee.
Wat leuk om te horen. Geniet er lekker van 🙂